Cum devine o căsuţă ditamai blocul tip „ciupercă”? Clădire ultracentrală ridicată pe teren de doar 186 mp. Sesizări penale

luni, 24 aprilie 2023, 01:50
4 MIN
 Cum devine o căsuţă ditamai blocul tip „ciupercă”? Clădire ultracentrală ridicată pe teren de doar 186 mp. Sesizări penale

O nouă construcţie din zona protejată a Iaşului a intrat în vizorul procurorilor. Este vorba despre o clădire amplasată pe stradela Armeană nr. 2, în zona din spatele Halei Centrale. Federaţia Agro Propact a sesizat, săptămâna trecută, mai multe organe de cercetară penală şi solicită verificări privind modul în care a fost edificată construcţia. 

Proiectul aparţine unui cadru didactic care are în proprietate un teren cu o suprafaţă de doar 186 mp. Potrivit sesizării Propact, cu toate că autorizaţia a fost emisă pentru o „locuinţă”, în fapt intenţia a fost de a se construi un bloc cu locuinţe colective.

Federaţia Agro Propact solicită procurorilor să verifice toată documentaţia aferentă autorizării acestui imobil alături de lucrările efectuate, începând de la momentul adoptării hotărârii Consiliului Local (noiembrie 2016).

Proiectul a fost modificat ilegal

Primăria a autorizat construcţia în noiembrie 2019: o locuinţă cu un regim subsol, parter, un etaj şi mansardă, la o înălţime maximă de 10 metri. Însă, unele lucrări au fost executate ilegal, fapt admis şi de către beneficiar (Habib Sabău Tincuţa) care a depus la Primărie o cerere de intrare în legalitate, fiind obţinut un certificat de urbanism în acest sens în iulie 2022.

Cu acest act în mână, beneficiarul a început demersurile pentru reautorizare, dar nu a reuşit să obţină unul dintre cele mai importante avize, respectiv cel al Comisiei zonale a monumentelor istorice: forul a dezbătut în ianuarie 2023 proiectul şi nu a acordat avizul necesar.

Potrivit Propact, decizia Comisiei a venit şi în contextul în care organizaţia a sesizat lucrările executate ilegal: din stadiul lucrărilor la anumit moment rezulta că imobilul ar fi urmat să aibă un regim cu demisol, 3 etaje şi mansardă. Recent, beneficiarul a efectuat unele lucrări de dezafectare, dar, conform Propact, tot nu se încadrează în limitele autorizaţiei.

„Proprietara inobilului, dna Habib Sabău Tincuţa, a procedat la eliminarea extinderilor plăcilor de la etajul 1 şi 2, care transformau construcţia într-un bloc tip ciupercă, dar a păstrat 2 balcoane şi toată structura etajului al doilea: stâlpii şi placa plafon din beton. Deci, nu a adus clădirea la forma spre neschimbare aprobată pentru construcţie prin autorizaţia nr. 1500/2019. În situaţia de faţă nu s-a îndepărtat planşeul de beton armat al etajului al doilea şi nici stâlpii care îl susţin, fiind evident că nu s-a renunţat la etajul al 2-lea, eludând astfel legea”, se precizează în sesizarea Propact.

În context, amintim că imobilul trebuia să aibă un singur etaj. În plus, arată Propact, deasupra etajului al 2-lea va trebui construit şi podul astfel că va fi depăşită înălţimea aprobată prin HCL 396/2016.

„Acest imobil nu este o locuinţă individuală”, a subliniat Propact. O altă ilegalitate pe care federaţia o invocă vizează modul în care beneficiarul se poate folosi de un teren public (92 mp) aflat în imediata vecinătate a proprietăţii sale.

„Terenul i-a fost făcut cadou pe viaţă acesteia spre orice folosinţă, de către Serviciul GIS-Cadastru PMI, fiind când teren viran cu bălării, când organizare de şantier şi, posibil, urmează a fi folosit ca parcare pentru maşinile viitorilor proprietari ale celor 3 apartamente ale blocului”, se arată în sesizare, Propact invocând că darea în folosinţă a terenului constituie un posibil abuz în serviciu.

Primăria ştia că urmează să fie amenajate apartamente

Din analiza hotărârii CL care a stat la baza emiterii autorizaţiei de construire se poate constata că, deşi Primăria a autorizat ulterior o „locuinţă” (fără a preciza tipul acesteia, cel puţin nu în sinteza actului făcut public), municipalitatea avea cunoştinţă de faptul că urmau să fie amenajate apartamente.

În hotărârea CL 396/2016 se arată că „locuinţa propusă” va cuprinde „subsol tehnic, parter cu hol casa scării şi un apartament cu 3 camere, etajul 1 cu scară şi acces la două apartamente tip duplex dezvoltate la etaj şi în mansarda clădirii”, cu un regim al clădirii cu subsol, parter, un etaj şi o mansardă. În aceeaşi decizie, se arată că „modul de acoperire va fi şarpantă mansardată, local terasă la retrageri gabaratice”.

Nu în ultimul rând, în avizul arhitectului-şef de la acea vreme (Cristian Duţu) se precizează că funcţiunea predominantă pentru terenul beneficiarului constă în „locuinţe colective mici”. „Construire locuinţă pe teren proprietate – conform PUZ aprobat cu HCL 396/29.11.2016”, este obiectul autorizaţiei 1500/2019. Beneficiarul proiectului (Habib Sabău Tincuţa) nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri pentru a-şi exprima un punct de vedere. 

Comentarii