Câţi kilometri poţi conduce cu permis suspendat, fără să fii pedepsit? A stabilit distanţa maximă o instanţă de la Iaşi

marți, 14 noiembrie 2023, 02:50
3 MIN
 Câţi kilometri poţi conduce cu permis suspendat, fără să fii pedepsit? A stabilit distanţa maximă o instanţă de la Iaşi

Magistraţii Judecătoriei pare că s-au dat peste cap pentru a-l scoate basma curată pe şoferul unui Chrysler prins circulând fără permisul pe care îl pierduse din cauza vitezei. Deşi Codul Penal prevede pentru conducerea fără permis o pedeapsă cu închisoarea, judecătorii ieşeni au întors raţionamentul, apreciind că, dimpotrivă, practica curentă este de renunţare la aplicarea vreunei pedepse.

Patron al unei spălătorii auto din Târgu Frumos, Florin Darius Udilă a fost oprit de poliţiştii suceveni anul trecut, exercitarea dreptului de a conduce fiindu-i suspendată pentru trei luni, în perioada 15 mai – 12 august, întrucât depăşise viteza legală cu mai mult de 50 km/h. Acelaşi şofer, aflat la volanul aceluiaşi Chrysler 300C, a fost însă depistat pe 2 iulie, adică la numai două săptămâni distanţă, la Podu Iloaiei, pe drumul european 583, îndreptându-se spre Târgu Frumos. În plus, autoturismul condus de Udilă avea inspecţia tehnică periodică expirată. În decembrie, el a fost trimis în judecată pentru conducere fără permis, în faţa magistraţilor Judecătoriei ieşene.

Audiat în cursul urmăririi penale, Udilă recunoscuse că mersese aproximativ 2 km pe drumul european până să fie oprit de poliţişti, îndeptându-se spre casă. Conform legii, conducerea fără permis se pedepseşte cu închisoarea pe un termen cuprins între 1 şi 5 ani. În cazul în care inculpatul îşi recunoaşte fapta, aşa cum făcuse şi Udilă, pedeapsa este redusă cu o treime, cuprinsă deci între 8 luni şi 3 ani şi 4 luni de detenţie.

Judecătorii ieşeni pare însă că au făcut însă totul pentru a nu aplica nicio pedeapsă. „Instanţa constată că modul de operare al inculpatului nu a fost unul deosebit, fiind oprit în urma unui control de rutină. Acesta a condus pe o distanţă relativ mică, avea abilităţile necesare conducerii unui astfel de autoturism, aşadar riscul de a pune în pericol pe ceilalţi participanţi la trafic a fost unul destul de redus, urmare a activităţii sale nu s-a produs niciun eveniment rutier”, au explicat judecătorii.

Faptul că avea doi copii în întreţinere şi nu avea antecedente penale i-a făcut pe magistraţi să fie mai mult decât îngăduitori. Ei au trecut cu vederea şi faptul că şoferul fusese prins cu câteva luni înainte cu piciorul uitat pe pedala de acceleraţie. „Inculpatul prezintă perspective reale de restaurare a conduitei sale sociale, putând avea o evoluţie comportamentală pozitivă în viitor, astfel că o condamnare a acestuia la o pedeapsă cu suspendarea sub supraveghere ori o soluţie de amânare a aplicării pedepsei sunt apreciate de către instanţă ca fiind o sarcina excesivă pentru inculpat, dincolo de ceea ce este necesar, pentru a valorifica şansele de reinserţie socială, pentru a putea fi ajutat să se îndrepte. În plus, instanţa observă practica constantă şi majoritară a Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, confirmată de practica Judecătoriei Iaşi, de a dispune renunţarea la urmărirea penală în cauze identice sau similare, şi nu identifică un motiv rezonabil pentru care inculpatul să beneficieze de un tratament diferit”, au spus magistraţii, dispunând renunţarea la aplicarea oricărei pedepse.

Doar că practica judiciară la Iaşi este cu totul alta decât cea prezentată de magistraţii Judecătoriei. Pe parcursul acestui an, doar în patru cazuri ale unor şoferi prinşi fără permis a fost dispusă renunţarea la aplicarea pedepsei. Dimpotrivă, în 58 de cazuri au fost dispuse condamnări la închisoare.

Comentarii