„Fara Ponor si Izbasa, ar fi fost probleme”

marți, 14 august 2012, 22:10
3 MIN
 „Fara Ponor si Izbasa, ar fi fost probleme”

Antrenorul echipei olimpice de gimnastica a Romaniei, Octavian Belu, a declarat, marti, ca se bucura ca din lotul participant la JO au facut parte si veteranele Catalina Ponor si Sandra Izbasa, pentru ca altfel rezultatele ar fi fost mult mai slabe. "Nu pot spune ca sunt multumit, pentru ca si noi ne facusem un plan realist. Putem spune ca se putea mai mult, dar trebuie sa fim constienti de faptul ca s-ar fi putut sa luam si mai putine. A fost o competitie extraordinar de dura. Ma bucur ca cele doua veterane au fost in echipa, pentru ca altfel ar fi fost mult mai rau si chiar public, de fiecare data, am dorit sa le multumesc, pentru ca fara Sandra si Catalina, probabil ca echipa Romaniei ar fi suferit foarte mult. Per total, gimnastica si-a facut datoria, a luat 33 la suta din medaliile delegatiei si ramane ca alte detalii sa fie discutate cu cele care isi vor continua activitatea", a spus Belu, care a participat la o ceremonie de premiere la sediul MAI. 

Octavian Belu considera ca participarea Larisei Iordache in concursul olimpic a reprezentat un miracol, dupa ce sportiva suferise o inflamatie puternica in talpa. "La gimnastica daca vrei mai mult, trebuie sa nu ratezi sau sa fii intr-o stare de sanatate perfecta. Ce s-a intamplat cu Larisa, a fost un miracol ca a putut concura la echipe. Cu ea intr-o stare la fel de buna ca cea de la Europene, lucrurile ar fi stat altfel si am fi numarat mai multe medalii, dar asta a fost competitia, una paradoxala. Durerile de la picior ale Larisei au fost vizibile doar acolo cu toate ca sunt convins ca o durea cu mult inainte si a dorit sa prinda Olimpiada. Nu a avut maturitatea pe care ar fi trebuit sa o aiba si gaseam solutii de la prima durere aparuta. Fetele au avut tot ce si-au dorit si nu as cauta cauzele decat in imposibilitatea de a-si arata valoarea la momentul concursului", a adaugat Belu. Antrenorul a apreciat continuitatea echipei pe care o pregateste, care se afla la a zecea clasare consecutiva pe podium in concursul pe echipe. "Una peste alta ne-am pastrat pozitia obtinuta la Beijing la echipe, ceea ce inseamna ca acea continuitate cu 10 editii cu echipa Romaniei pe podium, obliga la o comportare foarte buna in continuare. La individual, Sandra s-a autodepasit in concursul de la sarituri", a completat Belu. Tehnicianul s-a aratat ingrijorat de valoarea junioarelor care ar urma sa faca parte din echipe Romaniei la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016: "Echipa Romaniei la momentul de fata, a fost o echipa incropita dintr-o gimnasta de 25, una de 22 si de alte trei care probabil nu au maturitatea si experienta de a se exprima intr-o competitie de mare anvergura. E ingrijorator ca din tinerile generatii care ar fi trebuie sa fie prezente la aceasta editie a JO, nu a aparut decat un varf, Larisa Iordache, si o fata de echipa, dar de perspectiva, Diana Bulimar. Nu stiu cum va arata echipa pentru Rio, dar sper ca cele mici sa creasca valoric in asa fel incat sa te poti bate la medalii".

Nu ne trebuie chinez la paralele

Antrenorul nu crede in eficienta aducerii unui tehnician chinez pentru paralele, deoarece problemele sunt la nivelul copiilor si nicidecum la lot. "Am auzit ca exista intentia de a aduce un specialist chinez. Unde il duci pe chinez? Pe el ar trebui sa-l duci la grupele de 6-9 ani ca sa inceapa abecedarul paralelelor si nu cred ca e nevoie de un chinez. Timp de zece ani a dominat aparatul Svetlana Horkina, apoi a fost Tweedle, dupa care a aparut Mustafina. Atunci ce facem, aducem rusi, englezi sau alti antrenori? Noi nu mai avem antrenori si nici nu sunt stimulati sa se apuce de o treaba foarte serioasa, pentru ca nu sunt platiti asa cum trebuie ", a precizat Belu.

Comentarii