Grave nereguli la SCAPSA

vineri, 06 februarie 1998, 00:00
4 MIN
 Grave nereguli la SCAPSA

SC Alimentatie Publica SA se afla in atentia prefectului Alexandru Simionovici. In mai putin de o luna de zile acesta a ordonat doua controale pentru verificarea legalitatii unor afaceri facute de fosta conducere de la SCAPSA, conducere asigurata de Genoveva Pascu si Clara Clivet. Afacerile a caror corectitudine este verificata sint facute cu SC List SRL, care, in perioada mai 1996-octombrie 1997, a efectuat lucrari de reparatii la 9 obiective care apartin de SCAPSA.
Primul control a inceput la data de 12.12 1997, prin ordinul prefectului nr.331. S-a constituit o comisie alcatuita dintr-un reprezentant FPS, unul al Directiei de Finante, un inspector de la Protectia Constructiilor si un angajat al societatii. Rezultatele acestui control au fost prezentate prefectului pe 14 ianuarie 1998 si in nota de constatare se stipuleaza ca: "In baza contractului 188/20.05.1996, SC List SRL se obliga sa efectueze lucrari de hidroizolatie si sarpanta la Restaurant Rindunica si la sediul SCAPSA". La punctul doi, aceeasi comisie constata ca SC List SRL a efectuat reparatii la 9 obiective, desi contractul initial prevedea repararea a doar doua cladiri. Cei cinci membri ai comisiei concluzioneaza ca: "Lucrarile de constructii si reparatii executate de List SRL au fost realizate cu respectarea prevederilor legale…" Aceasta nota de constatare a fost inminata prefectului. Este limpede ca neregula consta tocmai in faptul ca List a contractat doua lucrari, dar in schimb a efectuat 9.
In procesul verbal de inspectie intocmit la data de 8.01.1998 de inginerul Iulian Gnatenco se specifica: "Lucrarile de la restaurantul Miorita, restaurantul Cina, cofetaria Unicat, braseria Siretul, laboratorul de simigerie si depozitul de bere s-au efectuat fara existenta unui contract…", dar in acelasi raport, la "Masuri", nu se ia nici o decizie pentru repararea neregulilor. Adrian Sirbu, directorul SCAPSA Botosani, declara ca a fost uimit de rezultatele acestui control: "Cind i-am intrebat de ce au concluzionat ca lucrarile au respectat legislatia in vigoare, ei mi-au raspuns ca s-au referit numai la partea tehnica a acestora. Mi-au mai spus ca se subintelege ca afacerea incheiata cu SC List era in neregula deoarece au specificat ca lucrarile au fost efectuate fara contract". Directorul SCAPSA spune ca expertii de specialitate au concluzionat ca lucrarile au fost acceptate de beneficiar, adica de societate, dar in schimb exista mai multe situatii de lucrari pe care nu este pusa semnatura beneficiarului. Exemplu il constituie doua situatii de lucrari, la care este anexata factura nr.0886853 eliberata la data de 23.08.1996, factura in valoare de 8,9 milioane de lei, situatii de lucrari pentru care beneficiarul nu a semnat, deci practic nu a fost facuta receptia investitiei. Deasemeni, exista o factura emisa de SC List, cu numarul 0886921, in valoare de 6,9 milioane de lei, care este anexata la o situatie de lucrari, care insa nu se stie unde s-au desfasurat. Situatia de lucrari are in schimb semnatura beneficiarului. Factura in cauza nu are in schimb data la care a fost eliberata, insa este de presupus ca ea a fost emisa tot in perioada august-septembrie 1996 din cauza numarului de facturier apropiat de cel al primei facturi despre care am scris.
Cert este ca SCAPSA, in momentul venirii lui Adrian Sirbu in functia de director, avea debite catre SC List in valoare de 350 de milioane de lei. Actualul director spune ca a blocat livrarea banilor pina cind nu se lamureste situatia. Dat fiind motivele prezentate, prefectul Alexandru Simionovici, la solicitarea lui Adrian Sirbu, a ordonat la data de 22.01.1998 un nou control. De data aceasta, rezultatele controlului sint cu totul altele. Inspectia a scos in evidenta exact neregularitatile prezentate mai sus. Practic, SC List a efectuat lucrari de reparatii la SC SCAPSA fara nici o baza legala: "nu s-au realizat lucrarile pe baza unor proiecte, SCAPSA nu face dovada a cel putin trei oferte de pret din partea unor firme de constructii, nu au fost incheiate contracte pentru toate lucrarile, nu a existat o comisie de receptie a lucrarilor." Comisia a decis aplicarea unor amenzi contraventionale persoanelor care se fac vinovate de aceste ilegalitati. 5 amenzi contraventionale vor fi aplicate persoanelor gasite raspunzatoare, cuantumul acestora putind ajunge la 16 milioane de lei. S-a hotarit recalcularea situatiilor de lucrari pe baza diferentelor cantitative constatate. Fosta directoare de la SCAPSA, Genoveva Pascu, nu a putut fi contactata. De cind a fost schimbata din functie ea nu mai trecut pe la servici. Adrian Sirbu spune ca fosta directoare se afla in concediu fara plata. Prefectul Alexandru Simionovici a declarat ca raportul prezentat de controlori va fi mai bine analizat: "Este necesar si un control la SC List". (Ionut POCLID)

top Local News

Comentarii