Moda retro in atletismul romanesc

duminică, 22 iunie 2003, 23:00
3 MIN
 Moda retro in atletismul romanesc

Ionela Tirlea a fost vedeta echipei feminine a Romaniei in prima zi a Superligii Europene la atletism, care s-a disputat, in acest week-end, la Florenta. In finala probei de 400 m garduri, ea a condus majoritatea timpului, a fost depasita putin, inaintea ultimei turnante de catre britanica Natasha Danvers, dar a revenit, cistigind cu timpul de 54,47 secunde, urmata la 14 sutimi de Danvers. Pe locul III s-a clasat experimentata alergatoare germana Heike Meissner, in 55,22 s.
A doua zi, Ionela a adus un nou aport la zestrea saracuta de puncte a Romaniei, concurind la cel mai inalt nivel al sezonului in proba de 200 m. Ea parea ca se indreapta spre victorie, intrecindu-le pe valoroasele Muriel Hurtis si Joyce Maduaka, dar a fost surprinsa de sprintul rusoaicei Anastasia Kapacinskaia, care a cistigat in 21,71 s, romanca sosind dupa opt sutimi.
O cursa foarte buna a facut Maria Cioncan, suprinzator de bine plasata in topul performantelor pe 800 m, ea fiind cunoscuta ca o specialista a probei de 1500 m. Cursa a fost dusa de o cunoscuta atleta rusa, Olga Hrusceleva (provenita de la 400 m). In final, rusoaica s-a sufocat, Cioncan a depasit-o pe ultima linie dreapta, dar n-a rezistat finisului germanei Claudia Gessell, cistigatoare in 2:00,84. Cioncan a realizat 2:01,02, iar urmatoarea clasata, spaniola Mayte Martinez (una dintre favorite) a inregistrat 2:01,63. Din pacate, insa, Cioncan a concurat obosita a doua zi, la 1500 m, clasindu-se de-abia pe locul V, intr-o cursa lenta. O pozitie buna (locul III) a ocupat saritoarea de triplusalt Adelina Gavrila, cu 14,45 m. Surprinzator, rusoaica Anna Piatih a cistigat concursul in fata favoritei publicului italian, Madelin Martinez. Fosta cubaneza a condus in permanenta cu 14,76 m, dar la ultima incercare, Piatih a devansat-o cu trei centimetri.
Ziua a doua a inceput cu aruncarea feminina a ciocanului. Reprezentanta noastra, Mihaela Melinte, revenita dupa doi ani la aceasta competitie, s-a clasat pe locul II, dupa o serie crescatoare de aruncari care au culminat cu 71,99 m, in ultima incercare. N-a putut, insa, s-o depaseasca pe lidera sezonului, Manuela Montebrun, care a incheiat concursul cu o excelenta aruncare de 74,43 m, dupa una anterioara de 73,12 m. Vechea rivala a Mihaelei, rusoaica Olga Kuzenkova s-a clasat pe locul III. Excelent a concurat Cristina Casandra, la 3000 m obstacole, clasata a doua dupa rusoaica Gundara Samitova. O surpriza placuta a oferit in ziua a doua atleta ieseana Carmen Zamfir, clasata a V-a in proba de 100 m garduri, cu cel mai bun rezultat personal al sezonului (13,21 s), proba cistigata de spaniola Glory Alozie in 12,86 s.
Valoarea slaba a celorlalte atlete a determinat retrogradarea echipei noastre, in ciuda locului III obtinut de Mihaela Botezan, la 5000 m, dupa ce se clasase a patra la 3000 m (ce buna ar fi fost Gabi Szabo, in aceasta competitie!). Ultima proba, cea de stafeta 4X400 m, putea sa ne salveze, daca ne clasam inaintea Greciei. Din pacate, insa, cu o singura floare (Ionela Tirlea) nu se face, nici, in atletism, primavara. Romania s-a clasat pe locul VII, retrogradind alaturi de Italia, in clasamentul general, cistigatoare fiind Rusia, urmata de Germania si Franta. La masculin, Franta a cistigat in premiera competitia, urmata de Germania si Marea Britanie, retrogradind Spania si Grecia.

Comentarii