Verdict: mesaje rasiste!

miercuri, 03 octombrie 2012, 22:02
2 MIN
 Verdict: mesaje rasiste!

Colegiul Director al CNCD l-a amendat cu 1.000 de lei pe fostul crainic al clubului Steaua Gabriel Safta, l-a avertizat pe managerul FC Steaua, Mihai Stoica, si a ajuns la concluzia ca unele mesaje afisate de galeria echipei "ros-abastre" la derbiul cu Rapid au avut un caracter rasist. "Fapta crainicului stadionului, domnul Gabriel Safta, de a da tonul scandarilor cu caracter rasist constituie discriminare si a fost sanctionata de catre CNCD cu amenda contraventionala in cuantum de 1000 lei. Fapta managerului sportiv al Clubului FC Steaua, domnul Mihai Stoica, de a imita o pasare are caracter rasist, constituie discriminare si a fost sanctionata de catre CNCD cu avertisment. La stabilirea sanctiunii s-a avut in vedere comportamentul indecent al suporterilor clubului FC Rapid fata de domnul Mihai Stoica", se arata intr-un comunicat la Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.

Totodata, CNCD a stabilit ca bannerele afisate in timpul meciului de catre suporterii echipei Steaua cu mesajele "Avem deasupra noastra dovada ca politia franceza isi face datoria", "Aripi negre colorate/ in peluza adunate", "Nu ragusiti si nu va agitati, maine dupa fier vechi tre’ sa strigati" si "Respect Eugen Grigore" sunt cu caracter rasist si constituie discriminare. Consiliul a constatat ca Jandarmeria Romana a sanctionat cu amenda contraventionala clubul Steaua pentru aceste mesaje rasiste, astfel ca nu va lua nicio decizie in acest caz pentru ca gruparea "ros-albastra" nu poate fi sanctionata de doua ori in aceeasi cauza. Hotararea Colegiului Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii va fi redactata si comunicata reclamatilor in termen de 15 zile de la adoptare. Hotararea poate fi atacata in instanta de contencios administrativ, potrivit legii.

Managerul general al Stelei, Mihai Stoica, a reafirmat ca nu se considera vinovat de comportament rasist si astfel nu se justifica avertismentul primit de la Consiului National pentru Combaterea Discriminarii. "Trebuie sa fiu vinovat de ceva ca sa primesc avertisment, dar nu ma consider vinovat de nimic. Ii consider vinovati pe cei care arunca cu urina, cei care arunca cu petarde, cei care-mi injura familia non stop, dar care nu platesc nimic pentru asta. Iar clubul Rapid ii cautioneaza, imi disturba mie programul si ma duce pe la CNCD fara sa am ce cauta pe acolo. Nu am facut nimic ca sa compar in fata unei astfel de comisii. Cei de la Rapid voi si ei sa apara in prim-plan. Cu fotbalul e mai greu. Nici nu a inceput bine campionatul si au zece puncte distanta de Steaua. Trebuie sa se remarce si ei intr-un fel. Ce sa-i ceri lui Zotta?", a declarat Stoica la Sport.ro Intrebat cum comenteaza faptul ca presedintele CNCD, Csaba Asztalos, a anuntat ca va informa UEFA despre manifestarile rasiste de la derbiul Steaua-Rapid, Soica a raspuns: "Probabil ca unii trebuie sa-si justifice salariul."

Comentarii