Cel mai mare proiect privat finanţat de UE la Iaşi, în blocaj. Incubatorul de afaceri IT, la mâna fiului lui Silviu Prigoană
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 17.01.2021

Cel mai mare proiect privat finanţat de UE la Iaşi, în blocaj. Incubatorul de afaceri IT, la mâna fiului lui Silviu Prigoană

GALERIE
incubator
  • incubator
- +

Cel mai mare proiect privat ieşean finanţat cu fonduri europene, prin intermediul Programului Operaţional Regional (POR), este, momentan, blocat. Este vorba despre construirea unui incubator de afaceri pentru firme IT în parcul industrial Miroslava, investiţia fiind propusă de compania Perspectives Constructions Invest. Societatea bucureşteană îi are printre principalii asociaţi pe Honorius Prigoană, fiul cunoscutului om de afaceri Silviu Prigoană. 

Valoarea totală estimată a investiţiei se ridică la 55,7 milioane lei, fiind cel mai mare proiect privat finanţat prin intermediul POR la nivelul Regiunii de Nord-Est. Licitaţia de construire a centrului de afaceri a fost lansată în a doua parte a lunii decembrie 2019, dar, zilele trecute, procedura a fost anulată. „Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului. Valoarea estimată a fost greşit calculată. Listele de cantităţi sunt eronate, necesită refacere“, se arată în motivul general pentru anularea licitaţiei, anunţul fiind publicat în sistemul naţional de achiziţii publice (SICAP). În sistem nu există informaţii despre eventuale contestaţii la documentaţie sau alte tipuri de notificări, cel mai probabil decizia de anulare fiind luată chiar de către iniţiatorul proiectului. Totuşi, documentaţia de atribuire a contractului cuprinde o greşeală: numărul necesar de locuri de parcare era stabilit în funcţie de o hotărâre a Consiliului Local Iaşi, cu toate că investiţia urmează să se implementeze pe raza comunei Miroslava, unitate teritoritală administrativă distinctă, dar nu e clar dacă acest motiv este destul pentru a anula o licitaţie de o asemenea amploare. „Ziarul de Iaşi“ a încercat să contacteze, fără succes, reprezentanţi ai firmei, şi nici expertul local cooptat pentru consultanţă la achiziţie nu a răspuns la telefon.

Lucrările de construire a incubatorului de afaceri „Perspectives“ au fost estimate la 34,1 milioane lei, iar pe 31 ianuarie trebuiau deschise ofertele. Potrivit documentaţiei de atribuire, incubatorul va avea o suprafaţă utilă de 7.500 mp şi ar urma să găzduiască un număr de până la 80 de firme cu activitate în sectorul IT. „Din punct de vedere volumetric, construcţia se compune din 3 module identice cu regim de înălţime demisol, parter şi un etaj. Acestea sunt legate între ele prin 2 corpuri (cu acelaşi regim de înălţime, n.r.) în care sunt situate şi recepţiile (câte una pentru fiecare corp) şi astfel şi accesele pentru vizitatori“, se arată în caietul de sarcini. La nivelul Regiunii Nord-Est, construirea centrului de afaceri este cel mai mare proiect finanţat cu fonduri europene prin intermediul POR. Alte două proiec­te private cu o valoare a investiţiei mare, finanţate tot prin POR, vizea­ză construirea unui incubator de afa­ceri în Rădăuţi (25,3 milioane lei) şi a unui hotel în Suceava (19,4 milioane lei), restul iniţiativelor care aparţin persoanelor particulare din regiune fiind fiecare sub pragul de 10 milioane lei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.