Complexul sportiv din Sărărie al Universității „Cuza”, schimbat radical faţă de anul trecut

joi, 19 mai 2022, 02:00
2 MIN
 Complexul sportiv din Sărărie al Universității „Cuza”, schimbat radical faţă de anul trecut

Atunci, suma infimă pentru care instituţia voia să o dea pentru concursul de proiecte a atras critici din partea arhitecţilor. Ce s-a schimbat între timp?

În şedinţa Biroului Executiv al Consiliului de Administraţie al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) de marţi, 17 mai, a fost avizat studiul de fezabilitate pentru realizarea Complexului sportiv. Acesta va avea o suprafaţă construită de 5.810 metri pătraţi, o suprafaţă desfăşurată de 9.594 de metri pătraţi, înălţimea maximă de 21 de metri, două etaje şi va fi compus din bazin de înot de dimensiuni olimpice, sală de sport multifuncţională, sală de forţă şi parcare.

„În sala de sport multifuncţională se vor practica atât activităţi sportive individuale cât şi de echipă (futsal, handbal, baschet, badminton). Parcarea (subterană şi supraterană) va fi prevăzută şi cu locuri destinate persoanelor cu dizabilităţi. De asemenea, la exterior vor fi amenajate o pistă de alergare, spaţii verzi şi căi de acces. După recepţia studiului de fezabilitate, universitatea va demara etapa de licitaţie a proiectului tehnic de execuţie şi obţinerea autorizaţiei de construcţie a Complexului sportiv al UAIC”, au precizat reprezentanţii UAIC.

În legătură cu acest proiect, „Ziarul de Iaşi” a prezentat o analiză a Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Iaşi, care au acuzat conducerea UAIC că fac un concurs de arhitectură fără arhitecţi. Spre deosebire de acel moment, însă, în anunţul cu privire la avizarea studiului de fezabilitate, universitatea a prezentat un alt film şi alte randări decât a făcut-o anul trecut, atunci când a anunţat câştigătorul concursului de idei pentru proiectare. Modificările fundamentale au fost realizate, a precizat prof.dr. Tudorel Toader, în momentul în care a fost scos la licitaţie lucrarea pentru efectuarea studiului de fezabilitate. Aceeaşi firmă care a câştigat iniţial concursul de soluţii al universităţii a câştigat şi efectuarea studiului de fezabilitate, şi a modificat din temelii aspectul proiectului.

„Am discutat de patru-cinci ori în BECA, am explicat că vrem bazin olimpic, terenuri de antrenament, subsol cu parcări, demisol cu utilităţi, centrale şi altele administrative, tot felul de săli şi a crescut gradul de ocupare al terenului. În etapele proiectului am tot avut discuţii până acum două săptămâni, când a fost una dintre ultimele întâlniri. Scopul nostru este să fie cât mai funcţional şi dacă se poate şi estetic, să se încadreze în zonă. Ce este acum îmi place mai mult”, a declarat Tudorel Toader.

Comentarii