Au ajuns la Iaşi doi rinichi din Bulgaria, dar nu s-au găsit primitori compatibili
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 17.09.2021

Au ajuns la Iaşi doi rinichi din Bulgaria, dar nu s-au găsit primitori compatibili

GALERIE
organ
  • organ
- +

Cele două operaţii de transplant programate pentru ieri-dimineaţă la Spitalul Clinic C.I. Parhon au fost anulate. În urma testelor imunologice preoperatorii, toţi pacienţii posibili primitori au fost găsiţi pozitivi, adică incompatibili. Inedit este faptul că cele două grefe renale au fost aduse, după prelevare, din Bulgaria, Varna, fiind prima operaţiune de acest gen între cele două state.

Rinichii au fost prelevaţi de la o femeie aflată în moarte cerebrală şi care era infectată cu virusul hepatitei C. „Această prelevare este rezultatul unui acord de colaborare cu Bulgaria, semnat în urmă cu două săptămâni. Sunt primele organe pe care de altfel noi le primim de la o ţară vecină. Sper pe viitor să primim şi mai multe, iar colaborarea să fie mult mai bună, şi nu numai cu Bulgaria, ci şi cu celelalte ţări din Regiunea Eurotransplant. Noi avem un acord încheiat şi cu Republica Moldova, dar, deocamdată, nu s-a concretizat cu nimic“, a precizat Raluca Neagu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi.

Operaţia de prelevare a fost făcută de echipa medicilor bulgari. De acolo au fost preluate cu un elicopter până la Bucureşti, şi tot cu alt elicopter până la Bacău. Grefele renale nu au putut fi transportate pe calea aerului până la Iaşi deoarece judeţul se afla în cod roşu de furtună, drept urmare, de la Băcău au fost transportate cu o ambulanţă.

Operaţiile de transplant trebuiau să înceapă ieri, la ora 6.00, pacienţii posibili primitori aflându-se internaţi în spital pentru analize şi teste. „Centrul nostru este singurul centru de transplant care a avut posibilitatea să accepte cele două grefe renale care provin de la o pacientă cu infecţie cu virusul hepatitei C, noi având pe listele de aşteptare pacienţi ce asociază acest tip de infecţie. Motivul pentru care nu s-a efectuat transplantul este rezultatul de la testul imunologic, la testul de compatibilitate de tip cross match care a ieşit pozitiv pentru toţi pacienţii potenţiali primitori“, a spus Adelina Miron, medic primar urolog în cadrul Centrul de Transplant Iaşi.

Pe lista scurtă de aşteptare se aflau patru pacienţi care au peste 20 de ani de hemodializă. „Şi noi ne-am bucurat şi vă daţi seama că şi ei s-au bucurat când au aflat că există o şansă, dar rezultatul pozitiv la testul de cross match interzice transplantul. Toţi patru au avut rezultat pozitiv. De exemplu, pe listă era o candidată care avea 21 de ani de dializă, transfuzii de sânge sau alte tipuri de tratamente, iar organismul ei a început să producă anticorpi. Deşi exista compatibilitate, aceşti anticorpi erau într-o cantitate foarte mare. În cazul în care există această cantitate mare de anticorpi, suntem singurul centru din ţară care a reuşit să realizeze pentru primitor tratament de desensibilizare, dar când grefele erau de la donator viu. Un tratament de desensibilizare a primitorului durează între şapte şi 10 zile, ori aici, la transplantul de la cadavru nu mai ai timp să faci acest lucru“, a declarat prof.univ.dr. Adrian Co­vic, şeful Compartimentului de Transplant Renal de la Spitalul Clinic C.I. Parhon.

Acesta a adăugat că situaţia neplăcută de ieri, respectiv anularea cele două operaţii nu trebuie să descurajeze pacienţii, iar medicii au obligaţia în continuare să pledeze pentru accelerarea programului de transplant.

Din păcate însă, cele două grefe renale care ar fi trebuit să fie transplantate ieri nu mai pot fi utilizate. „În acest moment, nu există alt centru care să poată transplanta aceşti rinichi pentru că oricum a fost depăşită limita de timp de chimie rece. De aceea, susţin că aceste transporturi de organe trebuie făcute rapid, eventual cu avioane dedicate şi cu echipamente speciale, care pot resuscita grefa, mai ales în chimie rece. Aceste echipamente nu sunt scumpe şi achiziţia lor la nivel de ţară este o obligaţie, după părerea mea“, a adăugat Adrian Covic.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Restauraţia fără rest

Pavel LUCESCU

Restauraţia fără rest

Uitându-te la ce se întâmplă zilele astea în politica românească începi să-ţi dai seama că acum un an am luat de fapt o mare ţeapă şi că premierul pe care şi l-a dorit şi l-a impus Iohannis, Florin Cîţu, nu e decât versiunea sintetică şi coafată a grindenilor, tudoşilor şi dăncilelor lui Dragnea pentru fraierii de „dreapta”.

Filmuletul zilei

opinii

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Ioan Alexandru TOFAN

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Schimbările, câte sunt, par a fi făcute de un copil râzgăiat care, supărat pe ursuleţul lui, vrea să îl transforme în maşinuţă. Sunt mutate băncile, ca să fie în cerc şi nu în rând. Se dă cu var. Sunt înlocuite tablele. Iar se dă cu var. Power-point-ul este încurajat să devină un limbaj universal, aruncându-se în inactualitate însuşi fundamentul culturii noastre europene, care este cuvântul. Power-point-ul se proiectează pe un var strălucitor. Se schimbă ordinea rubricilor în diverse tabele. Concluziv, se mai dă o dată cu var.  

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

George PLEȘU

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

Fără nici o îndoială, muzica pe care o ascultăm şi împărtăşim cu alţii este parte a individualităţii nostre, a identităţii personale, sociale şi culturale, inclusiv prin dorinţa de a ne integra, de a corespunde sau a ne diferenţia de majoritate. Departe de a fi doar distracţie sau o experienţă pur estetică, muzica este un limbaj în sine, care se dezvoltă continuu, odată cu omenirea.

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Grigore ILISEI

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Viaţa Ecaterinei Ilisei, născută Şerbu, şi purtând din 1960 până la căsătoria din 22 noiembrie 1965 numele de Moldovan, cel a bunicilor materni, care o înfiaseră spre a o scăpa de anatema „originii nesănătoase”, stigmat al regimului comunist, a fost hărăzită de Dumnezeu să-şi rânduiască viaţa sub semnul frumuseţii. Fusese plămădită să fie chip al splendorii umane. 

pulspulspuls

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Una scurtă pe azi despre subiectul ultimelor zile din politichia locală: cel despre demisia anunţată dar nescrisă a conţilierului userist Iulică Răzgândică.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.