Actele pistelor făcute în bătaie de joc de la Iaşi, ţinute „la secret”? Ieşenii au ajuns să meargă la Tribunal când vor informaţii de la Primărie

sâmbătă, 17 decembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Actele pistelor făcute în bătaie de joc de la Iaşi, ţinute „la secret”? Ieşenii au ajuns să meargă la Tribunal când vor informaţii de la Primărie

Incomodele şi nepracticele piste de biciclete de la Iaşi sunt secrete de stat în Primărie. Un ieşean a trebuit să apeleze la instanţă pentru a obţine informaţii referitoare la acestea, după ce solicitarea oficială a rămas fără răspuns.

În septembrie, B.C. a depus la Primărie, în baza legii liberului acces la informaţiile de interes public, o cerere care viza actele aferente pistelor pentru biciclete, respectiv autorizaţii de construire, procesele-verbale de recepţie a lucrărilor, actele de evaluare a acestora ori eventualele autorizaţii de modificare a pistelor.

Conform legii, dacă o informaţie nu face parte din categoria celor de interes public, instituţia trebuie să dea un răspuns în acest sens în termen de cinci zile de la primirea cererii. Dacă informaţiile sunt publice, ele trebuie furnizate în termen de 10 zile sau de cel mult 30 de zile dacă este vorba de o solicitare prea complexă.

În acest din urmă caz, petentul trebuie informat în termen de 10 zile că va fi nevoie de o lună pentru redactarea răspunsului. Orice informaţie care priveşte activitatea unei instituţii publice sau care rezultă din activitatea acesteia este publică.

Termenele legale au trecut fără ca răspunsul să sosească, aşa că B.C. s-a adresat instanţei, mai ales că informaţiile îi erau necesare în alt dosar, aflat pe rolul Judecătoriei.

În faţa Tribunalului, reprezentanţii Primăriei au afirmat că datele cerute de B.C. sunt publice, dar nefiind arhivate electronic, este necesar un timp mai lung pentru fotocopiere. Cu alte cuvinte, 30 de zile nu ar fi fost suficiente. Magistraţii nu au găsit la dosar însă nicio adresă a Primăriei către B.C. prin care să i se spună acestuia că răspunsul nu poate fi furnizat în termenul legal.

Judecătorii au constatat că cererea lui B.C. era legitimă, iar lipsa de răspuns a Primăriei, nejustificată. Ca urmare, ei au obligat municipalitatea să dea un răspuns, acordându-i încă un termen de graţie.

„Instanţa poate stabili un termen de executare, sens in care se va fixa un termen de 30 zile de la rămânerea definitiva a prezentei sentinţe, iar nu de 10 zile cum a solicitat reclamantul, având în vedere volumul mare al informaţiilor solicitate şi necesar a fi adunate şi organizate de pârât pentru furnizare către reclamant”, au arătat magistraţii.

Sentinţa a fost contestată de Primărie, iar dosarul a intrat joi pe rolul Curţii de Apel. De la depunerea cererii lui C.B. la Primărie au trecut trei luni, funcţionarii negăsindu-şi timpul necesar pentru a răspunde.

Comentarii