Dreptate la Strasbourg

luni, 28 ianuarie 2002, 00:00
4 MIN
 Dreptate la Strasbourg

Dosarul "Stefana", al tinerei de 16 ani violata in seara de 20 octombrie 2000, va ajunge la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Pe baza sentintei pronuntate in luna decembrie de Curtea de Apel Suceava, prin care unul dintre autori, Elvis Haralamb, a fost condamnat la 8 ani de inchisoare si plata unor daune morale de 200 de milioane de lei, parintii tinerei vor sa aduca cazul in atentia Curtii Europene. Ceea ce i-a determinat sa faca acest pas a fost modul defectuos in care s-a derulat ancheta initiata de institutiile statului, de la depunerea plingerii si pina la prima pronuntare a unei instante de judecata. Prin memoriul adresat Curtii Europene, Stefan Pop, tatal tinerei violate, cere actionarea in instanta a statului roman pentru incalcarea a trei principii fundamentale din Conventia Internationala a Drepturilor Omului – dreptul la un proces echitabil si corect in materie civila si penala, aplicarea unor tratamente si pedepse inumane si dreptul la libertatea si siguranta persoanei. Fiecare cap de acuzare mentionat in memoriu a fost justificat cu exemple concrete din ancheta initiata de Politie si din termenele de judecata, iar pentru presupusele incalcari ale acestor drepturi parintii fetei solicita instantei europene obligarea statului roman la plata unei sume de 50.000 de Euro.
Principalul cap de acuzare adus impotriva institutiilor statului este de incalcare a dreptului la un proces echitabil si corect. Astfel, parintii fetei invoca faptul ca, de la depunerea plingerii si pina la trimiterea in instanta a dosarului, institutiile statului nu s-au implicat in solutionarea cauzei. "Pe 24 octombrie, se cunostea identitatea unuia dintre suspecti, Marian Matei, din Suceava, iar pe data de 13 ianuarie este identificat cel de al doilea suspect, Elvis Haralamb. Citeva zile mai tirziu, pe 19 decembrie, am aflat ca cel de al doilea suspect, care fusese retinut, a fost pus in libertate, pe motiv ca nu exista elemente constituive ale infractiunii de viol. Abia in urma unor audiente si dupa ce cazul a fost facut public, pe 18 ianuarie Elvis Haralamb a fost prezentat la Parchet. Cu toate ca la dosar se aflau aceleasi probe ca si in data de 19 decembrie, procurorii au dispus trimiterea in judecata, dar nu in stare de arest preventiv desi fapta fusese indreptata impotriva unei persoane, prin violenta si s-a consumat intr-un loc public. Abia pe 6 martie, la al doilea termen al procesului, instanta a solicitat arestarea preventiva a lui Elvis Haralamb, care a fost retinut si arestat abia doua saptamini mai tirziu. In plus, cel de al doilea presupus autor, Matei Marian, nu a fost retinut nici pina la aceasta data", si-a motivat plingerea Stefan Pop. La toate acestea, Pop a mai adaugat si modul in care au fost solutionate plingerile sale inaintate conducerii IJP impotriva politistilor care s-au ocupat de caz.
Cel de al doilea cap de acuzare adus impotriva institutiilor statului este de aplicarea unor tratamente si pedepse inumane sau degradante. Pop sustine ca, pe durata anchetei, in momentul in care a fost retinut pentru prima data Elvis Haralamb, tinara a fost supusa unui calvar chiar in sediul Politiei. "Au pus-o sa stea cu mina pe umarul tiganului timp de aproape 10 minute, aspect care a marcat-o extrem de mult. Aceasta a fost numai inceputul pentru ca, mai apoi, a fost lasata pe hol, timp de aproape 4 ore, cu unchiul suspectului. A urmat apoi declaratia dictata de cpt. Liviu Filipovici si o intilnire din 18 decembrie, cind fata a fost practic acuzata de politisti de prostitutie", a mai precizat Stefan Pop. In plus, parintii fetei sustin ca si denuntarea publica a cazului le-a adus prejudicii familiei.
Ultimul cap de acuzare, cel de incalcare a dreptului la libertate si siguranta, este justificat prin faptul ca, in momentul in care dosarul a ajuns in instanta, rudele lui Elvis Haralamb ar fi facut amenintari voalate. "Imediat dupa ce dosarul a ajuns in instanta, am fost supus unor presiuni din partea rudelor inculpatului, care incercau sa ma convinga sa ne retragem plingerile. Mai mult, au existat si o serie de amenintari voalate ca ma voi trezi cu "toti tiganii pe cap". Pentru a reusi sa duc la bun sfirsit aceasta cauza, am fost nevoit sa vind, pe 20 iulie 2001, apartamentul din municipiul Dorohoi. Banii pe care ii cer, cei 50.000 de Euro, sint tocmai pentru achizitia unui nou apartament intr-o alta localitate", si-a motivat cererea Stefan Pop.
Dosarul, cu toate formulare tip, va fi inaintat zilele acestea Curtii Europene a Drepturilor Omului, dupa care toate aspecte vor fi analizate de un comisar european. Aflata in termen, cererea ar putea ajunge pe rolul instantei in maxim trei luni, cind comisarii europeni vor trebui sa se pronunte. (Sebastian GHEORGHIU)

Comentarii