Sahistii se revolta

marți, 04 septembrie 2001, 23:00
2 MIN
 Sahistii se revolta

Decizia Ministrului Tineretului si Sportului, Georgiu Gingaras, de a dizolva Biroul Federatiei Romane de Sah si de a-l numi ca presedinte interimar al federatiei pe Alexandru Crisan, a provocat o serie de luari de pozitie intransigente. Patru presedinti de cluburi, dintre cele mai puternice, au anuntat decizia de a-si retrage echipele din campionat. Astfel, Venus Bucuresti, AEM-Luxten Timisoara, Sah Club Deva si Victoria Techirghiol, au decis sa nu participe la returul Superligii Nationale de sah, care reuneste primele sase echipe ale Romaniei, daca nu se revine asupra actiunilor mai sus mentionate. "Dorim sa aratam opiniei publice care pot fi implicatiile deciziei ministrului Georgiu Gingaras. Federatia Internationala de Sah mentioneaza in statutul sau obligativitatea legaturilor numai cu organizatiile non-guvernamentale, in speta federatiile sportive, evitind in acest fel implicarea factorului politic. Prin actul sau de autoritate, ministrul Georgiu Gingaras transfera conducerea federatiei Ministerului Tineretului si Sportului, expunind sahul romanesc pericolului de a fi exclus din FIDE. Noi sintem datori sa informam FIDE asupra celor intimplate, dar promitem sa popularizam aceste fapte reprobabile in strainatate, in toate publicatiile de sah si nu numai, solicitind solidaritate si sprijin. Daca lucrurile nu se vor rezolva, in ultima instanta ori vom crea o federatie aparte, ori vom renunta la sportul de performanta, imposibil de practicat intr-o tara unde democratia nu e reala, ci doar mimata", se precizeaza in comunicatul semnat de presedintii echipelor AEM-Luxten Timisoara, Venus Bucuresti, Victoria Techirghiol si Sah Club Deva.
In urma anuntatului boicot, Georgiu Gingaras, i-a solicitat presedintelui federatiei, Alexandru Crisan, anularea masurilor disciplinare luate impotriva unor sportivi si persoane din cadrul federatiei. Pe 31 august acesta sanctionase sase persoane din federatie: arbitrul international Liviu Dobronauteanu, fost membru al Biroului Federal, maestra internationala Ligia Jicman – antrenorul lotului national, maestrii internationali Mircea Pavlov, Sergiu Grunberg si Gheorghe Erdeus, fosti membri ai Biroului Federal si mare maestra internationala Elisabeta Polihroniade, fost membru al unor comisii ale Federatiei Internationale de Sah, care fusese suspendata pentru o perioada de doi ani din activitatea competitionala interna si internationala si exclusa din organismele de conducere sau consultative ale Federatiei Romane de Sah si ale FIDE.
"Avind in vedere situatia creata la FRH, ca urmare a Hotaririi de pe 31 august 2001, prin care ati luat masuri de suspendare impotriva unor personalitati din lumea sahului romanesc, ma declar neplacut surprins de faptul ca MTS nu a fost instiintat, dar mai ales de masurile luate care sint, eventual, de competenta viitorului Birou Federal. Prin urmare, va solicit sa va reconsiderati pozitia si sa anulati Hotarirea din 31 august 2001, in caz contrar imi rezerv dreptul de a lua in calitate de ministru aceasta masura", se precizeaza in comunicatul MTS.

Comentarii