„Bac“-ul ar putea fi paralizat de greva cadrelor didactice. Profesorii din Iași susțin demersul

vineri, 09 iunie 2017, 01:57
2 MIN
 „Bac“-ul ar putea fi paralizat de greva cadrelor didactice. Profesorii din Iași susțin demersul

Asta se va întâmpla dacă la referendumul de consultare a cadrelor didactice, ale cărui date se centralizează astăzi, minimum 70% dintre respondenţi sunt de acord cu greva, începând chiar de luni. La Iaşi, 90% erau, până aseară, pentru grevă. Cadrele didactice sunt nemulţumite că măririle salariale nu vor mai veni de luna viitoare.

Aproximativ 90% dintre sindicaliştii ieşeni din învăţământ consultaţi susţin greva generală programată pentru luni, 12 iunie. Astfel, dacă şi în celelalte judeţe ale ţării profesorii vor susţine protestul, iar Guvernul nu va răspunde pozitiv la cererile profesorilor, cum este foarte probabil, examenul de bacalaureat ar putea fi paralizat.

Conform ultimelor cifre furnizate de către Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi (USLIP Iaşi) în urma centralizării datelor, în jurul orei 18 (ieri), 4.314 dintre membrii USLIP au votat pentru grevă generală şi 440 au fost împotrivă. Cu toate acestea, doar o parte dintre unităţile de învăţământ reuşiseră până la acea oră să trimită datele referendumului realizate la nivelul şcolii. Astfel, reprezentanţii USLIP au cerut o derogare până mâine dimineaţă, pentru ca toate instituţiile de învăţământ din judeţ să poată trimite rezultatele referendumului intern.

„Avem câteva zeci de unităţi care ne-au promis că ne transmit tabelele în această seară (n.r. – ieri, 8 iunie) sau mâine dimineaţă până la ora 9. Noi am cerut derogare de la Federaţie având în vedere că sindicatul este foarte mare şi trebuie să recenzăm aproape 8.500 de persoane. Astfel, noi vom putea trimite către Federaţie datele până la ora 10“, declară Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi.

În cazul celorlalte judeţe, cifrele nu sunt însă asemănătoare. Astfel, Iaşul se numără printre judeţele cu cei mai mulţi profesori care îşi doresc greva.

„În celelalte judeţe, cifrele sunt diferite. Bucureştiul stă mai rău, s-a votat împotrivă. În general Buzăul este pentru grevă, Bacăul, Maramureşul. Din opţiunile care au fost transmise, pocentajul este undeva între 60% şi 90% în celelalte judeţe“, completează Laviniu Lăcustă.

Dacă în urma centralizării datelor procentul va depăşi 70% pentru grevă, profesorii nu vor mai desfăşura nici o activitate. Având în vedere că pe data de 12 iunie este programată proba de evaluare a competenţelor digitale, elevii care susţin bacalaureatul se vor afla în imposibilitatea de a susţine probele conform programului.

Nemulţumirea sindicaliştilor pleacă, în principal, de la faptul că măririle de salarii de 20% anunţate pentru dascăli de la 1 iulie nu vor mai fi aplicate în acest an.

Comentarii