Bestselleruri internationale in Raftul Denisei

joi, 16 noiembrie 2006, 20:05
2 MIN
 Bestselleruri internationale in Raftul Denisei

„Akhenaton, cel ce salasluieste in adevar” este, potrivit editorilor, o variatiune pe tema atit de indragita a istoriei Egiptului antic. Cartea lui Mahfuz e povestea lui Akhenaton, faraonul eretic sub domnia caruia riturile si miturile traditiei isi pierd semnificatia, puntea intre prezent si trecut se surpa, zeii si oamenii isi intorc fetele unii de la altii, iar religia viitorului, monoteismul, prinde contur prin viziuni nebunesti si transe extatice. Un tinar calatoreste pe firul istoriei pentru a afla povestea faraonului si a preafrumoasei Nefertiti.
„Plinsul lui Nietzsche” de Irvin D. Yalom, un roman care imbina adevarul istoric si fictiunea in atmosfera Vienei fin de siecle, ii are ca protagonisti pe Friedrich Nietzsche, Sigmund Freud, Joseph Breuer, mentorul lui Freud si unul dintre intemeietorii psihoterapiei, si Lou Andreas-Salome, muza capricioasa a lui Nietzsche.
In colectia coordonata de Denisa Comanescu a aparut recent si „Calaretul suedez” de Leo Perutz – un scriitor redescoperit in ultimele doua decenii, numit de Bernard Pivot „un Borges austriac”. In cartea sa, lumea inceputului de secol XVIII e ca un teatru de marionete. Regizorul este chiar diavolul. Ce se intimpla insa daca papusarii isi schimba identitatile? In acest univers al hazardului si pariului, cavalerul suedez Christian von Tornefeld si un hot la drumul mare incearca sa incalce regulile Marelui Joc.
Pentru prima oara in limba romana apar doua romane de Andrew Sean Greer si Jeanette Winterson: „Confesiunile lui Max Tivoli”, respectiv „Pasiunea”. Primul este inspirat dintr-un refren al lui Bob Dylan („Fiecare dintre noi este iubirea vietii cuiva”) si spune o poveste despre dragoste si ura. Personajul Max este protagonistul unei stranii dispute cu timpul: se naste cu trupul unui barbat de 70 de ani, iar pe masura ce inainteaza in virsta, acest trup intinereste. Ca o piesa in trei acte, romanul urmareste cele trei mari intilniri ale lui Max cu Alice, femeia pe care o iubeste. La rindul sau, „Pasiunea”, distins in 1987 cu John Llewelyn Rhys Memorial Prize, este un „roman stralucitor despre pasiune, risc, nebunie si extaz”, care ii aduce aminte scriitorului Edmund White de Gabriel Garcia Marquez. (Mediafax)

Comentarii