Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

A încetat din viaţă cunoscutul profesor de matematică Traian Cohal

GALERIE
Traian Cohal
  • Traian Cohal
- +

Cunoscutul profesor de matematică Traian Cohal a încetat din viaţă. El a activat în cea mai mare parte a carierei sale în cadrul Colegiul “Costache Negruzzi”, fiind apreciat atât de către colegii săi, dar şi de elevii pe care i-a format.

„Ştiam că domnul profesor era bolnav, era într-o suferinţă de final. A fost unul dintre profesorii de o mare anvergură culturală şi ştiinţifică din Colegiul «Negruzzi», creator aproape de şcoală matematică, extrem de apreciat. A găsit formula în care profesorul de matematică, cu sobrietatea şi rigiditatea fireşti disciplinei respective, de maximă abstracţie şi teoretizare, a fost dublat şi de un pedagog cu mare talent în explicarea şi descifrarea matematicii, aproape de elevi, lucrând mereu cu ei, pregătindu-i pentru examene şi pentru performanţa înaltă.

Putem spune că într-o galerie a profesorilor care au lăsat urme inestimabile se află şi domnul profesor. De aici s-a format şi această cultură a domeniului ştiinţific în Colegiul «Negruzzi», o şcoală de matematică, urmată apoi şi de profesorul Hârţan, profesorul Grigore Ilie, profesorul Vasile Nechita, profesor ieşit la pensie, precum și profesorul Adrian Zanoschi, apoi o generaţie mai tânără, Ioana Anton, deci de-a lungul timpului avem profesori şi mulţi i-au fost elevi”, a precizat prof. dr. Camelia Gavrilă, directorul Colegiului „Negruzzi” din Iaşi.

Cititi si textul Emiliei CHISCOP: Traian Cohal, de la zero la plus infinit

Directorul a mai menţionat faptul că mulţi dintre elevii profesorului Cohal au plecat peste hotare sau fac cercetare în domeniul matematicii sau în domenii conexe. „Mulţi dintre elevii săi au plecat şi sunt specialişti, fie cercetători de înaltă clasă în zona americană, la universităţi prestigioase, la NASA, în domenii de interferenţă cu alte ştiinţe.

De aceea, absolvenţii lui, care au cunoscut succesul în carieră, inclusiv din perspectivă financiară, au instituit o bursă care îi poartă numele, Bursa Cohal, şi au dăruit-o în răstimpuri elevilor talentaţi la matematică şi care aveau nevoie şi de sprijin financiar şi de acces la carte. Deci a generat în timp această legătură sufletească şi faţă de Colegiul Negruzzi, faţă de absolvenţi, a deschis pasiuni, mergând pe legătura aceasta dintre rigiditate, sobrietate şi severitate, dar şi talent didactic, pedagogie şi înţelegere şi apropiere faţă de elevi şi în contexte mai puţin formale”, a adăugat Camelia Gavrilă.

Traian Cohal s-a născut la 12 august 1932 în oraşul Dorohoi, a absolvit Colegiul Naţional ,,Grigore Ghica” din localitate în 1951 şi apoi cursurile Facultăţii de Matematică şi Fizică la Universitatea din Iaşi în 1955. A fost reţinut ca asistent la aceeasi facultate, unde a predat în perioada 1956-1958. Având ,,origine socială nesănătoasă”, a fost înlăturat din învăţâmântul superior, iar după o pauza de doi ani încadrat ca profesor la Liceul ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi în 1960. Începând cu anul 1966 şi până la data pensionarii, în anul 1997, a fost profesor de matematică la Colegiul Naţional ,,Costache Negruzzi”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri