Ciini turbati

duminică, 17 iunie 2001, 23:00
3 MIN
 Ciini turbati

Au marcat: Mihalcea (‘7, ’75), M. Niculae (’55, ’68 – penalty) / Ursu (’11), M. Nicolae (’31).
Dinamo: Prunea – Mihali, Onut, Nastase – Kirita, Bolohan (’87 – Badea), Lupescu, Tames, Tilvan – Mihalcea (’83 – Dragan), M. Niculae (’90 – Zicu). Antrenor: C. Dinu
Rocar: Radulescu – Ionut Voicu (’44 – Irinel Voicu), Zanc, Cristescu, Nemtanu, Ursu – Buia, Alexa, Suleap – Manta (’60 – Iacob), M. Nicolae (’79 – Vrajitoarea). Antrenor: D. Dumitriu.
A arbitrat o brigada din Elvetia condusa de Urs Meier.
Cind te numesti Dinamo si il ai pe banca pe Cornel Dinu, nu poti rata o finala de Cupa cu o echipa de-abia retrogradata in Divizia B, fie ea cu pretentii de a reprezenta Romania in Cupa UEFA. Cind din echipa aliniata de "ciinii rosii" la startul acestei finale doar un singur jucator (Onut) nu a imbracat inca tricoul de international, in timp ce in tabara adversa situatia este diametral opusa (doar Buia a jucat de doua ori in nationala Romaniei) nu te poti gindi la un alt deznodamint. In fine, dupa primele cinci minute de joc, dominate furibund de dinamovisti, gindul iti zbura la recordul de scor al finalelor Cupei Romaniei (Rapid – U. Cluj 7-1, in 1942). Intr-adevar, pofta de joc a "ciinilor" si inventivitatea lor combinativa din primele cinci minute de joc a fost de invidiat. Dupa ce Marius Niculae a trimis in bara o minge pe care scria "goool", o alta combinatie de sah-mat a dinamovistilor a condus la sutul lui Mihalcea, pe care portarul Radulescu l-a blocat dincolo de linia portii. Peste numai patru minute, insa, o torpila de la peste 25 m a fundasului Ursu il invinge pe Prunea. Scorul devine egal si scenariul plasmuit de Cornel Dinu pare a se strica. Dinamovistii domina in continuare, pastreaza controlul la mijlocul terenului, dar combinatiile se lamuresc la marginea terenului, apararea in cinci a lui Titi respingind atacurile haotice si dezlantuind contraatacuri fulgeratoare, filtrate de rasatul dispecer Buia. Dintr-o asemenea pasa, Manta a trimis din intoarcere peste bara, iar, in minutul 31, "Figo din Berceni" a executat cu precizie un corner, iar Mihai Nicolae a inscris, silind tabela de marcaj a stadionului "Lia Manoliu" sa inscriptioneze un incredibil 2-1 pentru Rocar. Pina la pauza, apararea Rocarului rezista eroic unui nou forcing dinamovist si galeriile unite dinamo-rapidiste cad pe ginduri.
La reluare, s-a vazut limpede ca echipa din Drumul Gazarului mizeaza pe cartea apararii aglomerate si pe cea a temporizarii, antrenorul Dumitriu constientizind ca pe Buia nu-l mai tin curelele inca o repriza. Conservarea rezultatului s-a dovedit, insa, o iluzie pentru bercenari, schimbarile fortate efectuate de Titi (datorate accidentarilor lui Ionut Voicu si Manta) punindu-si amprenta pe strategia gindita de antrenor. In plus, Dinamo a jucat cu o pofta si energie, care i-ar fi putut aduce titlul fara probleme daca s-ar fi manifestat mai din timp. In min. 55, o grava greseala de portar a condus la egalare: Radulescu a respins gresit un balon, iar Marius Niculae, a trimis balonul printr-o executie pretentioasa, cu pamintul, in poarta. Treisprezece minute mai tirziu, apararea Rocarului este facuta groggy la o incursiune a lui Tames, iar lui Cornel Cristescu nu-i ramine decit solutia faultului. Urs Meier dicteaza penalty, iar Marius Niculae transforma. La 3-2 pentru Dinamo, Rocarul este nevoit sa iasa la contraatac, Victoras Iacob iroseste sansa egalarii, dar scorul va fi 4-2, in min. 75, cind Mihalcea (la cel mai bun meci al sau din ultimii ani) este lansat pe contraatac, il dribleaza pe Radulescu si inscrie plasat. Ultima speranta de intoarcere a rezultatului este irosita de Buia, care a obtinut o lovitura libera de la 18 m, pe o directie ideala, dar sutul sau cu efect este ghicit de Prunea.
Dinamovistii au incheiat partida apoteotic si, in ciuda suspansului din prima repriza se poate spune ca victoria obtinuta este in afara oricaror dubii. Dinamo a cistigat pentru a doua oara consecutiv Cupa Romaniei iar temperamentalii suporteri din "Nova Guardia" nu pot avea decit un singur regret: acela ca tandemul Mihalcea – Niculae (mai sudat ca niciodata) nu va mai imbraca si in sezonul european de toamna tricourile alb-rosii. (Nic. G)

Comentarii