Astăzi, hram la trei lăcaşuri ortodoxe din Iaşi. Sărbătoare cu „Cruce neagră
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

Astăzi, hram la trei lăcaşuri ortodoxe din Iaşi. Sărbătoare cu „Cruce neagră

Care sunt diferenţele importante între sărbătorile cu „Cruce roşie” şi „Cruce neagră”?

GALERIE
Sfinţii Ierarhi Atanasie şi Chiril, arhiepiscopii Alexandriei
  • Sfinţii Ierarhi Atanasie şi Chiril, arhiepiscopii Alexandriei
- +

Trei locaşuri de cult din Iaşi îşi celebrează astăzi hramul, Biserica Ortodoxă sărbătorindu-i pe Sfinţii Ierarhi Atanasie şi Chiril, arhiepiscopii Alexandriei. În Iaşi, sunt trei biserici care îi prăznuiesc pe aceşti sfinţi drept ocrotitori: Biserica „Sfinţii Atanasie şi Chiril" din apropierea UMF, Mănăstirea Copou şi biserica Parohiei Socola Mică. 

Sărbătoarea este marcată în calendarul ortodox cu „Cruce neagră”, subliniindu-i importanţa pentru creştini. Astfel, chiar dacă sărbătorile cele mai importante sunt marcate cu „Cruce roşie”, acest însemn nu arată decât că programul liturgic al Bisericii pentru acea sărbătoare este mai bogat comparativ cu sărbătorile cu „Cruce neagră”. Totodată, Biserica marchează aceste sărbători cu „Cruce roşie” atunci când este recomandat să nu lucrăm, iar în zilele cu „Cruce neagră” se cinstesc acei sfinţi liturgic, însă se poate lucra ca într-o zi obişnuită. Cele trei locaşuri de cult din Iaşi care îşi serbează ocrotitorii au avut slujbă de Priveghere în cursul zilei de ieri.

Totodată, la Mănăstirea Copou din Iaşi se va săvârşi astăzi Ceasurile, Acatistul şi Sfânta Liturghie. Biserica „Sfinţii Atanasie şi Chiril" a Mănăstirii Copou are o însemnătate istorică deosebită. Aceasta a fost ridicată de voievodul Vasile Lupu în anul 1638, în codrii seculari ai Copoului. Legenda spune că, în timpul unei invazii a tătarilor în Iaşi, soţia voievodului, Teodosia, a fugit în pădure, ascunzându-se într-o scorbură de copac. După ce invazia a trecut, voievodul şi-ar fi căutat soţia, iar după ce a reuşit să o afle, de bucurie, a poruncit construirea unei biserici pe acele locuri. Catapeteasma bisericii datează din sec. al XVIII-lea.

Biserica „Sfinţii Atanasie şi Chiril", paraclis al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iaşi, va marca astăzi sărbătoarea ocrotitorilor oficiind, de la ora 8, Utrenia, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru cei adormiţi. Biserica a început în primăvara anului 2018 lucrările de reabilitare, în prezent încă colectând donaţii pentru costul materialelor de construcţie şi plata manoperei.

Cel de-al treilea locaş de cult care îşi serbează astăzi hramul este biserica închinată „Naşterii Maicii Domnului" şi „Sfinţilor Atanasie şi Chiril" - Socola Mică - Bucium din Iaşi. Acest locaş de cult are două hramuri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.