Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cum arată Cabinetul Ciucă. Guvern PSD, cu premier PNL

GALERIE
nicolae-ciuca-l-a-sunat-marcel-ciolacu-733198
  • nicolae-ciuca-l-a-sunat-marcel-ciolacu-733198
- +

Liberalul Nicolae Ciucă a devenit oficial propunerea de prim-ministru înaintată de şeful statului. In PNL a început „răzmeriţa”, unii lideri acuzând că partidul a negociat „în genunchi” cu PSD. Inclusiv Florin Cîţu admite că social-democraţii s-au impus în formarea coaliţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat oficial ieri desemnarea lui Nicolae Ciucă pentru funcţia de premier, generalul în rezervă fiind şi el prezent alături de preşedinte.

“Am constatat că în Parlament s-a format o majoritate solidă, o majoritate din care fac parte PNL – PSD – UDMR şi grupul minorităţilor. Această majoritate mi-a propus un nume de premier, propunere pe care am acceptat-o. În consecinţă, îl desemnez pe Nicolae Ciucă, aici de faţă, pentru a forma o echipă guvernamentală şi pentru a se prezenta în faţa Parlamentului pentru votul de încredere”, a declarat preşedintele.

La rândul său, Nicolae Ciucă şi-a exprimat speranţa ca începând de joi noul guvern să poată începe să lucreze. USR nu a onorat invitaţia preşedintelui, Dacian Cioloş spunând că partidul nu vrea să gireze „acest simulacru de consultări”.

Cîţu: „Mă voi lupta şi cu PSD!”

Ieri dimineaţă, preşedintele PNL Florin Cîţu le-a reproşat liderilor partidului, reuniţi în şedinţa Biroului Politic Naţional, că formaţiunea s-a comportat aşa cum a vrut PSD, acceptând inclusiv refuzul social-democraţilor ca preşedintele PNL să nu fie şi şeful guvernului, au declarat surse participante.

“Acum o săptămână am cerut să începem negocierile cu PSD. Am intrat în impas. PSD a cerut ca premierul sa nu fie presedintele PNL. Am făcut ce a vrut PSD. Cum credeaţi că se va termina? Imediat au fost accelerate negocierile şi acum avem un program de guvernare şi o listă de ministri! M-am luptat cu populismele şi cu Ludovic Orban şi cu USR şi mă voi lupta şi cu PSD! Provocarea pentru noi este să ne păstrăm identitatea liberală”, le-a spus Cîţu liderilor PNL.

“Florin, eşti dispus să joci la poker până şi banii de pensii”

Ieşirea lui Florin Cîţu a avut loc în contextul în care mai mulţi lideri PNL i-au cerut luni demisia după negocierile cu PSD. Astfel, europarlamentarul PNL Dan Motreanu i-a transmis lui Cîţu că nu mai are nicio autoritate morală în cadrul partidului.

“Votul cerut astăzi de Florin Cîţu în Biroul Politic Naţional pentru un guvern în alianţă cu PSD este total nereprezentativ, în special din perspectiva eticii politice, dacă se mai ţine cont de asta în România. Niciunde în lumea această nu îţi poţi încălca atât de repede şi într-un mod atât de profund tot ceea ce ai susţinut şi promis pentru a te alege preşedinte de partid. Nu este permis!”, a scris Motreanu pe Facebook.

“Ca lider al PNL nu mai ai nicio autoritate morală, niciun ascendent asupra liberalilor care au votat la Congres, pentru că probabil mulţi te-au votat chiar pentru că te-ai prezentat anti-PSD în faţa lor, şi, din acest motiv, se impune un gest de onoare!”, i-a transmis Motreanu lui Cîţu.

Şi ministra Muncii, Raluca Turcan, a transmis colegilor de partid un mesaj extrem de dur legat de negocierile pentru guvern şi de atitudinea lui Florin Cîţu, pe care îl acuză că spune minciuni şi căruia îi cere să-şi depună demisia împreună cu toată echipa de negociere. “E puţin spus că s-a negociat în genunchi”, consideră Turcan.

“Florin, eşti dispus să joci la poker până şi banii de pensii. De mai bine de o lună mă ţin de capul tău şi-ţi spun repetat că de vineri (26 nov) nu mai sunt bani de pensii şi de alocaţii pentru că i-ai luat la rectificare doar ca să dai tu bine la cifre în postările de pe Facebook”, îi transmite Tucan lui Cîţu. Ea mai acuză şi faptul că preşedintele partidului a negociat doar pentru el şi că nu a existat niciun criteriu obiectiv pentru formarea propunerilor de miniştri.

Orban: De azi, PNL a murit, în pat cu PSD

Fostul lider PNL Ludovic Orban a anunţat, ieri, după şedinţa conducerii partidului, în care s-a validat guvernarea cu PSD, că demisionează din partid. “Astăzi, pentru mine PNL a murit, e adevărat, în pat cu PSD. Cine îşi imaginează că va putea vreodată să se reabiliteze este un naiv”, a spus Orban, la ieşirea din şedinţa PNL unde, a precizat el, 17 lideri de filiale au lipsit.

Orban a mai spus că baza partidului a fost împotriva alianţei cu PSD, una împotriva firii. “E clar că e nevoie de un nou partid, PNL se va prăbuşi în sondaje, e nevoie de un nou partid care să contrabalanseze acest hipopotam. Se spune că răul are loc din cauza pasivităţii celor buni. Dacă astăzi cei 17 preşedinţi de filiale care nu ar fi votat acest ghiveci politic numit USL poate am fi reuşit să oprim acest ghiveci care e sfidarea”, a mai declarat Orban.

Pe de altă parte, preşedintele PNL Bucureşti, Ciprian Ciucu, a anunţat, ieri, că la nivel local nu se va impune o alianţă PNL-PSD, primarii având posibilitatea de a-şi asigura majoritatea cum consideră de cuviinţă. Ciucu afirmă că va milita ca în Bucureşti să se continue colaborarea cu USR, aşa cum s-a promis la alegerile din 2020.

Lista finală a miniştrilor din Cabinetul Ciucă

Guvernul PNL-PSD-UDMR va avea doi vicepremieri - Kelemen Hunor şi Sorin Grindeanu sau Gabriela Firea. PSD va avea 9 ministere, printre care Finanţe, Apărare şi Transporturi, PNL – 8, iar UDMR – 3. Miniştrii PSD: Finanţe -Adrian Câciu, Transporturi - Sorin Grindeanu, Muncă - Marius Budăi, Sănătatea - Alexandru Rafila, Agricultură - Adrian Chesnoiu, Economie - Marius Humelnicu, Apărare - Vasile Dîncu, Cultură - Lucian Romaşcanu şi Tineret şi Familie - Gabriela Firea.

Miniştrii PNL: Justiţie - Cătălin Predoiu, Fondurile Europene - Dan Vîlceanu, Digitalizare - Florin Roman, IMM şi Turism - Daniel Cadariu, Interne - Lucian Bode, Educaţie - Sorin Cîmpeanu, Energie - Virgil Popescu, Externe - Bogdan Aurescu. Miniştrii UDMR: Dezvoltare - Cseke Attila, Mediu - Tanczos Barna, Sport - Eduard Novak.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri