Comunicat de Presă

ANTROPOMORFISM Expoziție retrospectivă Sorin Purcaru 3-20 martie 2022

joi, 24 februarie 2022, 12:33
2 MIN

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în perioada 3 – 20 martie 2022, expoziţia retrospectivă „Antropomorfism”, a artistului Sorin Purcaru. Deschiderea oficială va avea loc joi, 3 martie 2022, de la ora 18.00, în prezența artistului.  

Această primă expoziție personală la Muzeul de Artă Cluj-Napoca a artistului Sorin Purcaru, curatoriată de dr. Cristina Simion și de dr. Dan Breaz, pune în valoare lucrări de grafică și sculptură, care sintetizează activitatea artistului dintr-o perioadă de trei decenii de creație. 

"Antropomorfism", expoziția personală a artistului Sorin Purcaru  la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, este o retrospectivă, deși termenul ar putea părea impropriu pentru un creator în plină ascensiune creatoare și departe de posibilul manierism al artiștilor aflați la apogeu. Dacă privim înainte, cu siguranță că Sorin Purcaru nu și-a spus ultimul cuvânt în arta contemporană românească. Dacă privim în urmă, însă, o retrospectivă nu e nici prematură, nici distonantă, ci necesară după trei decenii de creație, căci e un moment de acalmie și introspecție: o piatră de hotar nu e un capăt de drum, ci un reper.„Născuți la granița dintre materie și energie, din interacțiunea focului cu metalul, oamenii mei se definesc în lumina intuițiilor, a scânteii generatoare de structuri volumetrice expresive. Ei poartă deopotriva amprenta mea precum și pe a celui ce le privește” a declarat Sorin Purcaru

Consacrat ca sculptor, prin pregatirea academică, dar mai cu seama prin numeroase expoziții naționale și internaționale, cu câteva premii prestigioase și o prezență semnificativa atât în spațiul public, cât și în colecții muzeale, Sorin Purcaru a început să se afirme și ca grafician, iar în ultimul deceniu a căutat să combine, în expozițiile sale personale, sculptura și grafica, într-un mesaj artistic sinergic.

Recunoscut pentru forța unui stil propriu marcant, Purcaru a fost invitat să expună, în ultimii ani, la Parlamentul European ("Două Țări, un singur Suflet", clădirea Altiero Spinelli, 2016), la Muzeul de Artă Ion Irimescu (2019), în galeria de artă a Consiliului Europei din Strasbourg (2019), la Muzeul de Artă Vizuală Galați (2019), la prima ediție a Bienalei Internaționale de Arte Vizuale Brașov (2019), la Festivalul Internațional OstAnders Nürnberg (2021), precum și în galerii din Fribourg, München și Nürnberg.

Sorin Purcaru este conferențiar al Universității de Arte "George Enescu" Iași și membru al Uniunii Artistilor Plastici. Trăiește si lucrează în Iași.

Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 20 martie 2022, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

Comentarii