Contractul de 18 milioane de euro de la CJ încă nu are stăpân: situaţia devine tot mai problematică

sâmbătă, 13 noiembrie 2021, 02:50
2 MIN
 Contractul de 18 milioane de euro de la CJ încă nu are stăpân: situaţia devine tot mai problematică

Trei contestaţii au împiedicat semnarea lui. Ultimul lot din Axa rutieră Iaşi-Suceava trebuie să mai aştepte astfel încă o rundă de soluţionare a reclamaţiilor. Prima procedură de licitaţie a eşuat tocmai din acest motiv.

 

Atribuirea contractului de execuţie a lucrărilor de modernizare a drumurilor judeţene cuprinse în Lotul 3 al Axei rutiere strategice Iaşi-Suceava a fost amânată. Înainte să expire cele zece zile după desemnarea unuia dintre ofertanţi drept câştigător, au fost depuse nu mai puţin de trei contestaţii. Două dintre ele vizează procedura de atribuire.

Amintim că prima contestaţie a venit astă-vară, după ce Consiliul Judeţean a considerat oferta Eky-Route cea mai bună. Alpenside, care a prins şi contractele pe primele două loturi ale Axei Iaşi-Suceava, a contestat atribuirea şi, cu toate că nu a avut câştig de cauză la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, a obţinut în instanţă anularea decizie şi reevaluarea ofertelor. Însă când era să obţină şi contractul pentru Lotul 3, au apărut din nou contestaţii.

Acum, CJ va trebui să aştepte deciziile CNSC şi, eventual, ale instanţei – dacă autorii vor considera că doar aşa îşi vor găsi dreptatea.

Concurenţa este una acerbă pentru atribuirea contractului cu o valoare estimată de 96,1 milioane de lei: 9 oferte. Nimic nu garantează însă că, după ce vor fi rezolvate şi aceste contestaţii într-un fel sau altul, nu vor apărea altele. Procedura precedentă, lansată pentru toate cele trei loturi – dintre care primele două sunt aproape de finalizarea şantierului – a avut două contestaţii care au scos din joc, pe rând, doi dintre cei trei ofertanţi înscrişi. Licitaţia s-a reluat, însă există temeri că, din cauza legislaţiei imperfecte, contestaţiile se vor prelungi şi vor ameninţa termenul până la care întreg proiectul trebuie să fie finalizat, respectiv sfârşitul anului 2023.

Lucrările de modernizare a primelor două loturi – 29,6 km pe DJ 282 (între limita municipiului Iaşi şi Bulbucani prin Rediu-Movileni-Gropniţa), respectiv 22 km pe DJ 281D (Bulbucani-Focuri-Coarnele Caprei) şi pe DJ 281B (Coarnele Caprei-Belceşti) – ar trebui să se încheie până la începutul lunii decembrie. Termenul de finalizare a fiecărui contract, inclusiv cel pentru Lotul 3, este de doi ani.

Lotul 3, lung de 40,6 km şi evaluat la 96,1 milioane de lei, începe de la Belceşti şi se opreşte la limita judeţului Suceava după ce trece prin Cepleniţa-Scobinţi-Sireţel-Lespezi. Nouă oferte au fost depuse în cadrul procedurii.

Comentarii