Alba-neagra cu declaraţiile de avere. Ce explicaţie ne oferă senatoarea de Iaşi Diana Şoşoacă?

miercuri, 27 iulie 2022, 01:50
4 MIN
 Alba-neagra cu declaraţiile de avere. Ce explicaţie ne oferă senatoarea de Iaşi Diana Şoşoacă?

Trei parlamentari ieşeni încă nu au declaraţiile făcute publice. Nici portalul Agenţiei de Integritate nu funcţionează. Ce a răspuns «Ziarului de Iaşi» Senatul României? Dintre cei trei, doar Diana Şoşoacă are o explicaţie. Ce averi au deputaţii de Iaşi care au depus declaraţiile?

 

„Neafişarea declaraţiei de avere şi a declaraţiei de interese a doamnei senator Diana Iovanovici-Şoşoacă pe pagina de internet a Senatului României este datorată faptului că aceasta nu a depus declaraţiile anuale prevăzute de art. 4 alin. (2) din Legea ANI, aferente anului 2022”. Acesta este răspunsul primit de la Senatul României la solicitarea Ziarului de Iaşi privind lipsa celor două documente ale senatoarei de Iaşi. Camera superioară a Parlamentului a precizat în acelaşi mesaj că nu mai sunt alţi senatori care să se afle în această situaţie.

Pe pagina Dianei Şoşoacă de pe site-ul Senatului se regăsesc în schimb trei perechi de asemenea documente, depuse pe parcursul anului trecut: în ianuarie, la începerea mandatului, în iunie – luna în care toţi aleşii, funcţionarii şi alte persoane care ocupă funcţii publice depun în mod obişnuit declaraţiile – şi în decembrie.

Prima declaraţie de avere menţionează un venit în 2019, anul anterior depunerii candidaturii la Parlament, de 250 de mii de lei de la Cabinetul de avocatură. Celelalte două declaraţii prezintă situaţia din 2020, cu un venit anual din aceeaşi sursă sub 200 de mii.

Senatoarea de Iaşi ne-a confirmat ulterior că venitul pe 2021 este încă şi mai mic. Diana Şoşoacă ne-a spus că a înregistrat şi anul acesta declaraţiile. „Sunt depuse de o lună. Este problema ANI ce face cu datele noastre”, a precizat ea, adăugând că mai sunt şi alţi parlamentari în această situaţie. Probabil se referă la liderul PNL Iaşi, Alexandru Muraru, şi la Monica Berescu, şi ei parlamentari ieşeni, care nu au afişate declaraţiile pe site-ul Camerei Deputaţilor. În vreme ce primul susţine că a depus declaraţiile în format electronic direct pe platforma ANI, deputata USR aminteşte că şi anul trecut au fost afişate sau încărcate cu întârziere.

Pe de altă parte, pagina Agenţiei Naţionale de Integritate se află în mentenanţă de la sfărşitul săptămânii trecute. ANI trebuie să publice de asemenea declaraţiile aleşilor în termen de o lună după termenul de 15 iunie. Însă până acum câteva zile, când pagina de internet funcţiona, nu era încărcată nicio declaraţie completată în 2022.

Diana Şoşoacă are o explicaţie pentru toate acestea: „Nu le merge programul. Nu au profesionişti. Le-a fost atacat sistemul şi datele noastre au fost furate”, a presupus ea, adăugând că „nimeni nu vrea să vă spună adevărul”.

Am solicitat „adevărul” de la ANI, dar încă fără răspuns. Vom reveni cu punctul de vedere al Agenţiei imediat ce îl vom primi.

Cât de bine le-a mers deputaţilor ieşeni în 2021

Alexandru Kocsis, şi el independent ca Diana Şoşoacă, menţionează patru locuinţe în declaraţia de avere, toate obţinute în ultimii trei ani: un apartament în Bucureşti, două case de locuit la Buşteni şi Baloteşti, toate prin credite bancare, şi încă un apartament primit ca donaţie într-un complex rezidenţial nou din centrul Capitalei, evaluat la 900 de mii de lei. Venitul din indemnizaţia de deputat a totalizat anul trecut 132 de mii de lei. Vasilică Toma a câştigat ceva mai mult, 134 de mii, mai mult şi decât colegul său de la PSD, Marius Ostaficiuc (131,5 mii), dar mai puţin decât Vasile Cîtea şi decât Silviu Macovei (ambii 137,4 de mii).

Interesant e că Marius Ostaficiuc este o adevărată bancă de credit: a împrumutat 5 persoane cu 325 de mii de lei şi 44,5 mii de euro. Asta, în vreme ce „capitalul” din conturile proprii se ridică la echivalentul a aproximativ 150 de mii de lei.

Sorin Năcuţă (PNL) menţionează că până anul viitor trebuie să ramburseze un împrumut de 31 de mii de euro pe care i l-a acordat primarul Paşcaniului, iar dintre cei doi deputaţi de la AUR, unul a adăugat anul trecut un apartament cu o cameră Daciei Duster luate în 2020 în leasing.

În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi deputaţi USR de Iaşi, Cosette Chichirău menţionează achiziţia tot în leasing a unui Audi Q3, precum şi lansarea pe piaţa criptomonedelor, cu plasamente de 48,5 mii euro, iar Filip Havârneanu, o listă lungă de plasamente în câte o acţiune, două, de la companii cunoscute (Walt Disney, Delta Airlines, Amazon, Uber etc.) şi un împrumut de 8100 de euro către o persoană fizică. La fel ca şi colega sa de partid, Cosette Chichirău, nu deţine niciun imobil (teren sau locuinţă). 

Cititi si: Averile ascunse ale parlamentarilor ieşeni. O tendinţă foarte gravă în viaţa publică

Comentarii