anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.08.2020

85 de invitaţi la ziua unei ieşence au donat sânge. Au salvat 255 de vieți

GALERIE
campanie andreea marc donare sange (1)campanie andreea marc donare sange (2)campanie andreea marc donare sange (3)campanie andreea marc donare sange (4)
 • campanie andreea marc donare sange (1)
 • campanie andreea marc donare sange (2)
 • campanie andreea marc donare sange (3)
 • campanie andreea marc donare sange (4)
- +

Peste 110 invitaţi a avut Andreea Marc de ziua ei de naştere, o zi mai neobişnuită, petrecută la Centrul Regional de Trasfuzii Iaşi. Participanţii au fost invitaţi la rândul lor să doneze sânge. Numărul celor care au fost compatibili să facă acest gest umanitar este impresionant: peste 85 de ieşeni au salvat 255 de vieţi în doar câteva ore.

Primul invitat al Andreei Marc, blogger şi iniţiator al campaniei donatOM, a fost Mariana Pârju, multiplă capioană naţională şi campioană balcanică la atletism. Aceasta a ajuns la CRTS Iaşi nu mai târziu de ora 7. Iar prima declaraţie i-a adus zâmbetul pe faţă sărbătoritei. „Hai, am venit să donez, am venit să salvez vieţi, hai la treabă, aşa mi-a spus Mariana“, a povestit Andreea Marc.

Rând pe rând au apărut şi invitaţii care mai întâi erau testaţi pentru a se vedea dacă sunt apţi să doneze sânge sau nu. Andreea s-a pregătit în schimb pentru fiecare cu câte un cadou şi asta pentru că de mai mulţi ani, de ziua ei, asta face, dăruieşte. „Eu de ani de zile ofer cadouri de ziua mea, şi anul acesta le-am oferit celor peste 110 inivitaţi daruri, dar le-am cerut ceva în schimb. Să doneze… Mi-am propus să fac asta pentru că, din păcate, tot mai mulţi oameni din jurul nostru îşi pierd viaţa pentru că nu este destul sânge la CRTS. Din păcate, mulţi nu ştiu ce înseamnă procesul de donare, care este foarte simplu şi este benefic nu numai pentru cei care se află în pericol, ci şi pentru donatori. Am şi un mesaj pentru cei care nu au donat niciodată. Să se gândească doar că datorită lor cineva poate trăi, poate fi salvat. Când ştii că cineva trăieşte datorită ţie, e mai presus de orice“, a mai spus Andreea Marc.

Gestul Andreei şi performaţa la care a ajuns prin Campania organizată, respectiv peste 85 de donatori, a uimit întreg personalul de la CRTS Iaşi. „Iaşul are nevoie zilnic de prezenţa a 80-100 de donatori, pentru a reuşi să satisfacă solicitările spitalelor pe care le deserveşte. Din păcate, acest număr este tot mai greu de atins. Problema donării de sânge şi componente sanguine labile este legată în primul rând de lipsa unei informări corecte şi susţinute, printr-o promovare continuă a donării de sânge, cu implicarea tuturor factorilor de răspundere, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local, în vederea conştientizării importanţei şi nevoii donării de sânge, pentru că sângele este o resursă naţională, de importanţă naţională. În ultimul timp, profilul donatorului de sânge s-a schimbat, în cea mai mare parte, în sens pozitiv. În acest sens, campania DonatOM, iniţiată de Andreea Marc, vine să întărească profilul nou al donatorului de sânge, implicându-se într-un mod inedit în promovarea donării, cu scopul conştientizării importanţei acestui gest nobil făcut în interesul pacienţilor aflaţi în aşteptarea picăturii salvatoare, gest care, în cele din urmă, nu costă decât puţin timp şi multă iubire“, a spus Lavinia Scripcaru, directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi.

Ziua Andreei s-a încheiat odată cu ora de închidere a programului de donare de la CRTS.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un preşedinte discret

Lucian DÎRDALA

Un preşedinte discret

Nu se pune problema să stabilim, aici, pattern-uri ambiţioase. Se poate, totuşi, observa că preşedinţii Senatului din guvernările dominate de Ion Iliescu au fost politicieni lipsiţi de ambiţia de a controla partidul sau guvernul, acceptând fără obiecţii supremaţia lui Ion Iliescu.

Filmuletul zilei

opinii

Ultima mineriadă (I)

Florin CÎNTIC

Ultima mineriadă (I)

Faptul că la presiunea societăţii civile conducerea DIICOT a hotărât să infirme în mare măsură scandaloasa încercare de muşamalizare făcută de procurorul Doru Stoica arată cât de exploziv este dosarul represiunii din 10 august 2018.

Imagine all the people...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Imagine all the people...

Memoriei lui Philippe Muray (1945-2006)

Efemeride electronice

Ioan MILICĂ

Efemeride electronice

pulspulspuls

Mult iubite Înalpreasfinţite Teo Fan-Fan,

Mult iubite Înalpreasfinţite Teo Fan-Fan,

Cu nespusă sfială ridicăm privirea spre mitra Sfinţiei voastre, convinşi fiind că îndrăzneala ne va fi iertată, iar rostirea noastră păcătoasă va fi aşişderea trecută cu vederea, dacă se va dovedi nevrednică de înalta judecată a Sfinţiei Voastre.

Caricatura zilei

3 AM

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.