COVID se întoarce: creşte iarăşi numărul de cazuri , deşi încă nu avem o tulpină nouă. Explicaţiile specialiştilor!

joi, 07 iulie 2022, 01:50
5 MIN
 COVID se întoarce: creşte iarăşi numărul de cazuri , deşi încă nu avem o tulpină nouă. Explicaţiile specialiştilor!

Situaţia infectărilor cu COVID-19 din Iaşi şi din România urmează trendul european care arată că ne îndreptăm din nou spre un număr foarte mare de cazuri diagnosticate pe zi. Situaţia este cu atât mai complicată, au explicat specialiştii pentru „Ziarul de Iaşi”, cu cât nivelul testelor efectuate este mai scăzut, iar rata de pozitivare a celor efectuate este din ce în ce mai mare. Conform cifrelor obţinute de publicaţia noastră, creşterea începută în ultimele două săptămâni s-a accentuat în ultimele 5-7 zile. 

La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase erau internaţi la nivelul zilei de marţi, 5 iulie, 34 de pacienţi, cu vârsta medie de 50 de ani. Dar cu o săptămână înainte erau doar 10 pacienţi. Între cei care primesc acum tratament de specialitate se numără şi doi copii, cu vârstele de 1 şi 5 ani. În Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă au fost transferaţi 3 pacienţi care au nevoie de monitorizare non stop.

„Echipa noastră medicală este alături de pacienţi pentru a trece cu bine peste problemele de sănătate şi revine cu un îndemn. Ne aflăm în perioada concediilor, vacanţelor şi este absolut normal să ne bucurăm de timpul liber. În locurile închise şi aglomerate nu vă feriţi sau ruşinaţi să purtaţi mască, este o măsură de prevenţie utilă şi necesară. De asemenea, igiena mâinilor trebuie făcută riguros înainte de a mânca şi la revenirea acasă. În felul acesta diminuaţi semnificativ contactarea virusului SARS-CoV-2, dar şi a altor patologii infecto-contagioase”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Cifrele de la unitatea medicală sunt confirmate şi la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi. Într-un răspuns oferit pentru „Ziarul de Iaşi”, DSP confirmă faptul că numărul de cazuri depistate este în creştere progresivă de o săptămână, cât şi cel al numărului de persoane care au nevoie de internare. Dacă pe 28 iunie au fost depistate 37 de cazuri şi erau 24 de pacienţi internaţi, marţi, 5 iulie, au fost 82 de cazuri, iar miercuri, 6 iulie – 59 de cazuri. Vârful internărilor a fost atins tot marţi, 5 iulie, când în evidenţele DSP Iaşi figurau 48 de pacienţi cu COVID-19 care au nevoie de îngrijiri de specialitate într-o unitate medicală.

„Vedeţi ce e în aeroporturi: este imposibil să nu crească cazurile”

Specialiştii ieşeni consultaţi de „Ziarul de Iaşi” au confirmat faptul că această creştere a numărului de cazuri nu se datorează apariţiei şi dezvoltării unor tulpini noi ale virusului SARS-CoV-2. În continuare, tulpina predominantă este Omicron, iar acum cea mai răspândită este sub-varianta BA5, care pare, după primele studii clinice realizate, a fi mai contagioasă chiar şi decât tulpina Omicron de bază. Prof.dr. Radu Iliescu, cercetător ştiinţific specializat în farmacologie şi prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF), a precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că explicaţia pentru creşterea numărului de cazuri ţine de mobilitatea persoanelor. Mobilitate dublată şi de eliminarea majorităţii restricţiilor din mai multe ţări europene, nu doar în România.

„Lumea se adună, se aglomerează în aeroporturi, se plimbă peste tot. Vedem situaţia din aeroporturi şi doar de acolo este absolut imposibil să nu crească cazurile. Este natural să se întâmple asta când ai aglomerări masive de oameni care stau cu orele într-un spaţiu închis. Iar protecţie nu există: nimeni nu mai poartă mască, nici în avion, nici în altă parte”, a explicat prof.dr. Radu Iliescu.

Acesta a spus că cercetătorii se aşteptau la o creştere a numărului de cazuri şi dacă nu era această problemă cu zborurile în care oamenii au rămas zile întregi închişi pe aeroporturi. Dorinţa oamenilor de a avea „prima vară fără restricţii” a împins oricum mobilitatea până la nivelul dinainte de pandemie, dacă nu chiar mai ridicat.

În ce măsură ne mai protejează vaccinul

La anunţul ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, cu privire la creşterea numărului de cazuri din România, a apărut şi o informaţie care nu a fost însoţită şi de explicaţii. Ministrul a precizat că 50% dintre persoanele – încă foarte puţine faţă de orice alt val al pandemiei – care se află internate pe ATI sunt vaccinate. Or principalul avantaj astăzi al vaccinului este că protejează de formele severe. Specialiştii români au spus că este posibil ca în multe dintre aceste cazuri să fie vorba de o prevenţie exagerată a medicilor pentru persoanele care se află în cazuri cu risc crescut, având diferite co-morbidităţi. Cum presiunea pe ATI nu este la fel de mare ca în valurile anterioare, o parte dintre pacienţi au fost transferaţi preventiv pe Terapie Intensivă pentru o mai bună supraveghere.

Prof.dr. Radu Iliescu atrage atenţia şi asupra faptului că trebuie să vedem ce înseamnă persoană vaccinată. Fiindcă toate studiile au arătat că protecţia oferită de doar două doze de vaccin este insuficientă în faţa Omicron, iar doza a treia oferă o protecţie de peste 80% faţă de spitalizare şi forme severe. „Nu a fost identificată vreo tulpină nouă, în circulaţie se află tot Omicron şi variaţiile sale care nu se califică drept tulpini individuale. Dar este această întrebare: dacă raportarea că sunt vaccinaţi la ATI a ţinut cont de faptul că sunt persoane care şi-au făcut două sau trei doze. Fără această informaţie nu putem trage concluzii, este plauzibil să spui că, atunci când virusul se răspândeşte, persoanele cu doar două doze au aceleaşi riscuri precum cei nevaccinaţi”, a punctat prof.dr. Radu Iliescu.

Asta nu înseamnă, crede acesta, că toată lumea trebuie să grăbească să îşi facă şi cea de-a patra doză. Aceasta rămâne în continuare recomandată pentru persoanele în vârstă, care au co-morbidităţi majore, cu boli auto-imune. „Măsurile de protecţie non-farmacologice – spălare pe mâini, purtarea măştii şi izolarea în caz de simptome – devin importante şi extrem de utile în momentul acesta de răspândire majoră”, a mai precizat prorectorul.

Comentarii