Primii vinovati ai exploziei de la Flaminzi

duminică, 17 iunie 2001, 23:00
2 MIN
 Primii vinovati ai exploziei de la Flaminzi

Anchetele initiate de autoritati in cazul exploziei asa zis controlate de la Flaminzi au inceput sa dea rezultate, primii vinovati incepind sa apara si sa fie sanctionati. Primul cap care a cazut in urma nefericitului incident care a facut ca peste 140 de familii din aceasta comuna sa locuiasca cel putin pentru trei zile in conditii improprii a fost cel al mr. Viorel Atomei, comandantului echipei de genisti a UM 01189. Destituirea sa din functie a venit la mai putin de 24 de ore de la producerea tragediei, iar acest ordin venit din partea Ministerului Apararii Nationale confirma intr-un fel faptul ca armata a avut partea ei de vina. Masura luata de MApN era totusi de asteptat avind in vedere ca genistii si pirotehnistii au scos trotilul din unitate doar pe baza acelui contract de prestari servicii incheiat intre UM 01189 si preotul parohiei Cordun-Flaminzi, Pavel Cornaci, in conditiile in care orice iesire a munitiei din unitate trebuie sa fie avizata de mai multe organisme. Cu alte cuvinte, printre capetele de acuzare care ar putea apare pe parcursul anchetei ar putea apare chiar nerespectarea regimului armelor si munitiei chiar de catre militari pentru ca la producerea incidentului a concurat si faptul ca locul deflagratiei nu a fost marcat si nu s-au luat masurile minime de protectie in asemenea incidente. Verificarile efectuate au scos la iveala insa ca genistii si pirotehnistii botosaneni nu au mai participat niciodata la astfel de lucrari civile de tipul exploziiilor controlate, toate actiunile lor rezumindu-se la distrugeri, fie ele si controlate, in poligoanele militare.
Cele doua anchete initiate de Politie si de Parchetul de pe linga Tribunalul Botosani, pe linie civila, si de Parchetul Militar Iasi, pe linie militara, conduc spre aceleasi concluzii, si anume ca prin nerespectarea prevederilor legale atit parintele Pavel Cornaci, cel care a comandat lucrarea in numele parohiei Cordun, cit si UM 01189, care a efectuat detonarea, risca sa fie pusi sub acuzatia de distrugere din culpa. "Intrucit echipa de deflagrare a fost constituita din militari, calitatea acestora atrage competenta Parchetului Militar. Aceasta institutie va prelua dosarul si va dispune masurile ce se impun. Deocamdata, se pune problema unei distrugeri din culpa, infractiune prevazuta la art.19 din Codul Penal", a declarat Gheorghe Ohriniuc, prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Botosani.
Pe linga lipsa tuturor avizelor privind autorizarea operatiunii de distrugere, anchetatorii au mai descoperit ca in acest caz nu fusese realizat un proiect de lucrare realizat de o societate autorizata in acest sens, singurul document aflat la baza operatiunii fiind un studiu de calcul efectuat de specialistii din cadrul UM 01189. Capetele de acuzare impotriva celor vinovati vor fi stabilite dupa finalizarea anchetelor, rezultatele cercetarilor urmind a fi prezentate in maxim 30 de zile, conform procedurilor penale. (S.GHEORGHIU)

Comentarii