Chiulangiul clasei, prins că avea 10 pe linie la Purtare

Bilantul inspectiilor in scoli. Chiulangiii – 10 la purtare, orarul – după navetişti

miercuri, 15 aprilie 2015, 02:01
2 MIN
 Bilantul inspectiilor in scoli. Chiulangiii – 10 la purtare, orarul – după navetişti

Inspectoratul Şcolar a realizat un bilanţ al deficienţelor descoperite în urma inspecţiilor şcolare în sute de şcoli din judeţ. Care sunt cele mai acute probleme descoperite:

În urma controalelor şi a inspec­ţiilor efectuate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi la cele 233 de şcoli cu personalitate juridică şi a unităţilor de circumscripţie, inspectorii şcolari au găsit numeroase probleme. În primul rând, s-a constatat că în unele şcoli elevii prezenţi la ore se aflau cu mult sub numărul elevilor înregistraţi în cata­loage, gradul de absenteism fiind unul destul de ridicat. Astfel de situaţii s-au înregistrat la Colegiul Tehnic de Transporturi şi Construcţii, dar şi la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida“. Tot la aceste şcoli, dar şi la altele, cum ar fi Şcoala Gimnazială Bivolari, Şcoala Moşna, Româneşti şi Liceul Tehnologic Plugari, nu s-a respectat regula de scădere a notei la purtare în funcţie de numărul de absenţe nemotivate. Astfel, toţi chiulangiii veritabili de la aceste şcoli aveau media la purtare 10.

Orarul şcolar, făcut după mersul autobuzelor

O altă neregulă destul de gravă a fost identificată la Liceul Tehnologic Brăieşti, Şcoala Dolheşti şi Şcoala Sineşti, unde orarul elevilor a fost făcut în funcţie de orele la care profesorii navetişti au maşină spre casă. „Orarul celor mai multe unităţi şcolare din mediul rural este întocmit în detrimentul calităţii actului didactic, urmărindu-se satisfacerea cerin­ţelor cadrelor didactice navetiste. De ase­menea, în multe alte unităţi nu sunt respectate prevederile legale cu pri­vire la desfăşurarea programului învăţământului preşcolar şi primar, existând grădiniţe sau clase pregăti­toare care funcţionează după-amiaza“, au specificat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

O situaţie inedită şi de-a dreptul suspectă este cea de la Şcoala Gimnazială Oţeleni, unde la sfârşitul anului trecut nu a fost înregistrat niciun corigent, însă la Evaluarea naţională au promovat doar 21%. Pe lângă aceste probeme şi cele de ordin managerial, inspectorii şcolari atrag atenţia asupra faptului că a crescut îngrijorător numărul actelor de violenţă în şcoli, atât între elevi, cât şi între cadre didactice şi elevi sau părinţi şi elevi. „S-au înregistrat situaţii în care inspectorii au aflat despre situa­ţiile conflictuale din şcoli din presă ori de la părinţi, fără a fi fost respectată procedura stabilită cu directorii unităţilor şcolare. Astfel de situaţii au avut loc la Şcoala Dolheşti, Rediu şi Şcoala „Mihai Codreanu“ din Iaşi“, au mai menţionat reprezentanţii ISJ.

Comentarii