anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Blestemul USL

GALERIE
Pavel Lucescu
 • Pavel Lucescu
- +

Oricât ar încerca unii să ascundă această reîncarnare a USL, e clar că PNL şi PSD sunt din nou spate în spate pentru că cineva a încercat din nou să rupă sistemul care i-a creat.

Din când în când, sistemul capitalist românesc construit în anii 90 prin jaf, corupţie şi securism este pus la încercare. Prima zdruncinătură s-a produs între 1996 şi 2000 şi s-a încheiat cu un eşec la limita dezastrului. Nu al sistemului, ci al celor care au încercat să-l reformeze. Nu s-a putut pentru că cei care au ajuns la putere, CDR şi Emil Constantinescu, s-au dovedit mai ales incompetenţi.

Au urmat patru ani de pesedism crunt încarnat de Adrian Năstase şi camarila lui susţinuţi din umbră de extremiştii lui Vadim Tudor şi, evident, de UDMR. Un regim care părea de la un moment dat de nezdruncinat. Încă o tentativă avut loc începând cu 2004, odată cu victoria la prezidenţiale a lui Traian Băsescu. N-a mers nici de data asta. Dar motivul n-a mai fost incompetenţa, ci nestăvilita sete de putere a lui Băsescu. Sistemul s-a repliat şi a produs primul USL, o alianţă trans-ideologică PSD-PNL plus partidul de şantaj mediatic al lui Dan Voiculescu. Băsescu, om al sistemului şi el, dar cu ambiţii de justiţiar, a produs şi el până la urmă atâta corupţie încât USL a reuşit să câştige aproape tot. A fost o replică usturătoare a sistemului pentru toţi cei care credeau că se mai poate reforma ceva.

Constituirea în 2011 a primului USL a fost semnul că sistemul e deja matur şi că nu poate fi învins, eventual, decât din afară. Cum între timp s-au mai schimbat nişte generaţii, a treia mare tentativă de reformare a sistemului a venit dinspre un partid nou, de oameni tineri fără legătură cu vechea politică. E vorba de USR, mai târziu USRPLUS.

Azi suntem la zece ani distanţă de primul USL şi asistăm deja la naşterea celui de-al doilea. Nu ştim cât va rezista de data asta, dar faptul că a putut să renască e semn că sistemul e mai viu ca niciodată. PNL şi PSD sunt din nou împreună, sunt din nou pe cai mari. Oricât ar încerca unii să ascundă această reîncarnare a USL, e clar că PNL şi PSD sunt din nou spate în spate pentru că cineva a încercat din nou să rupă sistemul care i-a creat. Nici nu-i de mirare. Mare parte dintre liderii liberali care au creat primul USL sunt şi azi lideri în PNL, Iohannis, favoritul primului USL pentru poziţia de premier, e acum preşedintele ţării şi principalul actor în crearea celui de-al doilea.

Pentru liberalii de azi, PSD a fost o problemă cât timp a fost Dragnea la butoane, pentru că Dragnea, ca şi Băsescu, a vrut la un moment dat totul. Acum nu mai e o problemă. Ciolacu şi cei ce-l ţin în fruntea PSD ştiu foarte bine că prezenţa USRPLUS în guvern, în orice guvern, e mai periculoasă pentru ei decât orice luptă cu liberalii, iar PNL e conştient că pagubele pe care le poate produce USRPLUS sistemului din care fac parte sunt nu doar imense, ci şi ireparabile.

Aşa că, de ce nu din nou împreună? Ce i-ar mai împiedica să-şi ţină din nou spatele unii altora, din moment ce e în joc fiinţa lor de produse finite ale capitalismului românesc construit în anii 90 prin jaf, corupţie şi securism?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.