De Sănătate

Punem punctul pe știi

Bebeluş pozitiv Covid la Spitalul de Copii Iaşi. Are vârsta de doar 2 luni

marți, 04 ianuarie 2022, 02:59
3 MIN
 Bebeluş pozitiv Covid la Spitalul de Copii Iaşi. Are vârsta de doar 2 luni

Un alt caz de bebeluș infectat, cu Omicron, este la Suceava, unde și mama lui este infectată, cei doi revenind în ţară din Marea Britanie, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă. Incidenţa în Iaşi creşte de la o zi la alta.

Un bebeluş în vârstă de două luni, de loc din Suceava, a fost internat la Spitalul de Copii "Sfânta Maria" din Iaşi, fiind pozitiv. “În acest moment, în zona ATI COVID nu avem niciun pacient internat, dar s-a dat avizul pentru trasferul unui bebeluş de două luni, cu o formă moderată spre severă de COOVID 19”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii.

Un alt bebelus, tot de doua luni, este pozitiv cu tulpina Omicron, fiind internat la Suceava. S-a pus problema transferului la Iasi, dar in final micutul a fost externat, alaturi de mama sa, tot pozitiva. Potrivit declaraţiilor medicilor de la Suceava, şi mama bebeluşului este infectată cu tulpina Omnicron, cei doi revenid în ţară din Marea Britanie, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă.

Tot la Spitalul „Sfânta Maria”, pe zona roşie, care nu aparţine de ATI COVID, ieri erau internaţi doi pacienţi. “Este un număr relativ mic, dar ne pregătim pentru valul 5. Nu ştim cum va fi, dar ne pregătim pentru cel mai negru scenariu. Ca şi în valul 4, nu ştim care este impactul asupra copiilor. Spitalul are sursă de oxigen prin stocator. Probabil ca suntem unul dintre puţinele spitale din Moldova care avem peste 300 de paturi cu sursă de oxigen şi aer comprimat. Dacă va fi nevoie, la un moment dat, să utilizăm mai multe paturi decât avem în acest moment în zona roşie, cu siguranţă vom putea face faţă situaţiei”, a mai adăugat Alina Belu.

Anul trecut , unitatea medicală a fost dotată cu aparate de înaltă performanţă a pacientului COVID, venite prin cadrul proiectului european COVID 19, derulat prin intermediul CJ. “Vor veni şi monitoare şi injectomate. Spunem că în acest moment suntem pregătiţi. Facem un necesar privind medicaţia antivirală şi monomodulatoare”, a declarat Alina Belu.

Anul trecut, pe perioada pandemiei, majoritatea copiilor internaţi cu COVID 19 la Spitalul „Sfânta Maria” au necesitat tratament în ATI. Cazuistica COVID a fost undeva între 6-7 copii pe zi. “Aveam atunci 9 paturi alocate. Nu au fost foarte multe cazuri pe ATI COVID, dar au fost foarte multe cazuri critice. Pe zona roşie, zona pentru pacienţii care nu necesită ATI, am avut în valul 4 cam 28-30 de pacienţi cu o medie de spitalizare între 4-5 zile. Atragem atenţia părinţilor asupra faptului că este bine să se prezinte cu copilul la medic încă de la primele simptome, pentru că se pare că infecţia cu tulpina Omicron se manifestă ca o viroză, şi de aceea poate fi confundată”, a spus Alina Belu.

Aceasta a adaugat: "Precizam ca pacientul pozitiv Covid , in vârsta de 2 luni , transferat de la Suceava, nu are secventiere Omicron pentru ca nu exista istoric contact sau călătorie străinătate . Pacientul pozitiv  Omicron internat la Suceava nu a fost transferat către noi . Am fost informați ca au avut un pacient poz Omicron, dar care nu a necesitat transfer către Spialul nostru, fiind deja externat".

În acelaşi timp, la nivelul judeţului Iaşi numărul infecţiilor cu SARS COV 2 continuă să crească. Dacă cu o zi înainte au fost raportate 60 de noi cazuri, ieri 84 de ieşeni au fost confirmaţi cu infecţia cu noul coronavirus, dintre care 39 din municipiu. Tot ieri, a fost raportat şi un deces în rândul pacienţilor internaţi cu COVID 19. Incidenţa în municipiul Iaşi raportată ieri era de 0,43 la mia de locuitori, faţă de 0,38 înregistrată în ziua anterioară.

Comentarii