Caz în atenţia părinţilor care le dau casa copiilor în speranţa că vor fi îngrijiţi de aceştia
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Caz în atenţia părinţilor care le dau casa copiilor în speranţa că vor fi îngrijiţi de aceştia

GALERIE
contract justitie
  • contract justitie
- +

Viaţa a doi păşcăneni a devenit un calvar după ce au încercat să-şi asigure bătrâneţile. Ei şi-au vândut gospodăria către unul dintre copii, sperând să primească îngrijiri până la sfârşitul vieţii. Acum, încearcă în instanţă să aducă lucrurile la stadiul iniţial.

Dumitru şi Lucia C. au încheiat în 2018 un contract de vânzare-cumpărare cu Dumitru şi Angelica C., prin care cedau terenul de 3.583 mp, casa şi trei construcţii anexe acesteia. Intenţia declarată a bătrânilor era introducerea unei clauze de întreţinere, prin care cumpărătorii să-şi asume obligaţia de a-i îngriji până la deces. Au semnat contractul, fără însă a-l citi, fiind neştiutori de carte. În contract s-au prevăzut însă drepturile de abitaţie şi uzufruct viager, adică dreptul de a locui în fosta lor casă şi de a-şi folosi gospodăria, nu şi dreptul la întreţinere pe care şi-l doreau. Mai mult, nici clauzele prevăzute în contract nu ar fi fost respectate, bătrânii plângându-se că au avut de suportat scandalurile repetate provocate de cumpărători.

Aceştia ar fi luat fără drept bunuri din gospodăria bătrânilor, respectiv păsări, o vacă, un porc, cazanul de ţuică, haine sau lemne de foc, pe care apoi le vindeau. Le-ar fi luat până şi pensiile pe care le încasau lunar şi le-ar fi interzis să fie vizitaţi de ceilalţi copii ai lor. Ar fi fost bătuţi şi izgoniţi din casă, ajungând să locuiască într-o bucătărie insalubră.

Situaţia a ajuns în faţa magistraţilor Judecătoriei Paşcani. Chemaţi în instanţă, cumpărătorii nu s-au prezentat şi nici nu au depus vreo întâmpinare în care să-şi prezinte punctul de vedere. Acest lucru nu i-a ajutat însă pe bătrâni să câştige procesul. Conform legii, rezoluţiunea presupune desfiinţarea actului atacat, ca şi cum acesta nu ar fi existat niciodată, părţile fiind puse în situaţia anterioară. Rezoluţiunea este acceptată dacă una dintre părţi nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate. Or, au apreciat judecătorii, în cazul contractului semnat de cei doi vârstnici, ei şi-au cedat doar o parte a dreptului de proprietate, respectiv dreptul de dispoziţie asupra terenului şi casei, contra unei sume de bani, obligaţie îndeplinită de cumpărător.

„Dintre toate obligaţiile pe care legea le-a stabilit în sarcina cumpărătorului, doar neplata preţului este sancţionată cu rezoluţiunea vânzării, aspect a cărei analiză, prin datele speţei, nu se impune, iar neîndeplinirea celorlalte obligaţii dând dreptul doar la dezdăunări“, au motivat judecătorii.

Cu alte cuvinte, Dumitru şi Lucia C. pot reclama doar încălcarea dreptului de folosinţă, pentru care au la dispoziţie posibilitatea unei acţiuni în despăgubire. Cererea celor doi bătrâni de rezoluţionare a contractului de vânzare-cumpărare a fost astfel respinsă. Ei au făcut recurs în faţa Curţii de Apel, în speranţa că această instanţă va da altă interpretare prevederilor Codului Civil. Cazul va fi reanalizat astăzi de magistraţi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Suflu nou în PNL, de la suflete moarte

Cosmin PAȘCA

Suflu nou în PNL, de la suflete moarte

Confruntarea dintre taberele Orban şi Cîţu în PNL nu are, până acum, nicio vagă nuanţă axiologică. Pare exclusiv o dispută pe resursele statului, asumată implicit de ambele părţi. Două armate de suflete moarte care vor să dea un „suflu nou” sifonării de fonduri publice.

Filmuletul zilei

opinii

Întâlniri

Codrin Liviu CUȚITARU

Întâlniri

„Cum, nu sunteţi profesorul Valică Şoapă de la Fizică?” „Nu”, am zis tulburat, „eu sunt de la Litere. Dumneavoastră, domnule Nefriceanu, sunteţi de la Fizică!” „Eu, Nefriceanu?” a strigat Nefriceanu uimit. „De la Fizică? Nicidecum! Sunt Placido Seringo de la Arte!”

Regionalizare (III)

George ŢURCĂNAŞU

Regionalizare (III)

Când vorbim despre necesitatea unei reforme administrative în România, cel mai adesea ne gândim doar la regionalizare, la înfiinţarea unui nivel administrativ superior judeţului. Însă, foarte important în gestionarea mai eficientă la nivelurile scalare locale e şi reînfiinţarea unui palier intermediar între comună şi judeţ.

Rolul băncilor centrale

Alin ANDRIEȘ

Rolul băncilor centrale

Băncile centrale sunt rezultatul unui îndelungat proces de evoluţie istorică, cristalizându-se organizatoric şi funcţional odată cu apariţia structurilor naţionale care le‑au creat. 

pulspulspuls

O întâlnire politică secretă între doi mari duşmani ieşeni. Ce voiau unul de la altul?

O întâlnire politică secretă între doi mari duşmani ieşeni. Ce voiau unul de la altul?

Una mai rece pe azi, taman potrivită pentru o asemenea zi caldă de vară, stimaţi telespectatori. Dar, mai întâi, să vă introducem în context. 

Caricatura zilei

Tort imobiliar

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.