Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Creangă a dat pe Bojdeucă 1.800 de lei, Costel Alexe va da 2,7 milioane. Cum s-a ajuns la acest preț?

Primul preţ este cel plătit de Ion Creangă în 1879, iar al doilea este costul restaurării şi reamenajării căsuţei din Ţicău, a muzeului ridicat alături şi a curţii.

GALERIE
Complexul_Muzeal_Ion_Creangă
  • Complexul_Muzeal_Ion_Creangă
- +

Ansamblul muzeal care are în centrul său faimoasa Bojdeucă a lui Ion Creangă se va redeschide la vară. Lucrările de restaurare începute cu un an în urmă se vor încheia în iulie. Până acum nu s-au ivit probleme care să impună decalarea lucrărilor, ne-a spus Gheorghe Băean, directorul tehnic al Iaşicon, firma care se ocupă de reabilitarea complexului.

"Ziarul de Iaşi" a relatat despre acest proiect, inclus în seria celor propuse de CJ Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Iaşi pentru obţinerea finanţării europene „la pachet” cu proiecte din Republica Moldova.

Uniunea Europeană plăteşte restaurarea

Renovarea Bojdeucii şi a muzeului de alături fac parte din proiectul „Călător pe meridiane culturale”, lansat de Direcţia Proiecte şi Dezvoltare Durabile a Consiliului Judeţean cu mai bine de cinci ani în urmă. Dincolo de Prut, raionul Făleşti reface şi dotează Muzeul local de istorie şi etnografie, iar primăria oraşului restaurează drumul istoric „Ştefan cel Mare” din zona centrală, pavat cu granit.

Finanţarea pentru toate trei obiectivele este de 1,72 milioane de euro, din care puţin peste un milion costă restaurarea Complexului „Ion Creangă”, iar diferenţa de 681,5 mii euro merge la Făleşti. Contractul de lucrări pentru partea ieşeană a urmat procedura licitaţiei, fiind atribuit în noiembrie 2021 firmei Iaşicon, cea care a mai restaurat Casa Dosoftei şi Muzeul „Vasile Pogor”. Şantierul de la Bojdeucă se întinde pe o durată de 18 luni, adică până în iulie, costul licitat de Iaşicon fiind de 2,68 milioane de lei (fără TVA), respectiv ceva mai mult de 540 de mii de euro.

Un anunţ neinspirat menţionează sec pe pagina de start a CJ costul rotunjit la 1,8 milioane de euro al întregului proiect. Lipsit de detalii şi însoţit doar de o imagine a bojdeucii, textul a stârnit imediat pe reţelele de socializare un val de „impresii” legate de raportul cost lucrări/căsuţa cu două odăi joase despărţite de un hol. În lipsa oricărei reacţii din partea administraţiei judeţului, trebuie precizat că, pe lângă casa scriitorului, monument istoric, ansamblul cuprinde clădirea Expoziţiei Documentare „Ion Creangă”, curtea şi împrejmuirea, care fac, toate, obiectul restaurării sau reamenajării contra celor 2,68 milioane de lei.

Cât a ajuns să coste un monument istoric?

Construită în 1842, căsuţa din mahalaua Ţicău a devenit primul muzeu memorial din România al unui scriitor român în aprilie 1918, la aproape 30 de ani de la moartea povestitorului. Ion Creangă s-a mutat aici în 1872, într-o odaie locuind el, iar în cealaltă, Ecaterina (Tinca) Vartic, cea care avea să-l îngrijească până la sfârşitul vieţii. Istoricul Iulian Pruteanu-Isăcescu scrie în cartea sa, „Bojdeuca «Ion Creangă». Din istoria primului muzeu literar din România”, că scriitorul a cumpărat căsuţa în iunie 1879 cu 50 de galbeni, „adecă cincizeci de galbeni austriaci a treizeci şi şepte de lei vechi galbenul”. Actul de „vecinică vânzare” a fost făcut pe numele Ecaterinei Vartic.

Dacă ţinem cont că în 1867 a fost stabilit leul ca monedă naţională, cu o valoare de 0,3225 grame de aur, rezultă că Ion Creangă a plătit pentru bojdeucă şi curte echivalentul a aproape 600 grame de aur. La cursul de azi, 166,6 mii lei. Evident, calculul este unul aproximativ, bazat doar pe valoarea aurului în timp. Practic, Ion Creangă a cumpărat bojdeuca pentru 1850 de lei vechi, iar preluarea şi restaurarea ei ca muzeu prin subscripţie publică chiar în timpul Primului Război Mondial a costat peste 11 mii de lei de atunci. De atunci, casa aflată astăzi pe strada Simion Bărnuţiu nr. 4 a mai fost restaurată în perioada interbelică şi în anii ’80, când a fost adăugată într-o parte a curţii clădirea-muzeu, şi ea intrată acum în renovare. 

Cititi si: Proiecte UE de pus în vitrină. Restaurarea muzeelor, cea mai mare provocare a administraţiei

Cititi si: Ion Creangă a fost sărac întreaga viață. Bojdeuca sa este restaurată acum cu un milion de euro

Cititi si: Prima și ultima zi în care Bojdeuca lui Ion Creangă poate fi vizitată gratuit

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri