De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cum va evolua anul pandemic 2022: iată previziunile specialiştilor ieşeni!

luni, 03 ianuarie 2022, 08:00
11 MIN
 Cum va evolua anul pandemic 2022: iată previziunile specialiştilor ieşeni!

2020 – un an groaznic; 2021 – un an cumplit. Astăzi, la final de an, aproape că nu este ieşean sau român care să nu aibă un deces de Covid 19 printre apropiaţi. Mai grav: aproape că ne-am obişnuit să trăim cu teama şi teroarea pandemiei, tratând-o ca pe o normalitate. Poate am uitat dar, în mod cert, nu aceasta este normalitatea. Da, o fost groaznic: doi ani care în mod sigur vor lăsa urme adânci în minţile şi psihicul tuturor. Vor veni însă vremuri mai bune? Sau ne vom obişnui cu răul actual, neavând încontro? 

Pentru această ediţie de final de an, dar şi din dorinţa de a căuta motive spre a păşi poate mai optimişti în anul care vine, “Ziarul de Iaşi” a consultat câţiva din cei mai buni specialişti locali în pandemie, pentru a ne spune ce cred ei: încheiem sau nu socotelile cu teroarea Covid 19 în anul ce vine? Citiţi rândurile de mai jos, căci vă spunem doar atât: da, putem spera…

Cristian Apetrei: Vom începe 2022 vorbind despre valurile produse de Omicron

După cum o dovedesc multiplele studii existente până acum, Omicron are toate şansele să devină varianta dominantă a infecţiei cu SARS-CoV-2 în toată Europa. Deşi profesorul Cristian Apetrei, absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF), specialist în boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, SUA, atrage atenţia asupra faptului că e încă devreme să ne pronunţăm definitiv asupra noii tulpini, a analizat o serie de studii realizate asupra acesteia. Rezultatul acestor studii ne poate arăta cum va fi anul viitor: cel mai probabil, varianta Omicron va deveni dominantă, iar eficienţa actualelor vaccinuri este dovedită concret doar în cazul administrării dozei booster, cea de-a treia. Unul dintre acestea a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea Columbia şi a arătat că, în laborator, varianta Omicron a virusului este rezistentă la neutralizarea anticorpilor de la pacienţii vaccinaţi sau care au trecut prin infecţie în trecut, dar cu altă tulpină.

Cel mai relevant element al studiului respectiv este că protecţia oferită de anticorpii monoclonali, cu care se tratează în prezent pacienţii infectaţi, „este fie abolită, fie puternic redusă”. Un alt studiu, realizat de cercetători din Africa de Sud, oferă mai mult speranţă: răspunsurile imune se păstrează într-o proporţie de peste 80%. Iar persoanele vaccinate, care au trecut şi prin infecţie, au un răspuns imun mai bun în faţa Omicron, conform studiului din Africa de Sud. Specialistul explică într-un comentariu pe Facebook: protecţia nu este oferită exclusiv de către anticorpii neutralizanţi. Dacă aceştia sunt depăşiţi, cum pare a fi cazul cu Omicron, răspunsul imun la nivelul celulelor există în continuare şi se pare că se păstrează la un nivel foarte ridicat. „O să vedem ce se întâmplă în lumea reală.

Datele acestea sugerează că neutralizarea este redusă/abolită, e drept. Dar protecţia nu este conferită doar de neutralizare. Răspunsurile celulare T, care sunt responsabile de vindecare, sunt menţinute în proporţie de 70%. Wendy Burger are date în acest sens. Va mai fi nevoie de ceva timp ca să vedem ce se întâmplă. După părerea mea, studiul celor de la Columbia nu anulează încă în totalitate conceptul de vaccinare, ci mai ales pe cel al tratamentelor din spitale, ceea ce ştiam”, a spus prof.dr. Cristian Apetrei.

Totodată, un alt studiu prezentat de acesta arată, dincolo de declaraţiile reprezentanţilor companiilor, că varianta booster este eficientă. Iar în cazul Moderna, boosterul în varianta înjumătăţită, cum se administrează şi în România, creşte titrul de anticorpi care pot neutraliza Omicron de 37 de ori, în timp ce dozajul întreg, ca la primele două runde de vaccinare, creşte titrul de 83 de ori. Specialistul explică faptul că doar prin vaccinare poate fi oprită răspândirea virusului. 

Florin Roşu: 2022, anul în care virulenţa începe să se diminueze

Dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”, este optimist în ceea ce priveşte evoluţia pandemiei care, în opinia sa, va intra începând cu anul viitor pe o pantă descendentă, ca virulenţă. „Anul 2022 va fi anul în care virulenţa SARS COV-2 va începe să se diminueze. Vor mai exista cazuri care vor necesita îngrijire în Terapie Intensivă, vor mai exista pacienţi care se vor pierde din cauza acestei patologii. În schimb, ne vom îndrepta spre sfârşitul pandemiei, şi asta spre sfârşitul lui 2022, începutul lui 2023.

Pentru atingerea acestui deziderat , într-un timp cât mai scurt, măsurile de prevenţie şi continuarea vaccinării ne vor ajuta să-l atingem. Chiar dacă aceste măsuri nu vor fi impuse, eu sper şi cred că spiritul civic ne va caracteriza, astfel încât să ne întoarcem gradual la viaţa pe care o consideram în standarde normale, înaintea pandemiei”, a spus dr. Florin Roşu.

Doina Azoicăi: Vine valul 5. Virusul nu ţine cont de sărbători şi de dorinţa noastră de a socializa

Intrarea în circulaţie a unei noi tulpini de coronavirus va declanşa cel mai probabil în primele luni ale anului viitor cel de-al cincilea val pandemic, iar în perioada sărbătorilor nu ar trebui să uităm să respectăm măsurile de protecţie, chiar dacă, momentan, numărul cazurilor este în scădere. Prof. dr. Doina Azoicăi, profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” şi preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că trebuie să continuăm să fim prudenţi şi responsabili în acest context. „

Virusul nu ţine cont de sărbători şi de dorinţa noastră de a socializa. Pandemia va continua şi anul viitor, s-a dovedit faptul că pandemia este, aşa cum se ştia din decursul istoriei, un fenomen activ şi un fenomen care poate să aibă o întindere mai largă, pe mai mulţi ani. Într-un singur an s-au obţinut mai multe preparate vaccinale care au putut fi puse pe piaţă şi utilizate, însă, din păcate, multe ţări nu au înţeles urgenţa şi necesitatea acestei vaccinări. Iată că şi România este o ţară care a avut încă de pe data de 27 decembrie 2020 accesibilitate pentru vaccinarea populaţiei, însă, până în momentul de faţă, nu atingem decât o acoperire de până la 40%, fapt care nu a ajutat procesului de ţinere sub control a pandemiei, astfel încât nu ne putem aştepta la o întrerupere a pandemiei”. Astfel, specialistul ieşean susţine că deja la începutul lunii ianuarie ne putem aştepta ca numărul persoanelor infectate cu varianta Omicron să fie în continuă creştere, chiar dacă momentan nu putem vorbi încă de o transmitere comunitară.

„Această relaxare a populaţiei nu poate decât să creeze premisele pentru răspândirea acestei variante şi în România. Ceea ce este bine este că, până în momentul de faţă, cei vaccinaţi cu trei doze sau care au trecut prin boală şi s-au vaccinat au şanse mult mai mari de a fi protejaţi. Deşi riscul de îmbolnăvire este potenţial crescut, totuşi, manifestările nu pledează pentru forme grave, însă raţionamentul medical spune că nu există boli, ci există bolnavi, şi fiecare poate să aibă o manifestare în funcţie de particularităţile stării de sănătate, vârstă, comorbidităţi”, a precizat prof. dr. Doina Azoicăi.

„După aproximativ 8 miliarde de vaccinuri administrate la nivel mondial în urma cărora reacţiile post-vaccinale au fost absolut minore sau chiar au lipsit, este un îndemn cât se poate de ferm şi de pozitiv. Toată evoluţia acestei pandemii, cum a fost şi în alte pandemii, a fost o evoluţie ciclică. Au fost perioade de acalmie, de reducere a numărului de cazuri, după care, dacă au fost condiţii propice prin circulaţia populaţiei între diverse ţări, continente şi localităţi, sigur că răspândirea poate să fie mult mai rapidă, a fost chiar şi pentru celelalte variante”, a completat prof.dr. Doina Azoicăi. 

Radu Crişan Dabija: Semnalele externe ne arată că nu ne vom opri aici

Dr. Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, spune că, după doi ani de pandemie, întreg corpul medical nu îşi doreşte decât să aibă cât mai puţini pacienţi cu COVID-19 , anul viitor. “Din nefericire, semnalele externe ne arată că nu ne vom opri aici. Toate aceste valuri sunt tributare unor mutaţii în genetica virusului. În ciuda problemelor de comunicare care există în social-media şi a aberaţiilor care se scriu cum că totul ar fi planificat, noi ştim că valul 5 sau valul 6 va veni. Ştim că vor veni pentru că noi, medicii, avem nişte date care sunt fundamentul ştiinţei. Problema vizavi de persoanele nevaccinate este că fiecare mutaţie ne-a arătat că poate fi mai agresivă decât cea iniţială. Este încercarea virusului de a rezista, de a reacţiona la sistemul nostru imunitar.

Copiile virusului care sunt co-mutaţii, sunt mai agresive, se transmit mult mai repede pentru că „încearcă să supravieţuiască”, a precizat dr. Radu Crişan Dabija. În opinia acestuia, chiar dacă pandemia va exista şi în 2022, virulenţa virusului va scădea, ceea ce însă nu înseamnă că nu vor mai exista decese provocate de această boală.

“Ceea ce este important este că orice mutaţie a virusului acţionează în detrimentul lui. Explicaţia este forte simplă. Dacă avem o fotografie pe care vrem să o copiem la xerox şi facem câteva sute de copii, iar săptămâna viitoare face alte câteva sute de copii după copiile făcute anterior, constatăm că imaginea se estompează. Deci nu mai seamănă cu imaginea iniţială, ceea ce se întâmplă şi în cazul mutaţiilor virusului. Cu alte cuvinte, organismului nostru îi este foarte greu să recunoască ce este o copie a copiilor apărute după alte copii. Atunci spunem că virusul reuşeşte să se eludeze în sistemul nostru imunitar. Iată că avem această variată – Omicron – care acţionează cu disperarea unui virus fragil şi care se respândeşte foarte rapid pentru că a reuşit să-şi adapteze proteina de intrare la receptorii care se leagă de mucoasa umană. Se pare că virulenţa sa nu mai este chiar atât de mare, adică oamenii care se vor infecta vor face o formă mai uşoară de boală. Dar nu putem garanta 100% că aşa se va întâmpla. Cu siguranţă vor mai fi oameni cu particularităţi biologice ale căror comorbidităţi vor genera poate nişte forme grave ale bolii. Nu avem de unde şti asta însă. Deci, ţine şi de felul în care virusul interacţionează cu organismul nostru şi de comorbidităţile pe care le avem, fie că ştim de ele, fie că nu ştim de ele”, a spus dr. Radu Crişan Dabija.

Medicul consideră că neştiinţa vizavi de boală şi refuzul populaţiei de a înţelege măsurile de prevenţie vor duce la apariţia altor valuri pandemice.“Problema la noi în ţară este că nu punem accent pe aceste lucruri, pe aceste explicaţii. Nu punem accent ca să înţelegem aceste lucruri. Aici nu mă refer la educaţia medicală, ci la educaţia de bun-simţ, la educaţia civică de a înţelege câteva chestiuni elementare, de a înţelege prevenţia. Prevenţia înseamnă să mă asigur că nu fac boala şi că nu fac o formă gravă de boală. Toate aceste scenarii, cum ar fi scenariul cu serul ucigaş, sunt hilare, anecdotice, iar cei care le transmit sunt la fel ca cei care susţin că pământul este plat. De aceea, cei care înţeleg cum se transmite boala şi cum o pot preveni râd la astfel de scenarii. Din păcate însă, în România, procentul acestora este foarte mic tocmai pentru că ne lipseşte cultura civică, ne lipseşte cultura de a şti, de a preveni o boală”, a conchis dr. Radu Crişan Dabija.

Carmen Dorobăţ – 2022 nu va aduce sfârşitul virusului, ci doar un control mai bun al pandemiei

În opinia medicilor infecţionişti, valul 5 generat de varianta Omicron a virusului nu poate fi evitat, şi mulţi se aşteaptă ca acesta să apară la jumătatea lunii ianuarie, după sfârşitul de an care este caracterizat printr-o mobilitate umană crescută. Dr. Carmen Dorobăţ, medic primar infecţionist, cosideră că anul 2022 nu va aduce sfârşitul virusului SARS COV-2, ci doar un control mai bun al pandemiei, cel puţin din punct de vedere medical.

“Valul 5 se va profila şi în funcţie de comportamentul nostru, şi asta pentru că vorbim de o boală infecto-contagioasă, cu transmitere pe calea aerului, care este cea mai uşoară şi mai rapidă transmitere a unui virus. Este foarte greu de spus care dintre cei doi «parteneri», pe de o parte virusul şi pe de altă parte pacientul sau eventualul pacient, va câştiga teren mai mult. Să sperăm că un număr mai mare de vaccinaţi, şi aici mă refer inclusiv la cei care au făcut boosterul şi o mai bună înţelegere a măsurilor de prevenţie, ne va face să trecem mai uşor prin anul 2022, astfel încât dinamica virală să cadă într-un echilibru. Nu vorbesc de sfârşitul pandemiei COVID în 2022, pentru că, tot aşa avem, de exemplu, pandemia HIV, dar care acum este ţinută sub control. Vorbesc în schimb de o scădere a dinamicii virale, cu atât mai mult cu cât, în curâd, sperăm să avem la îndemână medicamente specifice pentru SARS COV-2 cu administrare orală“, a spus dr. Carmen Dorobăţ. Aceasta a adăugat că “cel mai pesimist scenariu pentru 2022 ar fi ca tot ce înseamnă prevenţie să cadă în minimalizare. Mai exact, cei care se ocupă cu îndemnuri care duc în derizoriu această infecţie să aibă câştig de cauză. Acest lucru nu ar fi benefic nu numai pentru noi, ci pentru întreaga omenire. Eu sper ca buna-credinţă, ca adevărul să ne lumineze astfel încât să putem stăpâni exploziile acestei pandemii care vor veni”.

Comentarii