85 de invitaţi la ziua unei ieşence au donat sânge. Au salvat 255 de vieți

miercuri, 18 decembrie 2019, 02:56
3 MIN

Peste 110 invitaţi a avut Andreea Marc de ziua ei de naştere, o zi mai neobişnuită, petrecută la Centrul Regional de Trasfuzii Iaşi. Participanţii au fost invitaţi la rândul lor să doneze sânge. Numărul celor care au fost compatibili să facă acest gest umanitar este impresionant: peste 85 de ieşeni au salvat 255 de vieţi în doar câteva ore.

Primul invitat al Andreei Marc, blogger şi iniţiator al campaniei donatOM, a fost Mariana Pârju, multiplă capioană naţională şi campioană balcanică la atletism. Aceasta a ajuns la CRTS Iaşi nu mai târziu de ora 7. Iar prima declaraţie i-a adus zâmbetul pe faţă sărbătoritei. „Hai, am venit să donez, am venit să salvez vieţi, hai la treabă, aşa mi-a spus Mariana“, a povestit Andreea Marc.

Rând pe rând au apărut şi invitaţii care mai întâi erau testaţi pentru a se vedea dacă sunt apţi să doneze sânge sau nu. Andreea s-a pregătit în schimb pentru fiecare cu câte un cadou şi asta pentru că de mai mulţi ani, de ziua ei, asta face, dăruieşte. „Eu de ani de zile ofer cadouri de ziua mea, şi anul acesta le-am oferit celor peste 110 inivitaţi daruri, dar le-am cerut ceva în schimb. Să doneze… Mi-am propus să fac asta pentru că, din păcate, tot mai mulţi oameni din jurul nostru îşi pierd viaţa pentru că nu este destul sânge la CRTS. Din păcate, mulţi nu ştiu ce înseamnă procesul de donare, care este foarte simplu şi este benefic nu numai pentru cei care se află în pericol, ci şi pentru donatori. Am şi un mesaj pentru cei care nu au donat niciodată. Să se gândească doar că datorită lor cineva poate trăi, poate fi salvat. Când ştii că cineva trăieşte datorită ţie, e mai presus de orice“, a mai spus Andreea Marc.

Gestul Andreei şi performaţa la care a ajuns prin Campania organizată, respectiv peste 85 de donatori, a uimit întreg personalul de la CRTS Iaşi. „Iaşul are nevoie zilnic de prezenţa a 80-100 de donatori, pentru a reuşi să satisfacă solicitările spitalelor pe care le deserveşte. Din păcate, acest număr este tot mai greu de atins. Problema donării de sânge şi componente sanguine labile este legată în primul rând de lipsa unei informări corecte şi susţinute, printr-o promovare continuă a donării de sânge, cu implicarea tuturor factorilor de răspundere, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local, în vederea conştientizării importanţei şi nevoii donării de sânge, pentru că sângele este o resursă naţională, de importanţă naţională. În ultimul timp, profilul donatorului de sânge s-a schimbat, în cea mai mare parte, în sens pozitiv. În acest sens, campania DonatOM, iniţiată de Andreea Marc, vine să întărească profilul nou al donatorului de sânge, implicându-se într-un mod inedit în promovarea donării, cu scopul conştientizării importanţei acestui gest nobil făcut în interesul pacienţilor aflaţi în aşteptarea picăturii salvatoare, gest care, în cele din urmă, nu costă decât puţin timp şi multă iubire“, a spus Lavinia Scripcaru, directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi.

Ziua Andreei s-a încheiat odată cu ora de închidere a programului de donare de la CRTS.

Comentarii