Aceasta nu este o expoziție – Dan Acostioaei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Comunicat de presă (P)

Aceasta nu este o expoziție – Dan Acostioaei

GALERIE
Afis Dan Acostioaei - Aceasta nu este o expozitie
  • Afis Dan Acostioaei - Aceasta nu este o expozitie
- +

Borderline Art Space găzduiește vineri, 29 octombrie 2021, începând cu ora 18:00, deschiderea expoziției „Aceasta nu este o expoziție”, a artistului Dan Acostioaei, realizată în colaborare cu Situl vertical (Livia Pancu + Florin Bobu), Andreea Cioară și Andrei Timofte. Expoziția, curatoriată de Cristian Nae, poate fi vizitată până la 29 noiembrie 2021 la adresa din strada Belvedere nr. 18, cu respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare.

Demersul artistic și curatorial intitulat „Aceasta nu este o expoziție” utilizează în mod subversiv strategiile de subcontractare și redistribuție a muncii artistice specific capitalismului post-industrial descentralizat, transformând totodată procesul uzual de cercetare, producție și expunere artistică individuală într-un travaliu colectiv de producție și redistribuție a cunoașterii. În primă instanță, artistul a fost investit cu autoritate curatorială. La rândul său, artistul Dan Acostioaei a acceptat să partajeze spațiul expozițional alocat, precum și capitalul de atenție astfel obținut, invitând să participe la expoziție lucrători culturali - Situl vertical (Livia Pancu + Florin Bobu), Andreea Cioară și Andrei Timofte - care au abordat subiecte similare cercetărilor pe care Acostioaei le-a întreprins asupra ceramicii decorative arhitecturale produsă în perioada comunistă, în special în anii 1960 și 1970. Aceste preocupări se circumscriu activității sale de profesor în cadrul departamentului de Artă Murală din cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design din Iași, pe care Acostioaei o prelungește în cadrul expoziției înțeleasă ca nu doar ca arhivă, ci și ca atelier deschis și continuu.

Prin intermediul acestor serii de gesturi care vizează redefinirea radicală a demersului artistic ca proces educațional colectiv, subiectul expoziției se deplasează dinspre estetica modernismului socialist și a arhitecturii socialiste, conjugate cu memoria proceselor de producție industrială în perioada comunistă, către cadrele instituționale, culturale și economice care facilitează comodificarea și extracția de plus-valoare și capital simbolic din procesul de cercetare și cunoaștere artistică. Potrivit artistului, „cercetarea artistică devine o formă de exploatare ca , termen care face referință și la un procedeu de restaurare a operelor de artă care se aplică atunci când ceea ce este vizibil, fie el stratul de pictură, fie un basorelief sau o pictură murală, este extras de pe suport în condițiile în care acesta este mult prea deteriorat. Fiecare dintre cei prezenți în expoziție operează sau au operat astfel de extracții de capital simbolic. Proiectul socialist este înglobat, la rândul său, de piață.”

Dan Acostioaei (n. 1974) trăiește și lucrează la Iași. Este artist vizual și cadru didactic la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iaşi. Lucrările sale se concentrează asupra modelelor identitare ale societății românești în tranziție și asupra granițelor ideologice dintre sfera economică și condițiile producției artistice în fostul bloc estic. Proiectele sale artistice au fost expuse în expoziții precum „În vremuri de speranță și neliniște”, MNAC București (2015), „Laughter and Forgetting”, Festivalul de artă Bucharest Art Week, București (2015); „Few Were Happy with their Condition: Video and Photography in Romania”, Motorenhalle, Dresda, Germania (2015); „Between Democracies 1989-2014 – Remembering, narrating and reimagining the past in Eastern & Central Europe and South Africa„, Johannesburg, Constitution Hill, Africa de Sud (2015); MPRA The School of Kyiv, Bienala de la Kiev (2015), „One Sixth of the Earth – Ecologies of Image”, MUSAC, Leon (2012), „Transitland: videoart in Central and Eastern Europe 1989-2009”, Reina Sofia, Madrid (2010), „Illuminations”, Level 2 Gallery, Tate Modern, Londra (2007).

Expoziția este organizată de Borderline Art Space prin Asociația Culturală AltIași. Proiect co-finanțat de AFCN. Sponsori: Gramma, Cuptorul Moldovencei. Parteneri media: Wink, Radio România Cultural, RFI, Ziarul de Iași, Modernism.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Alexandru LĂZESCU

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Deşi în plan emoţional sunt de înţeles dezamăgirile privind formarea noii alianţe de guvernare PNL-PSD şi comportamentul lui Iohannis, acestea sunt expresia unei viziuni idilice asupra politicii, fără nici o legătură cu realitatea.

Filmuletul zilei

opinii

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Nichita DANILOV

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Citit cap-coadă, poemul lui Robert Şerban e cât se poate de coerent. Imaginile se leagă între ele, ideile sunt duse până la capăt. Aproape nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Şi faptul acesta e de-a dreptul fascinat. Oare de ce dadaiştii nu alegeau o temă? De ce scrisul lor e disparat, alcătuit din unghiuri, cercuri şi linii frânte ce par a nu avea prea multe puncte comune cu realitatea?? Hazardul poate fi provocat şi apelând la logică şi raţiune. La inspiraţie poetică.

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Ciprian IFTIMOAEI

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Articolul din această săptămână încheie seria dedicată evenimentelor demografice (natalitatea, mortalitatea, nupţialitatea şi divorţialitatea) analizate pe baza statisticilor oficiale, relevante la nivel naţional şi pentru judeţul Iaşi. În luna martie 2021 s-a înregistrat cel mai mare număr de divorţuri din perioada ianuarie 2020 - septembrie 2021: 2702 divorţuri, iar trendul a rămas constant, cu peste 2000 de separări de cupluri, până în iunie 2021.

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

Michael ASTNER

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

În loc de motto: Să luptăm pentru pace până nu mai rămâne piatră peste piatră!

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Moș Nicoale & Co

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.