Cum te înțelegi cu studenții unei facultăți total diferite de a ta? Povestea faină a lui George de la Litere, ajuns împins de soartă în Tudor

duminică, 14 aprilie 2024, 03:00
4 MIN
 Cum te înțelegi cu studenții unei facultăți total diferite de a ta? Povestea faină a lui George de la Litere, ajuns împins de soartă în Tudor

Ai trecut un pas important: ai scăpat de bac. Ai reușit să intri la o facultate și ești entuziasmat să vezi ce curs va urma viața ta de acum înainte. Oare ce lucruri voi învăța, ce decizii le voi regreta, ce legături se vor forma între mine și alți oameni în această perioadă?

Eu n-am știut, nici tu nu vei ști, și nici unul dintre noi nu va ști până ce nu va fi trecut prin așa ceva. Vă prezentăm azi un caz relevant, elocvent pentru realitatea că prietenii nu-i găsești acolo unde îi cauți: povestea unui student la Litere, George.

Nu-ți poți alege conștient prietenii

Alegerile noastre ne caracterizează ca indivizi; avem liberul arbitru, și optăm pentru ce considerăm că ni se potrivește în situațiile întâlnite. Vom avea momente de cumpănă, unele de disperare și neliniște, însă, de asemenea, vom avea și momente de pace, voie bună, întâmplări de tot felul, întâmplări care ne vor face să realizăm pe cine avem aproape, pe cine ne putem baza, pe cine putem numi prieten.

Poate crezi că te vei înțelege de minune cu alte persoane din facultatea ta. Până la urmă, sunteți la aceeași facultate, trebuie să aveți aceleași interese, nu? Treaba nu stă cam așa, și îți voi spune de ce. Indiferent din ce motiv ți-ai ales tu facultatea, fie că se aseamănă cu al celorlalți sau nu, caracterul tău va fi diferit față de cel al tuturor celor de acolo. Toți suntem speciali în felul nostru, avem propriile noastre vise, idei, reguli de moralitate, un amalgam de emoții care ne fac ceea ce suntem. Nu-ți poți alege conștient prietenii: ei apar în viața ta fără să-ți dai seama, vei fi prieten cu persoane la care nici nu te-ai fi gândit că ai putea fi prieten cu ei, și totuși, veți ajunge să împărtășiți o legătură care se va întinde la nesfârșit atât timp cât veți fi alături unul de celălalt.

Probleme cu găsirea unui loc în cămin

În cele ce urmează, îți voi prezenta experiența unui student care și-a găsit casa pentru cei trei ani de facultate în cel mai neașteptat loc. Este povestea lui George.

«Eram în primul an la Cuza, Facultatea de Litere, îmi amintesc că avusesem o problemă cu găsirea unui cămin. Făcusem cerere destul de târziu, iar secretariatul nu s-a grăbit să-mi răspundă. Am rămas să cred că nu mai au locuri în cămin, așa că mi-am găsit un apartament unde am împărțit chiria cu alți doi băieți. Am stat acolo un semestru, dar după, din cauza unor probleme, cei doi au plecat și am rămas singur cu o chirie pe care nu îmi permiteam s-o achit singur. Am avut totuși noroc: am auzit că un vechi prieten din gimnaziu e la Asachi, iar căminele din Tudor Vladimirescu cazează studenți străini. Am prins un loc la unul din căminele lor, iar de atunci nici c-am fost mai mulțumit. Am ajuns să cunosc oameni foarte faini, oameni care sunt pe același vibe cu mine, și am avut parte de multe experiențe ce nu pot fi uitate. Așa am ajuns să-l cunosc pe Tudor, un băiat care studiază la Asachi.

„Am făcut tot posibilul să mă integrez, și nu mi-a părut rău”

Datorită lui am aflat ce e o ligă de studenți, ce reprezintă și cu ce se ocupă. Am fost dezamăgit că facultatea mea nu are o ligă de studenți, dar am aflat că mă pot înscrie la oricare alta; ligile primesc studenți chiar dacă sunt de la facultăți diferite. Așa că m-am înscris la liga studenților electroniști, la facultatea din care fac parte majoritatea prietenilor mei. Chiar dacă eram de la o universitate diferită, am făcut tot posibilul să mă integrez, și nu mi-a părut rău.

Am participat la o grămadă de evenimente, party-uri de Dragobete, 8 Martie, 1 Mai, scene de Crăciun, strângeri de fonduri pentru familii nevoiașe etc. Datorită lor, viața mea socială a explodat, am ajuns să cunosc oameni faini din mai multe domenii și să fiu prezent la o mulțime de activități. Nu sunt sigur dacă aș fi avut parte de așa ceva dacă aș fi prins un loc în cămin la Cuza, dar de ceea ce sunt sigur e că sunt foarte mulțumit de cum au decurs lucrurile. Îmi amintesc că eram îngrijorat că nu voi prinde loc în cămin, că va trebui să mă descurc cu o chirie imposibilă, că nu mă voi integra printre studenții de la electronică… Și uite unde am ajuns acum: am o gașcă faină de prieteni, cu o grămadă de amintiri în spate ,și cu multe altele care așteaptă să fie create».

Dracul nu-i niciodată prea negru

Din experiența lui George putem vedea clar că, atunci când ușa ți se închide în nas, nu dispera: ți se va arăta mereu o fereastră. Dracul nu-i niciodată prea negru, iar, indiferent de ce vei face cu viața ta, amintește-ți că multă lume se uită la prietenii tăi ca să vadă cine ești! Așa că ai grijă mereu cu cine te înconjori…

Toate articolele din noua secţiune ZdI “Ziarul Studenţesc”, AICI

Despre noul proiect ZdI “Ziarul Studenţesc” citeşte AICI

 

Comentarii