Astăzi, hram la trei lăcaşuri ortodoxe din Iaşi. Sărbătoare cu „Cruce neagră

Care sunt diferenţele importante între sărbătorile cu „Cruce roşie” şi „Cruce neagră”?

luni, 18 ianuarie 2021, 02:50
2 MIN
 Astăzi, hram la trei lăcaşuri ortodoxe din Iaşi. Sărbătoare cu „Cruce neagră

Trei locaşuri de cult din Iaşi îşi celebrează astăzi hramul, Biserica Ortodoxă sărbătorindu-i pe Sfinţii Ierarhi Atanasie şi Chiril, arhiepiscopii Alexandriei. În Iaşi, sunt trei biserici care îi prăznuiesc pe aceşti sfinţi drept ocrotitori: Biserica „Sfinţii Atanasie şi Chiril" din apropierea UMF, Mănăstirea Copou şi biserica Parohiei Socola Mică. 

Sărbătoarea este marcată în calendarul ortodox cu „Cruce neagră”, subliniindu-i importanţa pentru creştini. Astfel, chiar dacă sărbătorile cele mai importante sunt marcate cu „Cruce roşie”, acest însemn nu arată decât că programul liturgic al Bisericii pentru acea sărbătoare este mai bogat comparativ cu sărbătorile cu „Cruce neagră”. Totodată, Biserica marchează aceste sărbători cu „Cruce roşie” atunci când este recomandat să nu lucrăm, iar în zilele cu „Cruce neagră” se cinstesc acei sfinţi liturgic, însă se poate lucra ca într-o zi obişnuită. Cele trei locaşuri de cult din Iaşi care îşi serbează ocrotitorii au avut slujbă de Priveghere în cursul zilei de ieri.

Totodată, la Mănăstirea Copou din Iaşi se va săvârşi astăzi Ceasurile, Acatistul şi Sfânta Liturghie. Biserica „Sfinţii Atanasie şi Chiril" a Mănăstirii Copou are o însemnătate istorică deosebită. Aceasta a fost ridicată de voievodul Vasile Lupu în anul 1638, în codrii seculari ai Copoului. Legenda spune că, în timpul unei invazii a tătarilor în Iaşi, soţia voievodului, Teodosia, a fugit în pădure, ascunzându-se într-o scorbură de copac. După ce invazia a trecut, voievodul şi-ar fi căutat soţia, iar după ce a reuşit să o afle, de bucurie, a poruncit construirea unei biserici pe acele locuri. Catapeteasma bisericii datează din sec. al XVIII-lea.

Biserica „Sfinţii Atanasie şi Chiril", paraclis al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iaşi, va marca astăzi sărbătoarea ocrotitorilor oficiind, de la ora 8, Utrenia, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru cei adormiţi. Biserica a început în primăvara anului 2018 lucrările de reabilitare, în prezent încă colectând donaţii pentru costul materialelor de construcţie şi plata manoperei.

Cel de-al treilea locaş de cult care îşi serbează astăzi hramul este biserica închinată „Naşterii Maicii Domnului" şi „Sfinţilor Atanasie şi Chiril" – Socola Mică – Bucium din Iaşi. Acest locaş de cult are două hramuri.

Comentarii