Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

“Republica” lui Ancuţa. Proiecte europene, blocate din cauza încăpăţânării primarului

GALERIE
primar Gheorghe Ancuta
  • primar Gheorghe Ancuta
- +

“Ziarul de Iaşi” publică astăzi un nou articol din seria “Cum se cheltuiesc la Iaşi banii europeni”, cu un caz cel puţin revoltător: un “stat în stat” în judeţul Iaşi, creat de interpretări abuzive ale legii şi de clanuri de rude. Lipit de onorantul scaun de edil şef în ciuda unei condamnări penale pentru fapte de corupţie, primarul unei mari comune ţine toate investiţiile pe loc, inclusiv cele finanţate de Uniunea Europeană, doar pentru că “aşa vrea el”. Pare de neînţeles cum este posibilă o asemenea aberaţie. De vină sunt însă carenţele grave din legislaţia românească, carenţe ce ar reclama mult mai acut o reparaţie prin “Ordonanţă de Urgenţă”, instrument pe care Guvernul îl uzitează în exces, dar în cu totul alte speţe, deloc urgente. Aceste deficienţe ale legii îi permit primarului condamnat să rămână în funcţie fără să dea cuiva socoteală pentru ceea ce face şi, mai ales, ce nu face. Câţi bani europeni pierde în acest timp comuna din cauza hachiţelor unui om?

Sireţel, o comună cu 4.000 de suflete situată în nord-vestul judeţului, a devenit cel mai potrivit exemplu de «stat în stat». De la condamnarea primarului Gheorghe Ancuţa pentru fapte de corupţie în toamna anului 2017, comunitatea a fost izolată total: Ancuţa nu mai poate să semneze alte documente decât cele care asigură funcţionarea Primăriei, dar nici nu a delegat acest drept unei alte persoane. De altfel, potrivit unei legi fără putere, Gheorghe Ancuţa nu mai poate fi primar: odată condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, a devenit incompatibil cu funcţia pe care o ocupă. Însă, aşa cum am mai relatat, el reuşeşte să se menţină în fruntea primăriei cu ajutorul unei legislaţii slabe.

Un primar declarat incompatibil printr-o condamnare cu suspendare pronunţată de instanţă, cum e cazul lui Ancuţa, îşi pierde funcţia doar în urma unei proceduri complicate. Pe baza documentaţiei trimise de Instituţia Prefectului după comunicarea verdictului instanţei, secretarul primăriei respective trebuie să redacteze un referat pe baza căruia prefectul judeţului semnează ordinul de încetare a mandatului. Dacă secretarul nu întocmeşte acest document, prefectul nu poate semna ordinul. Singurul lucru pe care poate să îl facă reprezentantul Guvernului în teritoriu este să trimită o adresă instituţiilor abilitate să cerceteze abuzul în serviciu.

Primari incompatibili şi secretari cu dosare penale

În judeţul Iaşi, secretarul comunei Sireţel este al doilea caz de acest fel trimis în judecată. Gheaţa a spart-o Felicia Spulber, cea care şi-a apărat primarul din calitatea sa de secretar al Primăriei Tg. Frumos, cu riscul unui marcaj pe cazierul judiciar. Din momentul trimiterii sale în judecată, Spulber nu mai e secretar. Procesul se judecă pe fond, iar primarul din Tg. Frumos îşi vede liniştit de-ale Primăriei pentru că a optat pentru delegarea temporară a unei persoane cu abilităţi limitate în funcţia de secretar. În timp ce Felicia Spulber a parcurs deja câteva termene, Liviu Gheorghiţă Vasilică, secretarul Primăriei Sireţel şi finul primarului Gheorghe Ancuţa, are pe 12 martie primul termen ca inculpat în faţa judecătorului de cameră preliminară.

La mai bine de o săptămână de la înregistrarea dosarului la Judecătoria Paşcani, Vasilică este în continuare, potrivit spuselor sale, secretarul comunei Sireţel. El a mai ocupat temporar această funcţie, până când a trebuit să facă referatul naşului său, primarul Ancuţa. În mai 2018 a demisionat, dar s-a înscris la concursul organizat de Primărie pentru ocuparea aceleiaşi funcţii. Unic candidat, el a câştigat pe 15 iunie concursul organizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, dar naşul şi-a instalat finul în funcţie abia dincolo de termenul maxim de 46 de zile de la anunţarea rezultatului concursului. În august trecut, Vasilică ne asigura că va întocmi referatul imediat ce va fi repus în funcţie. Întrebat, zilele trecute, dacă acum va întocmi referatul impus de lege, Vasilică ne-a declarat că aşteaptă mai întâi ca Instituţia Prefectului să-i remită (din nou!) documentaţia pe baza căreia să scrie cele câteva rânduri.

Falsul greu de cercetat

Dacă Liviu Gheorghiţă Vasilică ne-a explicat cum stau lucrurile din punctul său de vedere, primarul Gheorghe Ancuţa a evitat dialogul cu reporterul „Ziarului de Iaşi“. L-am fi întrebat cum a solicitat ANFP organizarea concursului pentru secretar, cerere la care a anexat o hotărâre a Consiliului Local prin care se aprobă „Planul de ocupare a funcţiilor publice din cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Sireţel, judeţul Iaşi, pentru anul 2018“. Viceprimarul comunei, Gelu Şpaiuc, ne-a arătat o hotărâre a aceluiaşi consiliu, cu aceleaşi număr şi dată, dar cu alt conţinut. Vicele a adăugat că cele două documente, respectiv falsul şi cel real, se află într-un dosar de urmărire penală înregistrat vara trecută la Parchetul de pe lângă Judecătoria Paşcani. La acea vreme, secretarul Vasilică ne declara că, în mod cert, semnătura sa de pe unul dintre cele două acte a fost contrafăcută şi că va cere constituirea unei comisii de integritate. L-am fi întrebat, de asemenea, pe Gheorghe Ancuţa dacă urmăreşte dizolvarea Consiliului Local. La întrebare ne-a răspuns tot secretarul Primăriei Sireţel, care a dat de înţeles că asta se va întâmpla câtă vreme consilierii nu reuşesc să adopte o hotărâre în decurs de trei luni. Totuşi, la ultima şedinţă convocată chiar de primar, pe 8 februarie, cei 7 consilieri PSD s-a prezentat, iar ceilalţi 6, toţi liberali, au boicotat şedinţa. Vicele Şpaiuc îl acuză pe secretarul Vasilică de acelaşi boicot: „Când a văzut că suntem toţi, a părăsit sala, iar noi nu am putut să continuăm şedinţa“, ne-a declarat el. Zilele trecute, vicele i-a prezentat prefectului Marian Şerbescu situaţia la nivelul comunei. Acesta a explicat că, în cazul dizolvării Consiliului Local, primarul poate să conducă în continuare comuna doar pe baza dispoziţiilor pe care are voie să le semneze, însă exclusiv pe chestii ce ţin de funcţionarea administraţiei locale. Altfel spus, „ioc investiţii“, a precizat Marian Şerbescu în cei mai simpli (şi mai duri) termeni.

Primul loc la contracte de finanţare pierdute

De altfel, pe întreg parcursul anului trecut şi până acum, în februarie 2019, Primăria Sireţel figurează pe noul sistem electronic de achiziţii publice cu doar două licitaţii, una lansată în decembrie pentru asfaltarea a 1.500 de metri de drum sătesc contra 750.000 de lei (fonduri bugetare) - pentru care în locul secretarului semnează contabila Elena Rusu, şi una lansată în septembrie, pentru proiectarea unei grădiniţe cu fonduri europene. De data asta, pentru cei 22.500 de lei puşi la bătaie (fonduri europene) semnează Liviu-Gheorghiţă Vasilică în calitate de secretar. Doar că licitaţia nu are un câştigător - care trebuia anunţat cel târziu pe 25 ianuarie. Administraţia Ancuţa se poate „lăuda“ şi cu ratarea singurului proiect aprobat prin PNDL 2017-2020: două licitaţii anulate pentru construirea unui dispensar, o dată pe motiv că nu s-a arătat nimeni interesat, iar a doua oară pentru „abateri grave de la prevederile legislative“, respectiv pentru că, „dintr-o greşeală de uploadare, s-a încărcat şi ataşat documentaţiei de atribuire o altă variantă a proiectului tehnic aferent obiectului de investiţii“, potrivit menţiunii de pe sistemul electronic de achiziţii publice. La începutul acestui an, comunitatea a pierdut şi contractul de achiziţie, tot din fonduri europene, a unei autospeciale de pompieri, în valoare de 140.000 de euro. „Trebuia doar semnat contractul, dar primarul nu a delegat pe nimeni“, a explicat vicele Şpaiuc.

Gaz nu, drumuri nu

Alte planuri de investiţii, tot pe programe europene, printr-un grup de acţiune local, trebuiau să fie adoptate în şedinţa de consiliu boicotată pe 8 februarie. Este vorba de înfiinţarea unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară, împreună cu comunele vecine Tătăruşi, Valea Seacă, Vânători şi Lespezi, pentru un serviciu de alimentare cu gaze naturale. Un alt proiect rămas în aer la aceeaşi şedinţă este cel prin care urma să fie aprobată întocmirea studiului de fezabilitate aferent proiectului „Modernizare, reabilitare prin asfaltare drumuri de interes local în sat Sireţel“, finanţare restantă încă de la PNDL 2015-2019. „Anul 2017 l-am încheiat cu un excedent de 600.000 de lei. La sfârşitul anului 2018, în contul Primăriei Sireţel a rămas necheltuită suma de două milioane de lei“, a mai spus viceprimarul Gelu Şpaiuc. Rămâne de văzut cum şi mai ales când se va încheia războiul surd al primarului liberal cu propriii consăteni, într-o comună pierdută într-o ţară care trece prin vremuri de nepăsare.

Primar incompatibil. Fişa postului

Gheorghe Ancuţa, primar al comunei Sireţel încă din 2004, a fost condamnat definitiv în octombrie 2017. Iţele duc însă tocmai în octombrie 2007, când, potrivit DNA, în calitate de primar, Gheorghe Ancuţa ar fi încheiat în mod ilegal un contract de lucrări cu Neculai Lupu, administratorul firmei Aprodex SRL, pentru construirea unui pod şi a unor podeţe pe două drumuri comunale. Ancuţa a fost acuzat că a participat la trucarea licitaţiei şi că a primit mită un microbuz. De altfel, el a fost condamnat iniţial la 5 ani cu executare, Curtea de Apel îmblânzind pedeapsa la 3 ani cu suspendare şi interzicerea unor drepturi, respectiv ocuparea unei funcţii publice.

Acest articol a fost publicat pe www.PressHub.ro şi Ziarul de Iaşi în cadrul proiectului „Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination“, cofinanţat de UE prin DG Regio. Informaţiile prezentate nu reprezintă poziţia oficială a Uniunii Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine autorului şi publicaţiei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri