Controlul ministerial de la „Sf. Spiridon“: achiziţiile şi refuzul de a deconta de la UE două milioane euro, în vizor?

sâmbătă, 02 februarie 2019, 02:50
3 MIN
 Controlul ministerial de la „Sf. Spiridon“: achiziţiile şi refuzul de a deconta de la UE două milioane euro, în vizor?

Managerul celui mai mare spital din Moldova spune că este vorba de un control de rutină. Surse din spital spun însă că oamenii de la Bucureşti, în frunte cu şeful Corpului de Control al MS, ar fi vizat cu totul altceva.

Comisia Control şi Etică din subordinea Ministerului Sănătăţii (MS) a părăsit ieri Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, după o inspecţie de patru zile. Comisia formată din şase membri, printre care şi directorul corpului de Control, a cerut mai multe documente care vizează activitatea de transplant, angajările, achiziţiile şi foile de observaţii de la mai multe secţii. Conducerea instituţiei spune că inspecţia, deşi neanunţată, ar fi fost o procedură obişnuită, dar s-ar fi desfăşurat fără probleme, şi al cărui raport va fi gata în 20-25 de zile. Din discuţiile pe care le-ar fi avut cu cei din comisie, managerul instituţiei susţine că, deşi membrii veniţi în verificare nu şi-au putut exprima părerea pe loc, „nu au reieşit elemente care să ducă la concluzia că ar fi disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte activitatea spitalului“.

„Au avut un ordin de ministru şi au stat până joi după-amiază. Ni s-au cerut documente care ţin de resurse umane, documente juridice, fişe de observaţie de la anumite secţii şi de la transplant şi subordonaţii mei le-au oferit. E o situaţie obişnuită, care se înscrie în procedurile normale de control pe care MS le face ori de câte ori consideră. Nu au venit să urmărească o problemă anume. Au fost foarte multe obiective pe care ei le-au avut în vedere. Au solicitat şi documente ce ţin de derularea câtorva programe, de raportarea indicatorilor, de procedurile de lucru. Mi s-a părut un control firesc, nu am avut nimic de ascuns“, a precizat ec. Ioan Bârliba, mana­gerul Spitalului „Sf. Spiridon“.

Surse din spital spun însă că inspecţia ar fi urmărit totuşi câteva chestiuni concrecte, legate de activitatea de transplant hepatic şi de investiţiile pe care instituţia medicală le-a făcut. Conform acestora, ar fi fost adusă în discuţie problema blocului operator din UPU, ocupat mai frecvent de chirurgia de transplant decât de cea în regim de urgenţă. De asemenea, neclară ar fi şi decizia managerului de a nu recupera sumele investite pentru proiectele derulate în perioada 2014-2018, estimate de Consiliul Judeţean Iaşi la aproximativ două milioane de euro.

Această decontare ar fi fost posibilă prin linia de finanţare negociată şi deschisă în vară de Guvern, cu fonduri de la Comisia Europeană, care oferea posibilitatea decontării din bani nerambursabili a unor lucrări executate deja sau a unor achiziţii deja efectuate de instituţiile publice. Spitalul „Sf. Spiridon“ a fost singurul care a refuzat să depună dosarul pentru decontare, motivând că nu au fost îndeplinite criteriile pentru a aplica pentru acest proiect, fără alte amănunte. Decizia luată de cel mai mare spital ieşean anul trecut a fost primită cu indignare şi în spaţiul public, Maricel Popa, preşedintele CJ, declarând atunci că motivaţia celor de la „Sf. Spiridon“ este „o copilărie“, având în vedere cât de necesare sunt investiţiile în sistemul sanitar. Contactată de „Ziarul de Iaşi“, Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, nu a răspuns pentru a clarifica dacă controlul de la Spitalul „Sf. Spiridon“ a fost o formalitate sau a avut la bază o motivaţie mai concretă. 

Comentarii