marti, 20.04.2021
Premierul Emil Boc a dispus eliberarea lui Marius Oprea de la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si a lui Dinu Zamfirescu de la sefia Institutului pentru Memoria Exilului Romanesc si a decis ca structura sa fie condusa de Vladimir Tismaneanu si Ioan Stanomir. Masura pare a fi punctul final intr-o initiativa de comasare institutionala criticata de societatea civila. Marius Oprea a fost presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR). Printr-o hotarire de Guvern din 25 noiembrie 2009, IICCR a comasat prin fuziune cu Institutul National pentru Memoria Exilului Romanesc. Astfel a fost infiintat, in subordinea premierului, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) celelalte doua instituter desfiintindu-se. Mai multe ONG-uri printre care unele conduse de Emil Constantinescu, Mugur Ciuvica si Zoe Petre au protestat fata de decizia Guvernului de comasare si au anuntat ca il sustin pe Marius Oprea la conducerea institutiei rezultate prin comasarea celor doua structuri. Guvernul a decis recent ca Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc va fi condus de un presedinte executiv, iar rezultatele obtinute in activitate vor fi evaluate de un consiliu stiintific constituit din 14 membri, personalitati ale lumii academice. Presedintele executiv are un mandat de cinci ani si este numit si eliberat din functie prin decizie a primului-ministru. Liderul PNL, Crin Antonescu, i-a transmis, saptamina trecuta, premierului Emil Boc ca Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Institutul National pentru Memoria Exilului Romanesc trebuie sa functioneze in continuare cu liberalii Marius Oprea, respectiv Dinu Zamfirescu la conducere.
Scandalul "Oprea" se internationalizeaza
Peste 100 de personalitati si militanti anticomunisti din mai multe tari protesteaza la adresa deciziei premierului Boc de a elimina cercetarea crimelor comunismului din Romania. Declaratia militantilor anticomunisti a fost semnata vineri, la Praga, in cadrul conferintei internationale Crimes of the Communist Regimes. „Noi, subsemnatarii, si institutiile pe care le reprezentam ne exprimam deosebita ingrijorare in legatura cu recentele evenimente din Republica Ceha si din Romania care vor sa reduca activitatea institutiilor menite sa investigheze si sa dezvaluie crimele comunismului, anume Institutul pentru Studierea Regimurilor Totalitare (Republica Ceha) si Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. Consideram ca aceste institutii si activitatile lor trebuie intarite si sustinute pentru a asigura condamnarea crimelor comunismului si aducerea in fata justitiei a celor vinovati. Aceste institutii sint esentiale pentru a trage invatamintele necesare prevenirii unor noi regimuri totalitare in viitor. Consideram, de asemenea, deosebit de important sa atragem atentia si sa facem cunoscute atrocitatile care au fost comise in numele comunismului in Europa, precum si pe cele care inca sint comise in tari unde comunismul este la putere", se arata in declaratie. Printre semnatari se afla nume grele din disidenta anticomunista din Cehia, Lituania, Bulgaria, Federatia Rusa, fosti si actuali demnitari din foste state comuniste, precum si presedinti ai unor organizatii internationale, cum ar fi Göran Lindblad (Suedia), presedinte al Comitetului de Afaceri Politice al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Harry Wu (USA), disident si fost detinut politic in China, director Laogai Research Foundation, Tashington, D.C., Vytautas Landsbergis (Lituania), fost presedinte al Lituaniei, membru al Parlamentului European, Marina Jelić (Serbia), director executiv Center for Peace and Democracy Development.
Marius Oprea: Mi-e rusine ca am fost in Comisia "Tismaneanu"
Istoricul Marius Oprea a declarat ca a aflat din Monitorul Oficial despre eliberarea sa din functie si inlocuirea cu Vladimir Tismaneanu. Marius Oprea sustine ca, prin noua forma de functionare, investigarea crimelor comunismului este teoretizata: „Faptul ca in noua hotarire nici nu se mai vorbeste despre Securitate arata ca ceea ce deranja era modul in care am inteles eu investigatiile privind crimele comunismului, adica sa pornesc de la victime si sa ajung la cei care au ucis oameni. Or, asemenea abordare se pare ca nu este prea placuta, practic investigarea crimelor comunismului se muta la biblioteca". „Nu cred ca domnul Boc e de vina, nu cred ca domnul Basescu a stiut, nu cred ca se uita domnia sa la cearta dintre doi intelectuali (Marius Oprea si Vladimir Tismaneanu, n.red.), mai mult sau mai putin destepti. Cred ca fondul problemei nu e inlocuirea mea, ci faptul ca nu i se mai da voie IICCR sa investigheze anumite fapte. Noul Institut nu mai are voie sa dezgroape mortii, pe cei care i-au ucis prin paduri, pentru ca nu mai are astfel de atributii. Eu nu am facut teorie, eu nu am stat in biblioteca, eu am cautat mortii prin munti. Acum nu ca-i ingropam a doua oara, dar turnam si beton peste ei. Ceea ce i s-a intimplat lui Ceausescu, care nici acum nu se stie unde este ingropat, iar familiei sale i se refuza accesul la ramasite, li se intimpla si mortilor comunistilor. Daca nu mai sintem lasati sa facem investigatii pe urmele criminalilor, asta anuleaza orice efort de condamnare a comunismului. Niciun ofiter de Securitate nu a platit pentru asta. Mi-e rusine ca am facut parte din Comisia Prezidentiala pentru Condamnarea Crimelor Comunismului. Nu a reusit sa schimbe nimic", sustine Marius Oprea.
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
BEI finanţează cu 250 milioane de euro Spitalul regional de urgenţă de la Iaşi
Andrei Baciu: România ocupă locul 4 la nivelul UE la vacinarea anti-COVID cu două doze
Mai multe cartiere din Iaşi, rămase fără curent electric. Când ar putea fi remediată problema
Coordonatorul campaniei de vaccinare anunţă că 23% din populaţia Capitalei s-a vaccinat
Palas Campus Iaşi obţine primul credit verde acordat de IFC unei companii româneşti
Un poliţist de 37 de ani, găsit inconştient în maşina personală, în stop cardio-respirator
Un MIG s-a prăbuşit în judeţul Mureş. Pilotul a reuşit să se catapulteze
USAMV Iași a lansat campania de preînscriere pentru admiterea 2021
Valeriu Gheorghiţă a anunţat posibilitatea de înscriere la vaccinare prin call-center
O echipă de cercetători din Japonia a dezvoltat un test care depistează COVID-19 în cinci minute
BOR: Credincioşii vor putea sta şi în biserică la slujba de Înviere
Super Liga: Cluburile din "Big 6" murdăresc reputaţia Premier League, susţine Everton
Iohannis o va primi marţi la Cotroceni pe Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova
Comitetul de Urgenţă al OMS cu privire la covid-19 se opune unui paşaport vaccinal
Răzvan Cuc se laudă cu un doctorat de la care a fost exmatriculat pentru că s-a apucat de afaceri
La ce salariu uriaș a renunțat Anca Dragu pentru a fi senator. Soțul, ex-salvamar, director la stat
Simona Halep: Îmi doresc foarte mult să câştig turneul de la Stuttgart
Record absolut de decese din cauza COVID în ultima zi: 237 de persoane
„Mafia din Sănătate”: Andreea Moldovan încasează dividende de sute de mii de lei fără justificare
Producătorii de ţigări vor fi obligaţi să reducă la un nivel ”neadictiv” nicotina din produsele lor
Primarul Bacăului, acuzat că a ologit pe întuneric directorul câinilor din oraș
Poliţistul american Brian Sicknick, mort după asaltul de la Capitoliu, a decedat din cauza naturale
Moşteanu anunţă că USR PLUS ar putea renunţa la solicitarea ca Florin Cîţu să nu mai fie premier
Florentino Perez: Cristiano Ronaldo nu va reveni la Real Madrid
Primul zbor de la Iași spre Dublin, pe 29 aprilie. Prețul biletelor pornește de la 49 de euro
Rata şomajului a crescut la 5% în 2020, faţă de 3,9% în 2019
Sute de obiecte ale cântăreţei Janet Jackson, inclusiv rochia ei de mireasă, scoase la licitaţie
Ce promite premierul în legătură cu programul de vaccinare: să revenim la normalitate
Florin Cîţu: Pentru mine important este că nu doresc să mai avem un lockdown
Estimări meteo pe 4 săptămâni. Vremea va fi mai rece și va ploua mai mult în următoarele 14 zile
Trei preoţi arădeni au murit în câteva zile. Unul avea COVID
Maraton de vaccinare în Timişoara. Oamenii merg să se imunizeze şi pe timp de noapte
Facebook a prezentat o replică la Clubhouse şi un player pentru Spotify
Un medic de la Spitalul Colentina îi dă o replică dură fostului ministru Voiculescu
Suferința jurnalistei Paula Rusu. „Eu credeam că această boală nu mai există în România”
Se oprește apa rece pe mai multe străzi din cartierul Dacia, pe 21 aprilie
HARTĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
A fost găsit tânărul care și-a pierdut pistoalele lângă ghena de gunoi
FOTO TIR răsturnat pe Centura Iașului, la Uricani. Nu sunt victime omenești
VIDEO O baltă a devenit piscină pentru animalele sălbatice din Parcul Național Ceahlău
VIDEO Fotograf atacat de un cocoș de munte îndrăgostit în munții din Vatra Dornei
Restaurantele ar putea rămâne deschise permanent, indiferent de rata de incidență, cu o condiție
Mergeți de 1 Mai sau Paște în Grecia? S-au schimbat condițiile de intrare în țară
Briscan ZARAEpilare inghinală |
Ciprian IFTIMOAEIOcupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi |
Mihai DORINNew York, metropola vizionară |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.