Bradul din faţa Primăriei, împodobit cu mesaje pentru copiii cu handicap
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 27.01.2021

Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi

Bradul din faţa Primăriei, împodobit cu mesaje pentru copiii cu handicap

GALERIE
brad
  • brad
- +

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi a fost marcată la Iaşi de împodobirea bradului de pe pietonal cu mesaje de încurajare pentru copii cu handicap. „Star of Ho­pe România“ a lansat ieri un apel către ieşeni să li se alături minorilor cu dizabilităţi pentru a orna împreună bradul din faţa Primăriei. Astfel, câteva zeci de elevi de la şcoli generale şi de la licee, alături de câteva grupe de grădiniţă, au agăţat în pomul de iarnă mai multe mesaje de susţinere pentru copii de o seamă cu ei, diagnosticaţi cu handicap. Îna­inte, membrii fundaţiei au lansat la Palatul Roznovanu o carte cu mărturii ale mamelor care au născut şi cresc copii cu di­zabilităţi. „Copiii cu handicap trebuie integraţi în societate. Noi încă avem reţineri de acest tip, încă îi ducem la şcoli speciale şi încă îi tratăm diferit. Eu o să-mi duc fetiţa diagnosticată cu sindrom Down la o grădiniţă normală. Mi-a fost frică să o înscriu de anul acesta, nu din cauza reacţiilor celor mici, pentru că ei înţeleg altfel situaţia, ci din cauza părinţilor care nu acceptă persoane cu handicap în preajma copiilor lor. Şi să ştiţi că copiii cu sindrom Down oferă mai multă dragoste celor din jur decât sunt obişnuiţi să primească“, spune Silvia, mama Teodorei, o fetiţă de patru ani diagnosticată cu sindrom Down încă din pântecele mamei. În România, 15% din populaţie suferă de un handicap, potrivit ultimelor date pu­blicate de Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Han­dicap. Potrivit aceloraşi date, o familie din 45 are un membru afectat de un handicap, iar în total 700.000 de familii se confruntă cu astfel de cazuri. În Iaşi, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Co­pilului sunt înregistrate 26.000 de persoane cu diza­bilităţi, dintre care 3.000 sunt copii.

„Nu toate instituţiile de învăţământ sunt accesibile“

„Azi, ca să ajung la evenimentul de la Primărie, am ru­gat pe cineva să mă ducă în braţe, pe scări, până la etaj, un­­de a avut loc lansarea cărţii, şi apoi la fel am procedat şi pentru coborâre. Nu vreau să acuz, însă este de datoria mea să atrag atenţia că instituţiile statului trebui să fie do­tate corespunzător pentru persoanele cu dizabilităţi“, a spus Andreea Dăncinescu, ambasador al copiilor cu diza­bi­lităţi din România. Andreea este studentă în anul întâi la Fa­cul­tatea de Psihologie a Universităţii „Petre Andrei“ şi în tre­cut a încercat să urmeze o şcoală cu program normal, astfel încât să fie pusă în faţa unui program şi a unor activităţi cu car­e se confruntă orice alt copil din Iaşi. La început i-a fost mai greu, nu a obţinut notele cele mai mari, dar într-un fi­nal a reuşit să absolve un liceu normal, de stat, deşi iniţial a fost în­cadrată la cursurile Şcolii cu Program Special „Ioan Hol­ban“. „Tata a fost cel care s-a muncit să mă înscrie la o şcoa­lă cu program normal. Numai că nu toate instituţiile de învăţământ sunt accesibile şi adesea se pune problema că nu poţi să ajungi într-o anumită clasă pentru că este la etaj. Şi atunci ce faci?“, s-a întrebat retoric tânăra studentă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Summitul democraţiilor

Lucian DÎRDALA

Summitul democraţiilor

Mai ales dacă summitul democraţiilor va prefaţa forme durabile de cooperare, singura modalitate de evitare a cacofoniei va fi aceea ca Washingtonul să recurgă la metode mai vechi şi mai puţin ortodoxe de obţinere a consensului, cum ar fi plăţile colaterale şi exprimările mai răstite.

Filmuletul zilei

opinii

Moroii comunismului

Florin CÎNTIC

Moroii comunismului

Mai mulţi prieteni de dreapta mi-au reproşat discret textul tăios despre Donald Trump spunându-mi că, astfel, dau apă la moară neomarxismului agresiv al stângii americane şi europene. Deşi resping cocoloşirea fostului preşedinte sub acest motiv fals şi inadecvat, m-am gândit totuşi să reiau un text publicat aici în urmă cu şapte ani în care deconstruiam „nostalghia” după nazismul roşu.

Conferinţa

Radu PĂRPĂUȚĂ

Conferinţa

Conferinţa se poate intitula cam aşa: Protuberanţele adâncurilor la clasicii moderni sau De la parabolicul inteligenţei prezumţioase la trăirea abisalului echivoc (jur că titlul e autentic). Cred că nu ar fi de lepădat nici Influenţa stâlpilor de telegraf asupra ciclului menstrual la raţe sau, şi mai bine, Influenţa paralelismului şinelor de cale ferată asupra ciclului menstrual la ciorile de pe traverse.

Felicia Donceanu

Alex VASILIU

Felicia Donceanu

Prezenţa sporadică a muzicii academice româneşti în repertoriile filarmonicilor şi teatrelor lirice din ţară este, din 1990 până acum, o realitate. Câte o aniversare sau comemorare, o întâmplare, prezenţa rară a unui compozitor la pupitrul orchestrei simfonice din ţară pentru a oferi publicului o lucrare proprie (Sabin Păutza) mai aduc aminte publicului că în România există o cultură muzicală de excepţională valoare. Un nume care ar merita cu prisosinţă să fie mai bine cunoscut este al Feliciei Donceanu.

pulspulspuls

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Gata, încă una şi mă duc, vorba reclamei: azi am zis să închidem în sfârşit subiectul spumos al banalului chişleac de pe augusta persoană e lui Peni Hill, vorba unui amic, dar nu înainte de a vă mai spune una mică, prin ricoşeu, despre acest tratament lactat în zi festivă. 

Caricatura zilei

Ivermectină

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.