Cum va arăta unitatea medicală din Iaşi finanţată la suplimentarea PNRR? Va putea trata peste 10.000 de persoane pe an

marți, 24 ianuarie 2023, 02:50
2 MIN
 Cum va arăta unitatea medicală din Iaşi finanţată la suplimentarea PNRR? Va putea trata peste 10.000 de persoane pe an

În urma suplimentării bugetului alocat pentru finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), o singură unitate medicală din judeţul Iaşi a beneficiat de aprobarea proiectului, din cele opt aflate în lista de rezervă. 

Este vorba despre reabilitarea, modernizarea, extinderea prin supraetajare, echiparea şi dotarea Ambulatoriului de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”. Bugetul solicitat pentru această investiţie este de aproximativ 13,2 milioane de lei, iar diferenţa până la 17 milioane de lei, care reprezintă valoarea totală a proiectului, fără TVA, va urma să fie contribuţie proprie.

Mai exact, până în luna octombrie 2024 va fi reabilitat, modernizat şi extins prin supraetajare corpul C11, urmând să fie echipat şi dotat cu echipamente medicale. Corpul C11 este corpul de clădire în care a funcţionat până în urmă cu câţiva ani Centrul de Dializă Fresenius Nephrocare, aflat în curtea spitalului.

Astfel, acesta va fi transformat complet în ambulatoriu, urmând să aibă în noua structură un număr de 12 specialităţi, dintre care opt specialităţi noi propuse, la care se vor adăuga patru specialităţi extistente şi o capacitate de a trata 10.847 de persoane pe an.

Vor fi create circuite separate

În acest moment, Ambulatoriul integrat funcţionează în 4 cabinete situate dispersat în corpul de clădire C1 subsol şi corpul de clădire C2 etaj 1, oferind consultaţii pentru următoarele specialităţi: medicină internă, urologie, nefrologie, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice.

Din cauza lipsei spaţiilor necesare, în spaţiile existente ale spitalului se desfăşoară preponderent serviciile medicale spitaliceşti acordate în spitalizare de zi.

Este vorba de aproximativ 1.875 cazuri medie/lună an 2019 (asigurarea mai atentă a monitorizării pacienţilor aflaţi în stadii mai avansate ale bolii cronice de rinichi) în detrimentul serviciilor medicale ambulatorii, care ar putea fi oferite pacienţilor în stadii incipiente sau în prevenţie primară, aproximativ 904 cazuri medie/lună an 2019, ca urmare a existenţei a doar 4 spaţii de consultaţii pentru cele 4 specialităţi medicale.

„Este necesară acoperirea nevoii de a crea spaţii medicale sigure raportate la adresabilitatea pacienţilor, atât pentru specialităţile aprobate şi existente în structura Spitalului «Dr. C. I. Parhon», cât şi pentru noi specialităţi conexe patologiei reno-urinare, cu impact semnificativ financiar asupra serviciilor medicale spitaliceşti acordate în spitalizare continuă în secţiile spitalului”, au explicat reprezentanţii spitalului.

Aceştia mai spun că implementarea acestui proiect va avea efecte asupra „reducerii morbimortalităţii, stimularea prevenţiei ambulatorii şi asigurarea condiţiilor favorabile de diagnostic, monitorizare şi intervenţie precoce pentru pacienţii cu boala cronică de rinichi”. Durata estimată pentru finalizarea lucrărilor este 24 de luni. 

Comentarii