Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

sambata, 02.03.2024

Comunicat de presă (P)

Aceasta nu este o expoziție – Dan Acostioaei

GALERIE
Afis Dan Acostioaei - Aceasta nu este o expozitie
  • Afis Dan Acostioaei - Aceasta nu este o expozitie
- +

Borderline Art Space găzduiește vineri, 29 octombrie 2021, începând cu ora 18:00, deschiderea expoziției „Aceasta nu este o expoziție”, a artistului Dan Acostioaei, realizată în colaborare cu Situl vertical (Livia Pancu + Florin Bobu), Andreea Cioară și Andrei Timofte. Expoziția, curatoriată de Cristian Nae, poate fi vizitată până la 29 noiembrie 2021 la adresa din strada Belvedere nr. 18, cu respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare.

Demersul artistic și curatorial intitulat „Aceasta nu este o expoziție” utilizează în mod subversiv strategiile de subcontractare și redistribuție a muncii artistice specific capitalismului post-industrial descentralizat, transformând totodată procesul uzual de cercetare, producție și expunere artistică individuală într-un travaliu colectiv de producție și redistribuție a cunoașterii. În primă instanță, artistul a fost investit cu autoritate curatorială. La rândul său, artistul Dan Acostioaei a acceptat să partajeze spațiul expozițional alocat, precum și capitalul de atenție astfel obținut, invitând să participe la expoziție lucrători culturali - Situl vertical (Livia Pancu + Florin Bobu), Andreea Cioară și Andrei Timofte - care au abordat subiecte similare cercetărilor pe care Acostioaei le-a întreprins asupra ceramicii decorative arhitecturale produsă în perioada comunistă, în special în anii 1960 și 1970. Aceste preocupări se circumscriu activității sale de profesor în cadrul departamentului de Artă Murală din cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design din Iași, pe care Acostioaei o prelungește în cadrul expoziției înțeleasă ca nu doar ca arhivă, ci și ca atelier deschis și continuu.

Prin intermediul acestor serii de gesturi care vizează redefinirea radicală a demersului artistic ca proces educațional colectiv, subiectul expoziției se deplasează dinspre estetica modernismului socialist și a arhitecturii socialiste, conjugate cu memoria proceselor de producție industrială în perioada comunistă, către cadrele instituționale, culturale și economice care facilitează comodificarea și extracția de plus-valoare și capital simbolic din procesul de cercetare și cunoaștere artistică. Potrivit artistului, „cercetarea artistică devine o formă de exploatare ca , termen care face referință și la un procedeu de restaurare a operelor de artă care se aplică atunci când ceea ce este vizibil, fie el stratul de pictură, fie un basorelief sau o pictură murală, este extras de pe suport în condițiile în care acesta este mult prea deteriorat. Fiecare dintre cei prezenți în expoziție operează sau au operat astfel de extracții de capital simbolic. Proiectul socialist este înglobat, la rândul său, de piață.”

Dan Acostioaei (n. 1974) trăiește și lucrează la Iași. Este artist vizual și cadru didactic la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iaşi. Lucrările sale se concentrează asupra modelelor identitare ale societății românești în tranziție și asupra granițelor ideologice dintre sfera economică și condițiile producției artistice în fostul bloc estic. Proiectele sale artistice au fost expuse în expoziții precum „În vremuri de speranță și neliniște”, MNAC București (2015), „Laughter and Forgetting”, Festivalul de artă Bucharest Art Week, București (2015); „Few Were Happy with their Condition: Video and Photography in Romania”, Motorenhalle, Dresda, Germania (2015); „Between Democracies 1989-2014 – Remembering, narrating and reimagining the past in Eastern & Central Europe and South Africa„, Johannesburg, Constitution Hill, Africa de Sud (2015); MPRA The School of Kyiv, Bienala de la Kiev (2015), „One Sixth of the Earth – Ecologies of Image”, MUSAC, Leon (2012), „Transitland: videoart in Central and Eastern Europe 1989-2009”, Reina Sofia, Madrid (2010), „Illuminations”, Level 2 Gallery, Tate Modern, Londra (2007).

Expoziția este organizată de Borderline Art Space prin Asociația Culturală AltIași. Proiect co-finanțat de AFCN. Sponsori: Gramma, Cuptorul Moldovencei. Parteneri media: Wink, Radio România Cultural, RFI, Ziarul de Iași, Modernism.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri