Culisele alegerilor: se ascut cuţitele la „Cuza”. Doi economişti şi un fizician vor să-i ia locul lui Tudorel Toader, care se luptă să şi-l păstreze

marți, 17 octombrie 2023, 01:50
5 MIN
 Culisele alegerilor: se ascut cuţitele la „Cuza”. Doi economişti şi un fizician vor să-i ia locul lui Tudorel Toader, care se luptă să şi-l păstreze

Lupta pentru şefia Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi se anunţă a fi una dintre cele mai încinse din istoria post-decembristă a instituţiei de învăţământ superior. În cursul zilei de ieri, unul dintre cei mai reputaţi cercetători ai UAIC, prof.dr. Tudor Luchian, de la Facultatea de Fizică, a anunţat că îşi va depune, la rândul său, candidatura. Acesta a anunţat comunitatea academică printr-un mesaj în dimineaţa zilei de luni, 16 octombrie, în care le explică acestora intenţia sa.

În momentul de faţă există patru candidaţi care au spus răspicat că doresc să devină rector în mandatul 2024 – 2029, primul mandat de cinci ani, conform legii învăţământului superior. Prof.dr. Tudorel Toader, rectorul în exerciţiu, prof.dr. Liviu Maha şi prof.dr. Gabriel Mursa, de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, cunoscută ca fiind o „pepinieră de rectori”, iar începând de luni, 16 octombrie, prof.dr. Tudor Luchian, de la Facultatea de Fizică.

„Cred cu tărie că indiferent de context, universitatea noastră are nevoie de o cultură de învăţare vie, de o stimulare perpetuă a ambiţiei, curiozităţii şi creaţiei intelectuale, prin încurajarea libertăţii academice creative şi a implicării colective în destinul comunităţii noastre. Paradigma centrală a prezentei intenţii aşa cum o văd materializată pe termen lung este de redefinire – împreună cu toţi colegii care cred în valorile academice universale – a strategiei şi priorităţilor instituţionale, a căror implementare să genereze o revigorare a vizibilităţii, relevanţei şi a capitalului intelectual şi impactului social generat de universitatea noastră”, a spus prof.dr. Tudor Luchian.

A început campania om cu om

Prof.dr. Tudorel Toader ar fi avut dreptul să candideze pentru al treilea mandat şi dacă nu se aproba o lege nouă, iar toate mandatele rectorilor s-ar fi resetat. Îi permitea atât vârsta, cât şi faptul că nu avea două mandate consecutive, complete, fiind suspendat pentru mai bine de un an de zile, cât a fost ministru al Justiţiei. Acesta a precizat că doreşte să candideze în special pentru a completa şi finaliza proiectele de patrimoniu ale UAIC.

„În măsura în care va exista voinţa necesară, voi prefera să continui activitatea în principal cu actuala echipă de prorectori”, a spus prof.dr. Tudorel Toader în ianuarie 2023.

Sursele „Ziarul de Iaşi” spun că ceilalţi doi candidaţi de la Economie, deşi nu au ieşit cu multe mesaje în spaţiul public, au început o campanie „om cu om” prin universitate, participând la diferite evenimente restrânse, vorbind despre intenţia şi candidatura lor. Aparent, în momentul de faţă, nu există nicio şansă ca cei doi să colaboreze şi să existe un candidat unic din partea Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor. Ba chiar există suficiente voci la nivelul conducerii facultăţii care preconizează că se va înscrie în cursă şi actualul prorector, prof.dr. Mihaela Onofrei.

Cele două „locomotive” de la Economie merg în direcţii diferite

Prof.dr. Liviu Maha, 45 de ani, predă din 1999 la UAIC, la FEAA, obţinând titlul de profesor universitar din 2015. Acesta nu este o apariţie întâmplătoare în cursa pentru funcţia de rector, fiind una dintre personalităţile cele mai vizibile ale Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor din ultimii ani.

„Nu se pune problema să existe vreo discuţie de împărţiri de funcţii sau promisiuni de potenţiale echipe făcute pentru a câştiga voturi. Mi-am exprimat intenţia fermă că voi candida, iar restul discuţiilor le vom purta în comunitatea academică a universităţii la momentul potrivit, să luăm cele mai bune decizii împreună”, a precizat prof.dr. Liviu Maha în textul prin care „Ziarul de Iaşi” îi anunţa candidatura.

Cel puţin la fel de multă experienţă şi recunoaştere la nivelul universităţii are şi contra-candidatul său de la Economie, prof.dr. Gabriel Mursa. Când şi-a anunţat candidatura, acesta a vorbit despre finalizarea unui ciclu electoral de opt ani, considerând, practic, că mandatele actualului rector ar fi îndeajuns.

„În acest demers, plec de la premisa că o universitate reprezintă, prin definiţie, un spaţiu al oamenilor iubitori de cunoaştere, al cărţilor şi al ideilor, al discuţiilor docte, profunde, o agoră generatoare de principii, valori, credinţe, idealuri, care, din punctul meu de vedere, nu pot fi decât cele ale societăţii libere, civilizate. Sunt convins că, în calitate de rector, pot face astfel încât profilul pro-european al celei mai vechi universităţi din România să devină în afara oricărei îndoieli”, a spus prof.dr. Gabriel Mursa.

Miza majoră: cine intră în turul al II-lea cu Toader

Deşi alegerile sunt la câteva luni distanţă, nu a început nicio campanie publică, asumată, de către vreunul dintre cei patru candidaţi. Sursele noastre spun că mai există cel puţin încă o persoană care ar dori să îşi depună candidatura, din zona Psihologiei, dar că în momentul de faţă planurile tuturor sunt date peste cap: nu pot estima dacă un număr mare de candidaţi este în avantajul sau în dezavantajul lor.

Există două scenarii de lucru, din discuţiile purtate cu echipele din preajma candidaţilor. Aceştia spun că majoritate celor care s-au înscris îl contracandidează pe actualul rector, care porneşte în continuare cu prima şansă. Dar în lipsa unui mesaj clar, prin care să se distanţeze de felul în care a fost condusă universitatea în ultimii opt ani, profesorii consultaţi de „Ziarul de Iaşi” spun că cei trei îşi vor împărţi voturile celor deja convinşi să nu voteze cu prof.dr. Tudorel Toader.

Pe de altă parte, un mesaj tranşant împotriva conducerii le-ar putea aduce anumite deservicii candidaţilor, explică aceleaşi voci. În condiţiile în care, în ultimii opt ani, în universitate lucrurile s-au normalizat din punct de vedere financiar: salariile sunt plătite la timp şi la un nivel crescut, inclusiv plata cu ora, unele obiective de investiţii s-au apropiat de finalizare, iar admiterea nu a avut sincope majore. Nu este exclus, în acest moment, nici ca unii dintre candidaţii care şi-au asumat public să candideze să se retragă din cursă.

În orice caz, vor fi primele alegeri cu miză de la UAIC din 2016, când prof.dr. Tudorel Toader a candidat împotriva prof.dr. Codrin-Liviu Cuţitaru şi prof.dr. Nicu Gavriluţă. 

Comentarii