Cel mai mare proiect privat finanţat de UE la Iaşi, în blocaj. Incubatorul de afaceri IT, la mâna fiului lui Silviu Prigoană

luni, 27 ianuarie 2020, 02:55
2 MIN
 Cel mai mare proiect privat finanţat de UE la Iaşi, în blocaj. Incubatorul de afaceri IT, la mâna fiului lui Silviu Prigoană

Cel mai mare proiect privat ieşean finanţat cu fonduri europene, prin intermediul Programului Operaţional Regional (POR), este, momentan, blocat. Este vorba despre construirea unui incubator de afaceri pentru firme IT în parcul industrial Miroslava, investiţia fiind propusă de compania Perspectives Constructions Invest. Societatea bucureşteană îi are printre principalii asociaţi pe Honorius Prigoană, fiul cunoscutului om de afaceri Silviu Prigoană. 

Valoarea totală estimată a investiţiei se ridică la 55,7 milioane lei, fiind cel mai mare proiect privat finanţat prin intermediul POR la nivelul Regiunii de Nord-Est. Licitaţia de construire a centrului de afaceri a fost lansată în a doua parte a lunii decembrie 2019, dar, zilele trecute, procedura a fost anulată. „Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului. Valoarea estimată a fost greşit calculată. Listele de cantităţi sunt eronate, necesită refacere“, se arată în motivul general pentru anularea licitaţiei, anunţul fiind publicat în sistemul naţional de achiziţii publice (SICAP). În sistem nu există informaţii despre eventuale contestaţii la documentaţie sau alte tipuri de notificări, cel mai probabil decizia de anulare fiind luată chiar de către iniţiatorul proiectului. Totuşi, documentaţia de atribuire a contractului cuprinde o greşeală: numărul necesar de locuri de parcare era stabilit în funcţie de o hotărâre a Consiliului Local Iaşi, cu toate că investiţia urmează să se implementeze pe raza comunei Miroslava, unitate teritoritală administrativă distinctă, dar nu e clar dacă acest motiv este destul pentru a anula o licitaţie de o asemenea amploare. „Ziarul de Iaşi“ a încercat să contacteze, fără succes, reprezentanţi ai firmei, şi nici expertul local cooptat pentru consultanţă la achiziţie nu a răspuns la telefon.

Lucrările de construire a incubatorului de afaceri „Perspectives“ au fost estimate la 34,1 milioane lei, iar pe 31 ianuarie trebuiau deschise ofertele. Potrivit documentaţiei de atribuire, incubatorul va avea o suprafaţă utilă de 7.500 mp şi ar urma să găzduiască un număr de până la 80 de firme cu activitate în sectorul IT. „Din punct de vedere volumetric, construcţia se compune din 3 module identice cu regim de înălţime demisol, parter şi un etaj. Acestea sunt legate între ele prin 2 corpuri (cu acelaşi regim de înălţime, n.r.) în care sunt situate şi recepţiile (câte una pentru fiecare corp) şi astfel şi accesele pentru vizitatori“, se arată în caietul de sarcini. La nivelul Regiunii Nord-Est, construirea centrului de afaceri este cel mai mare proiect finanţat cu fonduri europene prin intermediul POR. Alte două proiec­te private cu o valoare a investiţiei mare, finanţate tot prin POR, vizea­ză construirea unui incubator de afa­ceri în Rădăuţi (25,3 milioane lei) şi a unui hotel în Suceava (19,4 milioane lei), restul iniţiativelor care aparţin persoanelor particulare din regiune fiind fiecare sub pragul de 10 milioane lei. 

Comentarii