Culisele unui jaf de zile mari: 67.000 euro ţinuţi în sacoşă, furați cu „metoda bancnotei“

joi, 08 august 2019, 02:01
4 MIN
 Culisele unui jaf de zile mari: 67.000 euro ţinuţi în sacoşă, furați cu „metoda bancnotei“

Doi bătrâni din judeţul Iaşi ţineau la sacoşă avuţia strânsă de cei trei copii ai lor, care muncesc în străinătate. Păcăliţi de un grup de escroci de etnie romă, în câteva minute, pensionarii au rămas fără 67.000 de euro. Detaliile cazului, prezentate de judecători în motivare, ar trebui să dea de gândit tuturor ieşenilor care aleg să îşi păstreze „la saltea“ economiile. Dar şi celor care acceptă să le calce bătătura persoane necunoscute.

Cele două victime din acest dosar au 81, respectiv 78 de ani şi locuiesc în satul Şcheia alături de una dintre fiicele lor, o femeie de 51 de ani. De mai mulţi ani, bătrânii primeau bani de la ceilalţi trei copii, doi băieţi şi o fată, care muncesc cu toţii în străinătate. Pe lângă banii primiţi din străinătate, familia P. a mai strâns şi în ţară bani, economiile de acasă ridicându-se la aproximativ 100.000 de lei.

„Banii reprezentand economiile membrilor familiei erau depozitaţi la locuinţa persoanelor vătămate din satul Şcheia, judeţul Iaşi, într-o sacoşă din material textil, de culoare maro, prevăzută cu fermoar metalic de culoare argintiu“, se arată în motivare.

Pensionarii sunt exact tipul de victime pe care le urmăresc escrocii ce se ocupă de furturi din locuinţe prin „metoda bancnotei de 500 de lei“, aşa cum o numesc anchetatorii. Adică, sub pretextul unor raporturi comerciale, infractorii oferă victimelor 500 de lei şi, ulterior, urmăresc de unde iau aceştia banii pentru a oferi rest.

Câţi bani au mai rămas din economiile familiei P.

Şase indivizi au ajuns cu acest gând, pe 9 februarie 2018, la casa celor doi bătrâni. Este vorba de Ovidiu şi Claudiu Nunucă, zişi Tângă, respectiv Găsitu, dar şi de Marius Măgureanu, Cătălin Bostan, Cristian Petrea şi Mihai Stoica, ultimul dintre ei decedat între timp. Escrocii au ales victimele deoarece acestea locuiau într-o „casă verde frumoasă, cu gard albastru vopsit proaspăt“.

Aproape de prânz, soţii P. şi fiica lor se aflau la domiciliu atunci când Mihai Stoica a strigat la poartă. Acesta, alături de Bostan, au intrat primii în curte, sub pretextul că vor să cumpere cartofi. Escrocii s-au înţeles să cumpere 100 de kilograme de cartofi cu 1 leu kilogramul. Mihai Stoica i-a oferit uneia dintre victime 500 de lei, cerând rest 400 de lei.

„Astfel, persoana vătămată a luat bancnota oferită şi a intrat în casă, în camera unde erau ţinuţi banii familiei. Aceasta a traversat holul locuinţei şi a intrat în cea de a doua cameră, unde sub un pat se afla gentuţa din care a luat o bancnotă de 200 lei şi patru bancnote a câte 50 lei“, se arată în motivarea primei instanţei.

Mihai Stoica a fost cel care a urmărit de unde ia bani bătrânul, transmiţând această informaţie, în limba ţigănească, lui Ovidiu Nunucă. Mihai Stoica l-a întrebat pe bărbat daca mai are cartofi de vânzare, victima oferindu-se să meargă la un fiul de-al său. Între timp, Ovidiu Nunucă a intrat în casă, în locul în care i s-a spus că sunt bani, şi a luat geanta. Individul a fost prins „în fapt“ de unul dintre membrii familiei P. însă atât el cât şi restul complicilor au reuşit să fugă, în trombă, cu maşina.

În timpul fugii, mai multe fâşii cu bani au căzut escrocului. Astfel, după judecarea procesului, magistraţii au concluzionat că hoţii au reuşit efectiv să fugă din casa familiei P. cu 110.000 de lei şi 44.000 de euro. Din această sumă familia a mai rămas cu aproximativ 10.000 de lei şi 4.000 de euro, bani pe care fie i-au pierdut escrocii în timpul fugii, fie i-au mai găsit autorităţile la escroci sau au fost aceştia de acord să îi restituie.

Ovidiu Nunucă a fost condamnat în primă instanţă la 4 ani de închisoare cu executare şi plasat sub control judiciar. Individul a fost arestat, recent, după ce a dat o lovitură similară, reuşind să fure 25.000 de lei, la Moşna. Unul dintre complicii de acum a fost Claudiu Nunucă, condamnat în primă în instanţă, în cazul de la Şcheia, la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare. Marius Măgureanu a fost şi el condamnat la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, însă ar trebui, dacă sentinţa rămâne definitivă, să intre în închisoare deoarece este recidivist. Cătălin Bostan şi Cristian Petrea au primit 2 ani şi 6 luni, respectiv 3 ani de închisoare cu suspendare.

Dosarul jafului de 67.000 de euro de la Şcheia urmează a se relua la Curtea de Apel Iaşi.

Comentarii