Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Blestemul USL

GALERIE
Pavel Lucescu
  • Pavel Lucescu
- +

Oricât ar încerca unii să ascundă această reîncarnare a USL, e clar că PNL şi PSD sunt din nou spate în spate pentru că cineva a încercat din nou să rupă sistemul care i-a creat.

Din când în când, sistemul capitalist românesc construit în anii 90 prin jaf, corupţie şi securism este pus la încercare. Prima zdruncinătură s-a produs între 1996 şi 2000 şi s-a încheiat cu un eşec la limita dezastrului. Nu al sistemului, ci al celor care au încercat să-l reformeze. Nu s-a putut pentru că cei care au ajuns la putere, CDR şi Emil Constantinescu, s-au dovedit mai ales incompetenţi.

Au urmat patru ani de pesedism crunt încarnat de Adrian Năstase şi camarila lui susţinuţi din umbră de extremiştii lui Vadim Tudor şi, evident, de UDMR. Un regim care părea de la un moment dat de nezdruncinat. Încă o tentativă avut loc începând cu 2004, odată cu victoria la prezidenţiale a lui Traian Băsescu. N-a mers nici de data asta. Dar motivul n-a mai fost incompetenţa, ci nestăvilita sete de putere a lui Băsescu. Sistemul s-a repliat şi a produs primul USL, o alianţă trans-ideologică PSD-PNL plus partidul de şantaj mediatic al lui Dan Voiculescu. Băsescu, om al sistemului şi el, dar cu ambiţii de justiţiar, a produs şi el până la urmă atâta corupţie încât USL a reuşit să câştige aproape tot. A fost o replică usturătoare a sistemului pentru toţi cei care credeau că se mai poate reforma ceva.

Constituirea în 2011 a primului USL a fost semnul că sistemul e deja matur şi că nu poate fi învins, eventual, decât din afară. Cum între timp s-au mai schimbat nişte generaţii, a treia mare tentativă de reformare a sistemului a venit dinspre un partid nou, de oameni tineri fără legătură cu vechea politică. E vorba de USR, mai târziu USRPLUS.

Azi suntem la zece ani distanţă de primul USL şi asistăm deja la naşterea celui de-al doilea. Nu ştim cât va rezista de data asta, dar faptul că a putut să renască e semn că sistemul e mai viu ca niciodată. PNL şi PSD sunt din nou împreună, sunt din nou pe cai mari. Oricât ar încerca unii să ascundă această reîncarnare a USL, e clar că PNL şi PSD sunt din nou spate în spate pentru că cineva a încercat din nou să rupă sistemul care i-a creat. Nici nu-i de mirare. Mare parte dintre liderii liberali care au creat primul USL sunt şi azi lideri în PNL, Iohannis, favoritul primului USL pentru poziţia de premier, e acum preşedintele ţării şi principalul actor în crearea celui de-al doilea.

Pentru liberalii de azi, PSD a fost o problemă cât timp a fost Dragnea la butoane, pentru că Dragnea, ca şi Băsescu, a vrut la un moment dat totul. Acum nu mai e o problemă. Ciolacu şi cei ce-l ţin în fruntea PSD ştiu foarte bine că prezenţa USRPLUS în guvern, în orice guvern, e mai periculoasă pentru ei decât orice luptă cu liberalii, iar PNL e conştient că pagubele pe care le poate produce USRPLUS sistemului din care fac parte sunt nu doar imense, ci şi ireparabile.

Aşa că, de ce nu din nou împreună? Ce i-ar mai împiedica să-şi ţină din nou spatele unii altora, din moment ce e în joc fiinţa lor de produse finite ale capitalismului românesc construit în anii 90 prin jaf, corupţie şi securism?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri