Au ajuns la Iaşi doi rinichi din Bulgaria, dar nu s-au găsit primitori compatibili

vineri, 06 august 2021, 01:58
3 MIN
 Au ajuns la Iaşi doi rinichi din Bulgaria, dar nu s-au găsit primitori compatibili

Cele două operaţii de transplant programate pentru ieri-dimineaţă la Spitalul Clinic C.I. Parhon au fost anulate. În urma testelor imunologice preoperatorii, toţi pacienţii posibili primitori au fost găsiţi pozitivi, adică incompatibili. Inedit este faptul că cele două grefe renale au fost aduse, după prelevare, din Bulgaria, Varna, fiind prima operaţiune de acest gen între cele două state.

Rinichii au fost prelevaţi de la o femeie aflată în moarte cerebrală şi care era infectată cu virusul hepatitei C. „Această prelevare este rezultatul unui acord de colaborare cu Bulgaria, semnat în urmă cu două săptămâni. Sunt primele organe pe care de altfel noi le primim de la o ţară vecină. Sper pe viitor să primim şi mai multe, iar colaborarea să fie mult mai bună, şi nu numai cu Bulgaria, ci şi cu celelalte ţări din Regiunea Eurotransplant. Noi avem un acord încheiat şi cu Republica Moldova, dar, deocamdată, nu s-a concretizat cu nimic“, a precizat Raluca Neagu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi.

Operaţia de prelevare a fost făcută de echipa medicilor bulgari. De acolo au fost preluate cu un elicopter până la Bucureşti, şi tot cu alt elicopter până la Bacău. Grefele renale nu au putut fi transportate pe calea aerului până la Iaşi deoarece judeţul se afla în cod roşu de furtună, drept urmare, de la Băcău au fost transportate cu o ambulanţă.

Operaţiile de transplant trebuiau să înceapă ieri, la ora 6.00, pacienţii posibili primitori aflându-se internaţi în spital pentru analize şi teste. „Centrul nostru este singurul centru de transplant care a avut posibilitatea să accepte cele două grefe renale care provin de la o pacientă cu infecţie cu virusul hepatitei C, noi având pe listele de aşteptare pacienţi ce asociază acest tip de infecţie. Motivul pentru care nu s-a efectuat transplantul este rezultatul de la testul imunologic, la testul de compatibilitate de tip cross match care a ieşit pozitiv pentru toţi pacienţii potenţiali primitori“, a spus Adelina Miron, medic primar urolog în cadrul Centrul de Transplant Iaşi.

Pe lista scurtă de aşteptare se aflau patru pacienţi care au peste 20 de ani de hemodializă. „Şi noi ne-am bucurat şi vă daţi seama că şi ei s-au bucurat când au aflat că există o şansă, dar rezultatul pozitiv la testul de cross match interzice transplantul. Toţi patru au avut rezultat pozitiv. De exemplu, pe listă era o candidată care avea 21 de ani de dializă, transfuzii de sânge sau alte tipuri de tratamente, iar organismul ei a început să producă anticorpi. Deşi exista compatibilitate, aceşti anticorpi erau într-o cantitate foarte mare. În cazul în care există această cantitate mare de anticorpi, suntem singurul centru din ţară care a reuşit să realizeze pentru primitor tratament de desensibilizare, dar când grefele erau de la donator viu. Un tratament de desensibilizare a primitorului durează între şapte şi 10 zile, ori aici, la transplantul de la cadavru nu mai ai timp să faci acest lucru“, a declarat prof.univ.dr. Adrian Co­vic, şeful Compartimentului de Transplant Renal de la Spitalul Clinic C.I. Parhon.

Acesta a adăugat că situaţia neplăcută de ieri, respectiv anularea cele două operaţii nu trebuie să descurajeze pacienţii, iar medicii au obligaţia în continuare să pledeze pentru accelerarea programului de transplant.

Din păcate însă, cele două grefe renale care ar fi trebuit să fie transplantate ieri nu mai pot fi utilizate. „În acest moment, nu există alt centru care să poată transplanta aceşti rinichi pentru că oricum a fost depăşită limita de timp de chimie rece. De aceea, susţin că aceste transporturi de organe trebuie făcute rapid, eventual cu avioane dedicate şi cu echipamente speciale, care pot resuscita grefa, mai ales în chimie rece. Aceste echipamente nu sunt scumpe şi achiziţia lor la nivel de ţară este o obligaţie, după părerea mea“, a adăugat Adrian Covic.

Comentarii