A încetat din viaţă cunoscutul profesor de matematică Traian Cohal
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

A încetat din viaţă cunoscutul profesor de matematică Traian Cohal

GALERIE
Traian Cohal
 • Traian Cohal
- +

Cunoscutul profesor de matematică Traian Cohal a încetat din viaţă. El a activat în cea mai mare parte a carierei sale în cadrul Colegiul “Costache Negruzzi”, fiind apreciat atât de către colegii săi, dar şi de elevii pe care i-a format.

„Ştiam că domnul profesor era bolnav, era într-o suferinţă de final. A fost unul dintre profesorii de o mare anvergură culturală şi ştiinţifică din Colegiul «Negruzzi», creator aproape de şcoală matematică, extrem de apreciat. A găsit formula în care profesorul de matematică, cu sobrietatea şi rigiditatea fireşti disciplinei respective, de maximă abstracţie şi teoretizare, a fost dublat şi de un pedagog cu mare talent în explicarea şi descifrarea matematicii, aproape de elevi, lucrând mereu cu ei, pregătindu-i pentru examene şi pentru performanţa înaltă.

Putem spune că într-o galerie a profesorilor care au lăsat urme inestimabile se află şi domnul profesor. De aici s-a format şi această cultură a domeniului ştiinţific în Colegiul «Negruzzi», o şcoală de matematică, urmată apoi şi de profesorul Hârţan, profesorul Grigore Ilie, profesorul Vasile Nechita, profesor ieşit la pensie, precum și profesorul Adrian Zanoschi, apoi o generaţie mai tânără, Ioana Anton, deci de-a lungul timpului avem profesori şi mulţi i-au fost elevi”, a precizat prof. dr. Camelia Gavrilă, directorul Colegiului „Negruzzi” din Iaşi.

Cititi si textul Emiliei CHISCOP: Traian Cohal, de la zero la plus infinit

Directorul a mai menţionat faptul că mulţi dintre elevii profesorului Cohal au plecat peste hotare sau fac cercetare în domeniul matematicii sau în domenii conexe. „Mulţi dintre elevii săi au plecat şi sunt specialişti, fie cercetători de înaltă clasă în zona americană, la universităţi prestigioase, la NASA, în domenii de interferenţă cu alte ştiinţe.

De aceea, absolvenţii lui, care au cunoscut succesul în carieră, inclusiv din perspectivă financiară, au instituit o bursă care îi poartă numele, Bursa Cohal, şi au dăruit-o în răstimpuri elevilor talentaţi la matematică şi care aveau nevoie şi de sprijin financiar şi de acces la carte. Deci a generat în timp această legătură sufletească şi faţă de Colegiul Negruzzi, faţă de absolvenţi, a deschis pasiuni, mergând pe legătura aceasta dintre rigiditate, sobrietate şi severitate, dar şi talent didactic, pedagogie şi înţelegere şi apropiere faţă de elevi şi în contexte mai puţin formale”, a adăugat Camelia Gavrilă.

Traian Cohal s-a născut la 12 august 1932 în oraşul Dorohoi, a absolvit Colegiul Naţional ,,Grigore Ghica” din localitate în 1951 şi apoi cursurile Facultăţii de Matematică şi Fizică la Universitatea din Iaşi în 1955. A fost reţinut ca asistent la aceeasi facultate, unde a predat în perioada 1956-1958. Având ,,origine socială nesănătoasă”, a fost înlăturat din învăţâmântul superior, iar după o pauza de doi ani încadrat ca profesor la Liceul ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi în 1960. Începând cu anul 1966 şi până la data pensionarii, în anul 1997, a fost profesor de matematică la Colegiul Naţional ,,Costache Negruzzi”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dragul nostru Novak Djokovic

Nicolae GRECU

Dragul nostru Novak Djokovic

Nole pare a fi mioriticul nostru, dacă n-ar avea spiritul de luptă al înaintaşilor săi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (3)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (3)

Autorul evocă o serie de detalii ale vieţii cotidiene a consătenilor săi în primii ani ai agriculturii comuniste.

Moartea, nebunia devenită banalitate

pr. Constantin STURZU

Moartea, nebunia devenită banalitate

Se vorbeşte prea mult în zilele noastre despre "numărul morţilor/ deceselor" şi prea puţin despre moartea însăşi. Accentul exclusiv şi obsesiv pus pe prima informaţie induce panica şi o tot sporeşte, cu efecte dintre cele mai devastatoare pe toate planurile existenţei noastre. 

Arhitectura azi

arh. Ionel OANCEA

Arhitectura azi

S-au risipit ca vântul sec al deşertului treizeci de ani de pace, de creştere economică, după statistici cea mai mare din Europa, ȋn aşteptarea noii arhitecturi româneşti. 

pulspulspuls

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Aho aho, cetitori fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, căci pe astăzi Moşu’ vouă vă aduce brânză, ouă, dar şi niscai noutăţi din niscaiva zone mai mici ale politichiei ieşene pe care mulţi dintre noi le cam scosesem la pensie de câţiva ani, pe unii reprezentanţi chiar fără vechimea completă, ci pe caz de boală. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X