O jumatate de ora salvatoare

duminică, 02 septembrie 2001, 23:00
4 MIN
 O jumatate de ora salvatoare

Rulmentul: Tudorache – Carausu, Chiper, Ungureanu (’75 Dimofte), Acostandei – Cozma, Oasenegre (’78 Carare), Furcoiu, Budai – Dumitru, Pelin. Antrenor: F. Ionascu.
Poli: Cimpeanu – Gheban, Petrache, A. Ilie, Andrus, D. Munteanu – Boghean (’68 Bozianu), Dragoi, Tiron (’75 Condurache) – Dobrea, Brighiu (’81 Medeleanu). Antrenor: A. Kereszy.
Arbitri: R. Gradinaru, C. Iugulescu, D. Vlad (Tirgoviste).
0-1, min. 59 : Boghean, complet liber, a reluat cu capul dupa o centrare excelenta a lui Tiron din lovitura libera;
0-2, min. 74: lansat de Tiron, Dobrea a sutat din careu plasat, pe linga Tudorache;
0-3, min. 87 : sut a lui Dragoi de la 20 metri.
Dupa mai mult de 9 luni si jumatate in care cuvintul "victorie" devenise un arhaism in Copou, microbistii bahluvieni asteptau un succes al lui Poli cu o intensitate mai mare decit cea a consoartelor care merg in aceasta seara la "Chippendales"! Cine se ia doar dupa scorul de forfait, mai mult, obtinut in deplasare, ar putea crede ca la Birlad a curs doar lapte si miere pentru oaspeti. Nu a fost deloc asa! Doar ultima jumatate de ora a salvat o prestatie mult sub asteptari a unei echipe cu pretentii de promovare, in fata unor gazde care nu aveau toti nici macar numere pe tricou.
Cu un salariu de 1,5 milioane de lei, cu contracte de joc medii de 6 milioane de lei anual si jucind pe o prima de 300 000 de lei, birladenii au pornit jocul din postura de victime sigure. Pe linga (re)numele vizitatorilor, Rulmentul avea de suportat si handicapul dezertarii a doi jucatori de baza, satui de "conditiile" de la echipa, si accidentarea altor doi; drept urmare gazdele au apelat la doi juniori in primul 11 si au tinut pe banca doar 3 rezerve! Doar debutul a confirmat asteptarile, bara salvindu-l in minutul 5 pe Tudorache la sutul lui Dragoi. Treptat, iesenii incep sa se intreaca in greseli parind ca resimt peste asteptari drumul efectuat in dimineata partidei pina la Birlad, iar gazdele echilibreaza jocul. Rezulta o posesie superioara oaspetilor, dar o alternanta in fazele de poarta, determinata de gafe individuale: Cimpeanu il blocheaza pe Pelin in minutul 15, Dobrea se complica aiurea in minutul 37, cind scapase singur iar sutul lui Furcoiu (’44) este respins de portarul iesean. Acelasi aspect a fost si imediat dupa pauza cind Dobrea (’51) si Dumitru (’55) au avut in fata doar pe portarii adversi, insa nu au gasit tinta. Cu toate ca si unii jucatori ai oaspetilor au dat semne de terminarea bateriilor (Boghean si Tiron fiind salvati apoi de schimbari) birladenii au suferit si mai mult sub aspect fizic. In acest context, a mai cazut si golul lui Boghean, care a semnat sentinta definitiva perntru birladeni. Abia de-atunci, Poli, scapata de trac, a inceput sa joace cu adevarat: Dobrea a aratat, in sfirsit, ca a fost un bun jucator de divizia A, Adrian Ilie a iesit de citeva ori excelent cu mingea la picior din aparare, pasele au inceput sa curga frumos, etc. Drept urmare diferenta de valoare a iesit clar in evidenta, golurile doi si trei cazind parca firesc.
Asadar, trei puncte mari pentru Poli obtinute in urma unui meci care pune iarasi pe tapet eterna intrebare retorica a fotbalului: "E mai bine sa joci bine si sa pierzi (vezi cazul meciului cu Foresta pentru Poli) sau prost si sa cistigi?".
De-ale telefoniei mobile
Aproape jumatate din cei peste 300 de spectatori prezenti in incinta cochetei arene "FEPA" au fost soldati. Cind intra pe teren pentru a da ingrijiri medicale, asistenul medical al gazdelor avea in mina doua sticle. Una de apa si alta mai micuta in care era gheata. De la departare nu se vedea decit culoarea alba din butelcuta, prilejuind spectatorilor obisnuitele butade: "Sigur e rachiu in sticla mica, sa bea baietii sa uite de durere. Oricum, sting apoi repede cu apa." Introducerea lui Medeleanu a aparut urmare a unei conversatii telefonice intre Vasile Simionas, membru in CA al Poli Unirea, si antrenorul Adrian Kereszy. Ajuns la marginea terenului, fotbalistul a fost strigat de Simionas care i-a spus sa joace in centru, Dragoi urmind sa alunece spre stinga. Medeleanu a raspuns ca antrenorul i-a spus invers, spectatorii de la "oficiala" nescapind prilejul de a taxa: "Nu s-a auzit bine la telefon. Unul are Dialog si altul Conex". Pina la urma Medeleanu a jucat ce i-a cerut Kereszy. Acesta a declarat la sfirsit: " Bine ca am spart ghinioanele! Cred ca baietii au resimtit oboseala celor trei partide tari jucate intr-o saptamina, ei revenindu-si abia pe final cind am aratat adevarata noastra fata. Remarc intreaga linie defensiva si pe Dragoi in timp ce la datori il trec pe Brighiu". (Ovidiu MINEA)

Comentarii