De ce i-a luat Ludovic Orban apărarea chelneriţei de la Iaşi specialiste în inundaţii?

„Apele Române Iaşi”, administraţia bazinală cu cele mai multe detaşări din ţară

luni, 15 martie 2021, 02:50
5 MIN
 „Apele Române Iaşi”, administraţia bazinală cu cele mai multe detaşări din ţară

Deşi au fost aduse zece persoane, unele cu scandal, administraţia cu sediul la Iaşi are şi 90 de posturi vacante în cele patru judeţe pe care le acoperă. Preşedintele PNL a invocat studiile chelneriţei detaşată la dispeceratul pentru inundaţii, dar a ocolit filiera liberală a intrărilor pe uşa din dos la ABA Prut-Bârlad. Cine sunt detaşaţii.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, faţă de care filiala ieşeană a partidului şi-a declarat susţinerea necondiţionată în perspectiva alegerii unei noi conduceri a formaţiunii politice, susţine că scandalul iscat de detaşările la Administraţia Bazinală Prut-Bârlad, mai ales cea a unei tinere fără experienţă în domeniu, ar fi fost prezentat pe baza unor informaţii „deformate”.

Un reportaj al Recorder.ro a arătat că tânăra, deşi absolvise Chimia, s-a blocat când a fost întrebată de simbolurile unor elemente chimice şi nu avea nici experienţă în lucrul pe calculator.

Premierul Orban le-a povestit alaltăieri jurnaliştilor din Deva că tânăra care lucrase câţiva ani într-un club ieşean (Master) a fost nevoită să facă asta ca să se poată întreţine. Liderul PNL a ţinut să adauge că, în ceea ce-l priveşte, a fost extrem de exigent în selectarea oamenilor pe care i-a susţinut în funcţii publice.

Amintim că Orban s-a grăbit să securizeze judeţul Iaşi cu un prefect PNL, preferând acest judeţ în algoritmul împărţirii acestor funcţii în faţa altora precum Clujul sau Timişoara şi Bucureştiul, dar după Sibiu şi Bihor. Opţiunile şefului PNL au fost contestate vehement în partid, dar vocile criticilor au amuţit brusc.

În aşteptarea rezultatelor unor anchete

În ce priveşte situaţia de la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad şi a directorului acesteia, Petru Avram – care este consilier judeţean şi vicepreşedinte al PNL Iaşi, Ludovic Orban a spus că aşteaptă rezultatele anchetelor deschise în acea instituţie.

Cititi si: Secretul detaşării chelneriţei şi relaţia cu directorul

La scurt timp după iscarea scandalului, fosta chelneriţă a plecat de la departamentul care se ocupă de apărarea inundaţiilor, unde fusese detaşată de la Primăria Vatra Moldoviţei.

Potrivit Ziarului de Suceava, care citează localnici din comună, primarul de acolo ar fi încercat să îşi ajute nepoata angajând-o ca să poată fi detaşată după 3 zile la Administraţia Bazinală de Apă ieşeană.

Aşa cum am mai relatat, o lege dată în timpul guvernării Orban, 55/2020, a impus embargo asupra organizării concursurilor în marea majoritate a instituţiilor de stat, lăsând însă deschisă posibilitatea detaşărilor şi transferurilor, însă numai din sistemul bugetar.

Ulterior, portiţa s-a mai deschis puţin, dar numai pentru administraţia publică locală. Aşa au putut fi făcute detaşările de la Vatra Moldoviţei spre ABA Prut-Bârlad, dar şi cele de la Consiliul Judeţean Iaşi spre Complexul Muzeal Moldova.

Amintim că preşedintele tineretului liberal ieşean, Carmil Chelaru, şi soţia vicepreşedintelui Sorin Afloarei (cuplu cununat de soţii Alexe) au fost detaşaţi astfel la Palatul Culturii încă de la sfârşitul anului trecut.

Detaşările de la Iaşi, verificate de procurori până în Suceava

Dacă în cazul acestora doi nu s-a întâmplat nimic, la ABA Prut-Bârlad au venit şi corpul de control al premierului (Cîţu, nu Orban), şi inspectorii de la Ministerul Mediului, dar şi procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Cu o lună în urmă, aceştia au ridicat documente de la sediul administraţiei din Copou şi au luat declaraţii de la mai multe persoane. În aceeaşi zi, descinderi au fost făcute şi la Primăriile Vatra Moldoviţei (Suceava) şi Victoria (Iaşi). Primarul din Vatra, membru PNL, a evitat orice discuţie cu Ziarul de Iaşi.

De aici au fost detaşate două persoane, absolventa de Chimie şi tatăl directorului adjunct al Administraţiei Naţionale Apele Române, care, pensionar fiind, lucra la Serviciul de Gospodărire a Apelor Botoşani.

„Reporter de Iaşi” a descoperit însă că omul lucra de acasă şi că, mai mult, i-a încetat contractul a doua zi după ce jurnaliştii au întrebat de el. Primarul comunei Victoria din Iaşi, şi el membru PNL, a ezitat mai întâi, dar apoi a negat la acea vreme că s-ar fi făcut asemenea detaşări prin primăria pe care o conduce.

Zeci de posturi vacante, dar vizibile doar la cerere

De altfel, Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad, cu sediul la Iaşi, este campioană pe ţară la detaşări. Potrivit unui răspuns primit de la Apele Române, la solicitarea Ziarului de Iaşi, ABA ieşeană a primit nu mai puţin de 10 detaşaţi de anul trecut până în februarie 2021.

Doar cele la sediul central sunt mai numeroase, 14 pe posturi de execuţie şi 2 pentru posturi de conducere. După cea de la Iaşi, urmează trei administraţii, fiecare cu scandalul ei: Someş-Tisa (unde directorul pus interimar a anulat concursul doar pentru că el nu îndeplinea condiţiile), 6 detaşaţi, Mureş şi Siret, câte 5.

Directorul Petru Avram ni s-a plâns în mai multe rânduri că instituţia pe care o conduce trece printr-o criză acută de personal. Administraţia de la Iaşi are nu mai puţin de 90,5 norme de lucru vacante, dar, deşi directorul se plânge că e  criză de personal, ele nu sunt afişate nicăieri pe pagina de internet a instituţiei.

„Persoanele interesate pot contacta Serviciul de Resurse Umane, Relaţii cu Publicul şi Administrativ de la ABA Prut-Bârlad pentru a obţine informaţii”, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale. La nivelul întregii Administraţii Apele Române, erau în februarie 1.133 de posturi vacante.

Comentarii