Iaşul pe locul 2 după Bucureşti

A plouat cu note de 10 la Evaluarea Naţională. Cele mai multe, la „Racoviţă“

miercuri, 26 iunie 2019, 02:00
5 MIN
 A plouat cu note de 10 la Evaluarea Naţională. Cele mai multe, la „Racoviţă“

Cele mai multe medii de zece au fost la „Racoviţă“ (12) şi Naţional (11).

35 de absolvenţi de clasa a VIII-a din judeţul Iaşi au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională, judeţul Iaşi fiind pe locul al II-lea în ceea ce priveşte numărul mediilor de 10, după Bucureşti. Cele mai multe medii de 10, înainte de rezolvarea eventualelor contestaţii, au fost obţinute de către elevii de la Colegiul Naţional „Emil Raco­viţă“ din Iaşi, unde au fost înregistrate 12 medii de 10, urmat de Cole­giul Naţional, unde 11 elevi au obţinut media 10. De asemenea, la Colegiul Naţional „C. Negruzzi“ au fost obţinute 5 medii de 10, la Colegiul Naţional „Miha­il Sadoveanu“ Paşcani şi la Şcoala Gimnazială „Alexandru cel Bun“ au fost câte doi elevi cu media 10, iar la Liceul Teoretic de Informa­tică „Grigore Moisil“, Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă“ şi la Şcoala Gimnazială „Alecu Russo“ au fost înregistrate câte o medie de 10.

„Reuşitele elevilor noştri, absolvenţi ai clasei a VIII-a, la Evaluarea naţională ne bucură, şi în acelaşi timp ne confirmă faptul că strategiile noastre edu­ca­ţionale la nivelul inspectoratului, precum şi al şcolilor, reuşesc să producă succes şi motivaţie pentru învăţare, procentele ridicate ale elevilor cu nota 10 la am­be­le probe, situând Iaşul pe locul II la nivel naţional, după Bucu­reşti. Cele două simulări organizate pe parcursul anului şcolar, competenţa şi implicarea profesorilor de limba română şi matematică s-au întâlnit în mod fericit cu o motivaţie superioară a ele­vilor pentru cunoaştere, dar şi cu dorinţa acestora de a avea şan-se crescute la admiterea în învăţă­mân­tul liceal şi profesional“, a declarat prof. dr. Genoveva Farcaş, inspector şcolar general în cadrul ISJ Iaşi.

Elevii de la Colegiul „Racoviţă“ şi Colegiul Naţional au obţinut majoritatea mediilor de 10

În ceea ce priveşte şcolile ieşe­ne cu cei mai mulţi elevi cu media 10, Colegiile Racoviţă şi Naţional s-au remarcat în mod deosebit. Di­rectorii unităţilor şcolare au men­ţionat că elevii nu au fost pregătiţi diferit comparativ cu anii trecuţi, iar în reuşita acestora au fost im­plicaţi mai mulţi factori.

„Suntem extrem de bucuroşi şi mândri de elevii noştri, şi cred că în obţine­rea acestor rezultate sunt mai mulţi factori implicaţi. În primul rând, tot colectivul de cadre di­dac­tice de la Colegiul «Racoviţă», şi în mod special profesorii de Limba română şi de Matematică şi profesorii diriginţi. De asemenea, elevii, care s-au mobilizat şi s-au pregătit, s-a făcut pregătire suplimentară, ca în fiecare an, cu aceştia, nu doar în timpul anului, ci şi după ce termină ei cursurile. Cu această generaţie, care a obţinut rezultatele remarcabile din acest an s-a procedat ca în anii anteriori, însă probabil elevii s-au concentrat foarte bine, au fost sprijiniţi de familie şi de pă­rinţi, care i-au încurajat şi le-au fost alături. Cred că este o serie întreagă de factori care au contribuit la succesul elevilor“, a ex­plicat prof. Mihaela Gotcu, directorul Colegiului Naţional „Emil Racoviţă“ din Iaşi. 

Pe lângă cele 12 medii de 10 de la Colegiul „Racoviţă“, elevii şcolii au reuşit să obţină şi statistic rezultate foarte bune. Practic, me­dia mediilor de la „Racoviţă“, îna­inte de rezolvarea contestaţiilor, es­te de 9,58, fiind 93 de elevi care au susţinut Evaluarea Naţională, iar 61 dintre aceştia au obţinut peste 9,50.

Un număr mare de medii de zece, 11, au fost înregistrate şi la Colegiul Naţional, unde peste 150 de absolvenţi de clasa a VIII-a au reuşit să obţină medii peste 9.

„Sunt foarte bucuroasă pentru rezultatele pe care le-au obţinut copiii noştri, este o muncă deose­bită pe care colegii mei, care sunt o echipă, au realizat-o împreună cu aceşti copii. Deocamdată acestea sunt rezultatele iniţiale şi vom vedea după contestaţii care va fi situaţia. Şi mediile între 9 şi 9,99 sunt foarte bune. Avem 151 de medii între 9 şi 9,99. Vom vedea ce se va schimba după contestaţii. Sunt însă rezultate frumoase şi suntem foarte bucuroşi“, a menţionat prof. Elena Calistru, directorul Colegiului Naţional.

Evaluarea Naţională în cifre

În ceea ce priveşte mediile de zece, Iaşul se află pe locul al II-lea, cu 35 de medii de 10, după Bucureşti, în Capitală fiind înregistrate 48 de medii de 10. După Iaşi, în acest clasament se află judeţul Cluj, cu 28 de medii de zece, ur­mat de Constanţa, cu 24 de medii, pe locul al V-lea se află Timiş cu 22, iar pe locul al VI-lea judeţul Bihor, cu 17 medii. În Maramureş, Suceava, Mureş, Bacău şi Vrancea au fost 13 medii de zece, în Praho­va 12, în Braşov 11, în Buzău şi Vâlcea 10 medii de zece, în Sibiu, Olt şi Botoşani 8 medii, iar în Brăila, Călăraşi, Hunedoara şi Sălaj au fost înregistrate 6 medii de 10.

În ceea ce priveşte notele de 10 obţinute de elevii ieşeni, la Limba română au fost înregistrate 97 de note de 10, comparativ cu anul tre­cut, când au fost 146, iar la Ma­te­matică au fost obţinute 188 de note de 10, mai multe decât în 2018, când au fost înregistrate 145 de note de 10.

De asemenea, note­le peste 5 la Limba română sunt în procent de 86,97%, comparabil cu procentul din anul şcolar precedent, când a fost înregistrat 87,76%, iar la Matematică notele peste 5 reprezintă 66,62%, faţă de 66,01% în anul şcolar precedent. Procentual, media de promovare a Evaluării Naţionale o depăşeşte pe cea naţională, care este de 80,6% la Limba română şi de 62,7% la Matematică.

Comentarii