anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 01.10.2022

Comunicat de presă (P)

Aceasta nu este o expoziție – Dan Acostioaei

GALERIE
Afis Dan Acostioaei - Aceasta nu este o expozitie
 • Afis Dan Acostioaei - Aceasta nu este o expozitie
- +

Borderline Art Space găzduiește vineri, 29 octombrie 2021, începând cu ora 18:00, deschiderea expoziției „Aceasta nu este o expoziție”, a artistului Dan Acostioaei, realizată în colaborare cu Situl vertical (Livia Pancu + Florin Bobu), Andreea Cioară și Andrei Timofte. Expoziția, curatoriată de Cristian Nae, poate fi vizitată până la 29 noiembrie 2021 la adresa din strada Belvedere nr. 18, cu respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare.

Demersul artistic și curatorial intitulat „Aceasta nu este o expoziție” utilizează în mod subversiv strategiile de subcontractare și redistribuție a muncii artistice specific capitalismului post-industrial descentralizat, transformând totodată procesul uzual de cercetare, producție și expunere artistică individuală într-un travaliu colectiv de producție și redistribuție a cunoașterii. În primă instanță, artistul a fost investit cu autoritate curatorială. La rândul său, artistul Dan Acostioaei a acceptat să partajeze spațiul expozițional alocat, precum și capitalul de atenție astfel obținut, invitând să participe la expoziție lucrători culturali - Situl vertical (Livia Pancu + Florin Bobu), Andreea Cioară și Andrei Timofte - care au abordat subiecte similare cercetărilor pe care Acostioaei le-a întreprins asupra ceramicii decorative arhitecturale produsă în perioada comunistă, în special în anii 1960 și 1970. Aceste preocupări se circumscriu activității sale de profesor în cadrul departamentului de Artă Murală din cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design din Iași, pe care Acostioaei o prelungește în cadrul expoziției înțeleasă ca nu doar ca arhivă, ci și ca atelier deschis și continuu.

Prin intermediul acestor serii de gesturi care vizează redefinirea radicală a demersului artistic ca proces educațional colectiv, subiectul expoziției se deplasează dinspre estetica modernismului socialist și a arhitecturii socialiste, conjugate cu memoria proceselor de producție industrială în perioada comunistă, către cadrele instituționale, culturale și economice care facilitează comodificarea și extracția de plus-valoare și capital simbolic din procesul de cercetare și cunoaștere artistică. Potrivit artistului, „cercetarea artistică devine o formă de exploatare ca , termen care face referință și la un procedeu de restaurare a operelor de artă care se aplică atunci când ceea ce este vizibil, fie el stratul de pictură, fie un basorelief sau o pictură murală, este extras de pe suport în condițiile în care acesta este mult prea deteriorat. Fiecare dintre cei prezenți în expoziție operează sau au operat astfel de extracții de capital simbolic. Proiectul socialist este înglobat, la rândul său, de piață.”

Dan Acostioaei (n. 1974) trăiește și lucrează la Iași. Este artist vizual și cadru didactic la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iaşi. Lucrările sale se concentrează asupra modelelor identitare ale societății românești în tranziție și asupra granițelor ideologice dintre sfera economică și condițiile producției artistice în fostul bloc estic. Proiectele sale artistice au fost expuse în expoziții precum „În vremuri de speranță și neliniște”, MNAC București (2015), „Laughter and Forgetting”, Festivalul de artă Bucharest Art Week, București (2015); „Few Were Happy with their Condition: Video and Photography in Romania”, Motorenhalle, Dresda, Germania (2015); „Between Democracies 1989-2014 – Remembering, narrating and reimagining the past in Eastern & Central Europe and South Africa„, Johannesburg, Constitution Hill, Africa de Sud (2015); MPRA The School of Kyiv, Bienala de la Kiev (2015), „One Sixth of the Earth – Ecologies of Image”, MUSAC, Leon (2012), „Transitland: videoart in Central and Eastern Europe 1989-2009”, Reina Sofia, Madrid (2010), „Illuminations”, Level 2 Gallery, Tate Modern, Londra (2007).

Expoziția este organizată de Borderline Art Space prin Asociația Culturală AltIași. Proiect co-finanțat de AFCN. Sponsori: Gramma, Cuptorul Moldovencei. Parteneri media: Wink, Radio România Cultural, RFI, Ziarul de Iași, Modernism.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.