Bestia a recunoscut ororile

Crimele din Caracal: amănunte tot mai înfricoşătoare ies la iveală. Schimbări la Legea 112

luni, 29 iulie 2019, 01:50
8 MIN
 Crimele din Caracal: amănunte tot mai înfricoşătoare ies la iveală. Schimbări la Legea 112

Suspectul principal din Caracal, Gheorghe Dincă, şi-a recunoscut, ieri după amiază, ambele crime, atât în cazul Alexandrei, cât şi al Luizei, a declarat avocatul din oficiu al bărbatului, pentru Mediafax. „Da, este adevărat. A recunoscut că le-a omorât pe amândouă. Sunt două fapte de omor. A oferit nişte explicaţii. Acum, sunt din punctul dânsului de vedere: au venit aici pentru a întreţinere relaţii sexuale, au fost discuţii mai aprinse şi în urma acelor discuţii le-a lovit şi în urma loviturilor s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Din declaraţiile dânsului, au venit de bună voie“, a declarat Bogdan Alexandru, avocatul lui Gheorghe Dincă. 

Anterior, atât în faţa anchetatorilor cât şi a instanţei, când s-a judecat arestarea preventivă, Dincă a negat că le-ar fi văzut sau transportat vreodată pe cele două fete dispărute, susţinând că nu ştie despre ce este vorba. Avocatul din oficiu al lui Gheorghe Dincă le declara alaltăieri jurnaliştilor că la locuinţa bărbatului, acolo unde anchetatorii fac în continuare verificări, se află şi soţia acestuia, dar ea nu este implicată în căutări şi face treburi gospodăreşti. El spune că soţia a fost surprinsă de acuzaţiile care i se aduc bărbatului, şi nu îl credea capabilă de aşa ceva. „Am discutat cu dânsa în cursul zilei de ieri, am vrut să văd cum a decurs relaţia dumnealor în trecut, au 42 de ani de căsătorie, cu patru copii, realizaţi toţi, la casele lor. E un om, din descrierea soţiei, care a fost un soţ normal, care şi-a îndeplinit rolul de soţ pe toată această perioadă şi care în opinia soţiei dânsului în niciun caz nu putea fi bănuit de aşa ceva şi a rămas total surprinsă când a auzit acuzaţiile de care este bănuit“, a afirmat avocatul.

Mărturia în cazul Alexandra

Procurorul şef adjunct DIICOT, Georgiana Hosu a declarat, duminică seara, că a fost extinse cercetările în cazul lui Gheorghe Dincă, pentru omor calificat, după ce, într-un butoi, prin cernere, au fost găsite oase calcinate şi dinţi de natură umană, dar şi bijuterii pe care mama Alexandrei le-a recunoscut ca fiind ale fiicei sale. Probe au fost găsite şi în maşina lui Dincă, acestea recunoscându-şi, de altfel, fapta. Hosu a spus că fata a fost ucisă în jurul orei 12, când a fost prinsă cu telefonul în mână, scrie Mediafax. „La data de 25 iulie 2019 în jurul orelor 12, la domiciliul său din Caracal ar fi ucis-o pe minora în vârstă de 15 ani pe care anterior o răpise în scopul exploatării sexuale, o sechestrase la domiciliul său şi o violase. În cauză există elementele constitutive ale infracţiunii de trafic de minori, respectiv recrutarea, sechestrarea şi adăpostirea minorei prin constrânge, răpire şi profitând de imposibilitatea ei de a se apăra, dată fiind starea vădită de vulnerabilitate. Inculpatul este o persoană cu o contituţie fizică masivă, în faţa căruia o minoră de 15 ani a avut practic nicio şansă să se apere. În cenuşa găsită într-un butoi metalic a fost identificate prin cernere mai multe fragmente de oase calcinate, dinţi de natură umană. Alături de aceste fragmente au fost găsite trei inele, un lănţişor, alte fragmente de lănţişoare, o bucată metalică în formă dreptunghiulară, precum şi o bucată similară de monturi de inel ce prezentau urme de ardere. În autoturismul inculpatului au fost găsit un cercel. Aceste bijuterii au fost recunoscute de mama minorei”, a spus Hosu, citată de Mediafax. Procurorul şef adjunct DIICOT a mai spus că, duminică seara, Institutul Naţional de Criminalistică al Poliţiei Române a transmis raportul privind expertiza genetică judiciară parţială din care reiese că „la locul faptei au fost identificate atât profilul genetic al victimei cât şi al inculpatului”. „În cadrul audierilor, inculpatul a recunoscut că a ucis victima la data de 25 iulie 2019 în jurul orei 12:00 la domiciliul său şi ulterior i-a incinerat corpul”, a mai spus Hosu.

Iohannis: Guvernul să se gândească dacă nu cumva e autorul moral al tragediei

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat aseară, la Cotroceni, că toţi cei responsabili de tragedia de la Caracal vor trebui aspru sancţionaţi, de la Interne, STS, de la toate instituţiile. Preşedintele a precizat că respinge abordarea politicianistă a Guvernului, care ar trebui să se gândească dacă nu cumva e autorul moral al tragediei. Klaus Iohannis a precizat că sunt soluţii punctuale cu care va veni în CSAT, inclusiv modificarea legislaţiei privind percheziţiile şi extinderea atribuţiilor DIICOT. „Dragi români, încep această declaraţie prin a-mi exprima regretul profund faţă de tragedia de la Caracal în care instituţiile nu au reuşit, în urma unui lung şir de erori inacceptabile să salveze vieţile celor două tinere curmate brutal“, a spus Iohannis. Preşedintele a precizat că este alături de familiile îndurerate ale celor două fete şi alături de românii care şi-au exprimat solidaritatea. „Instituţii ale statului român nu au reuşit de această dată să-şi facă datoria, aceea de a proteja dreptul fundamental la viaţă. Este o realit sumbră care din nefericire nu mai poate fi schimbată. Cei responsabili vor trebui aspru sancţionaţi: de la Interne, STS, de la toate instituţiile. Dar pedepsele, oricât de severe şi binemeritate ar fi, nu aduc vieţile înapoi. Obligatoriu e să identificăm toate mijloacele pentru a preveni repe­tarea unor astfel de tragedii“, a adăugat preşedintele.

Iohannis a precizat că nu se va pronunţa pe detaliile acestui caz până la finalizarea anchetei şi a rapoartelor care vor fi discutate în CSAT. „În mod normal însă, nu ar fi trebuit să ajungem să discutăm un asemenea caz în CSAT şi resping abordarea politicianistă a Guvernului României care ar trebui să se gândească dacă nu cumva e autorul moral al acestei tragedii. Călcarea în picioare a legilor justiţiei, a codurilor, a instituţiilor responsabile de siguranţa cetăţeanului a fost şi este una dintre liniile directoare ale acestei majorităţi parlamentare“, a spus preşedintele.

„Prima şi cea mai importantă zonă – legile justiţiei şi toate prevederile pe care am încercat să le amân cât mai mult, dar pe care nu am putut sa le opresc în totalitate. Multe dintre ele au produs deja efecte, iar aceste efecte trebuie reparate. Cer Guvernului să ia măsuri acum, pentru că are pârghii, dacă mai are o minimă decenţă. Şi le mai cer ceva celor de la PSD şi ALDE – abrogarea modificărilor legislative aduse în ultimii doi ani legilor justiţiei şi codurilor penale. Este un pas obligatoriu – pe care nu îl mai cerem doar noi, Comisia de la Veneţia şi toate vocile competente din sistemul de justiţie. Îl cer şi românii, afectaţi de efectele cumplite ale incompetenţei şi corupţiei PSD. Dacă nu o va face acest guvern, vă promit că voi strânge o nouă majoritate, după alegeri, care va face asta. Şi care nu se va opri la acest lucru, ci se va ocupa de întărirea statului, pentru ca drepturile românilor să poată fi protejate şi garantate cu adevărat. Românii cinstiţi muncesc din greu, plătesc taxe multe, şi aşteaptă să fie respectaţi şi protejaţi la ei acasă, aşa cum este protejat şi respectat orice cetăţean european. Statul român poate face asta dacă este eliberat de incompetenţă, de clientelism, de corupţie şi de aroganţă!“, a încheiat Klaus Iohannis.

Guvernul care nu poate face nimic bun fara victime omeneşti

Şeful Departamentului de Urgenţă Raed Arafat a anunţat ieri, urmare a cazului de la Caracal, că este nevoie de modificări legislative, care speră să fie făcute într-o lună, atât legat de localizarea imediată prin apelul la 112, cât şi legat de modernizarea sistemului, în ciuda contestaţiilor, transmite Mediafax. „Pot fi aprobate chiar printr-o OUG la revenirea Parlamentului din vacanţă. De exemplu, acestea sunt aspecte dintr-o primă discuţie, s-a ridicat problema consimţământului localizării persoanei care apelează la 112. Nu numai din partea statului, dar şi din partea operatorilor de telefonie mobilă. Modificarea poate fi că în momentul în care ai sunat la 112 ai dat deja consimţământul că vei fi localizat. Şi acesta e un aspect legislativ care urmează să fie introdus în lege. Apelul 112 înseamnă şi Apel voce şi apel dat şi gratuitatea. Trebuie pus la dispoziţie acest număr scurt ca să se transmită prin el poziţia care să vină printr-un sms şi atunci trebuie modificată şi legislaţia în acest sens“, a declarat şeful Departamentului de Urgenţă. Arafat a precizat că un alt subiect a fost acela a cartelelor neidentificate. „Poate fi corelat cu o adresă cu număr de buletin cu tot care să ne permită să ştim a cărei persoană e numărul folosit. O să vedem abordarea pe care o vom propune în raportul către premier“. A treia problemă, pe termen mediu, a fost cea legată de modernizarea sistemului, Raed Arafat spunând că în ultimul an au fost blocaje cauzate de contestaţii.

„În cursul anului 2017 s-a ridicat problemă modernizării sistemului 112. S-a discutat forma prin care să fie parteneriat cu IGSU şi a doua cu STS care să fie o instituţie eligibilă. Ghidul a fost modificat în anul 2018 şi licitaţia pentru 112 a inceput în august 2018. Unde e problema? Din 11 august 2018 şi până azi din contestaţie în alta. Ce am propus noi este că având în vedere că prima instanţă deja s-a pronunţat în favoarea deciziei STS, STS să meargă mai departe, semnând contractul cu entitatea care au decis că e câştigătoare, cu clauză suspensivă. Atunci există un mod de compensare a celui care pierde profitul, de la decizia instanţei. Asta înseamnă că nu mai aşteptăm decizia contestaţiei. Se poate semna deja contractul, cu clauză suspensivă şi pot începe demersurile de modernizare a sistemului 112. Avem unul doi ani de zile ca termen, care presupune modernizarea softului, a calculatoarelor cu soft învechit. Asta nu inseamnă că trebuie să aşteptăm doi ani. În cazul în care adoptăm măsurile pe termen scurt, pe care le-am zis iniţial vom putea deja să folosim sistemul AML, cu limitările care există, dar asta înseamnă că îl putem introduce sperăm în cursul acestui an“, a mai spus Raed Arafat. Şeful Departamentului de Urgenţă a spus că în momentul în care comisia constituită va finaliza raportul, el va fi făcut public şi speră ca modificările legislative să fie fie făcute la începutul lunii septembrie.

În 2009, la doi ani de la momentul declanşării procedurii de infringement de către Comisia Europeană, România anunţa forurile europene că serviciile de urgenţă au acces la informaţia de localizare, care le permite să repereze rapid victimele accidentelor, pentru toate apelurile. Aşa s-a luat decizia de închidere a procedurii.

Comentarii