„Profu’ crede că învăț”, sfaturi distructive într-o carte destinată copiilor. Învăţătorii sunt revoltaţi

marți, 23 august 2022, 01:50
3 MIN
 „Profu’ crede că învăț”, sfaturi distructive într-o carte destinată copiilor. Învăţătorii sunt revoltaţi

Cartea „Profu’ crede că învăț – caiet plin de idei ca să supraviețuiești anului școlar”, scoasă de editura Litera, a stârnit revoltă, în ultimele zile, în rândul profesorilor şi părinţilor pe rețelele de socializare. O învățătoare din Argeș a tras un semnal de alarmă asupra materialului ce se vrea a fi „educațional” și care poate fi achiziționat din orice librărie.

Cartea este scrisă sub forma unui ghid de supraviețuire la școală, iar elevul este învățat de autor diverse trucuri prin care își poate păcăli profesorii și părinții fără să suporte consecințe. Toate sfaturile oferite se opun unei bune educații. În plus, copiii sunt încurajați să apeleze și la metode prin care își pun în pericol sănătatea.

De exemplu, o asemenea metodă ar fi cea de a da cu capul în carte: „Dă cu capul aici! Instrucțiuni: Pune cartea pe o suprafață tare, fă ceea ce scrie în cerc (dă cu capul aici), repetă pasul al doilea până îți dispare tot stresul. Încetează experimentul dacă îți pierzi cunoștința”.

Alte învățături oferite de autorul cărții se regăsesc în capitole precum: „Exersează-ți abilitățile de pupat în fund”, „Fă troc cu profii și păcălește-i” sau „Răzbună-te pentru acea dată când nu ai luat notă de trecere”.

Ghidul de supraviețuire este recomandat categoriei de vârstă 6-8 ani și 8-10 ani, perioade în care copiii asimilează ușor orice informație și își doresc să o pună în aplicare.

Revolta învățătoarei din Argeș

Alina Gheorghița, învățătoare la o școală din Argeș, a publicat pe Facebook un mesaj în care critică volumul „Profu’ crede că învăț – caiet plin de idei ca să supraviețuiești anului școlar”. Aceasta atrage atenția părinților asupra cărții ce oferă recomandări care pun în pericol viața și sănătatea fizică și psihică a elevilor.

„Nu sunt o înapoiată, dar astăzi am suferit un șoc . Editura Litera a publicat o carte pentru copii. Până astăzi eu nu am avut idee de existența unei astfel de cărți . Cartea se numește Profu’ crede că învăț – caiet plin de idei ca să supraviețuiești anului școlar și, repet, este o carte pentru copii. Pe site-ul celor de la Cărturești este înscrisă în categoria Materiale educaționale, vârstă recomandată: 6-8 ani, 8-10 ani. Nimic scandalos până aici. Autorul a mai scris și alte cărți asemănătoare, un exemplu ar fi: Șefu’ crede că muncesc – Caiet plin de idei ca să supraviețuiești săptămânii de lucru. Ce simpatic!

Ne întoarcem, însă, la cartea pentru copii, aceea ne interesează. Răsfoind câteva pagini observ că are aspectul unui jurnal cu desene atractive. Captează ușor atenția! Și apoi, începând să citesc mai atent, a început să îmi crească, la propriu, tensiunea”, a transmis învățătoarea pe Facebook.

Ce zice editura?

În prezentarea oferită de editura Litera, cartea semnată de Elise de Rijck „este pentru toți elevii care se plictisesc în clasă, pentru aceia care se joacă pe ascuns pe telefonul mobil în timpul orelor și pentru cei nu foarte studioși care se uită pierduți la tablă fără să înțeleagă mare lucru”.

„Exersează-ți talentul de a ascuți creioane, visează cu ochii deschiși la locul unde ai prefera să fii, dându-l pe mâna unui tatuator pe cel mai enervant prof când e beat pulbere, și joacă bingo în secret cu colegii!

Acestea și alte idei îți vor ocupa timpul cât să pari extrem de atent în clasă.

• Plină de idei despre cum să supraviețuiești anului școlar.

• Cu pagini albe la care să sari imediat ce profu’ se uită peste umărul tău.

• Cu spații pentru #schoolfie și un anuar personal!

ATENȚIE! Această carte te face pasibil de exmatriculare!”, descrierea ghidului de supraviețuire pe internet.

Comentarii