Cunoscut universitar ieşean acuzat de viol de o studentă. El neagă, Poliţia face cercetări, Parchetul a deschis dosar

luni, 22 ianuarie 2024, 16:36
7 MIN
 Cunoscut universitar ieşean acuzat de viol de o studentă. El neagă, Poliţia face cercetări, Parchetul a deschis dosar

Acuzaţii grave la adresa unui cunoscut universitar din Iaşi. O studentă acuză că ar fi fost agresată fizic şi violată de cadrul universitar pe care l-ar fi considerat prieten şi psiholog. 

Lector.dr. Bogdan Neculau, de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, neagă categoric acuzaţiile, şi spune că nu a încălcat nici legea, nici normele de etică. Pe lângă funcţia de lector la această facultate, Bogdan Neculau este coordonator al Centrului de învăţare al Universităţii „Al.I. Cuza”, dar este cunoscut şi ca realizator de emisiuni la Radio Iaşi şi redactor la Doxologia.ro, portalul religios al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Tânăra, încă studentă, l-ar fi cunoscut pe profesor cu ani în urmă prin intermediul unui modul de pedagogie pe care acesta îl predă. Ea ar fi început să comunice cu el pe Facebook şi Whatsapp, povestindu-i problemele sale de sănătate – depresie, anxietate – cu care s-a confruntat de-a lungul timpului. În luna decembrie a anului trecut, profesorul s-a întâlnit cu ea la două şedinţe de “evaluare” (4 şi 9 decembrie), în două locaţii diferite în care locuia acesta. Fata, studentă la o altă facultate decât cea la care este angajat profesorul, spune că în aceste locaţii a avut loc ceea ce ea a catalogat mai târziu în plângerea la poliţie drept „viol”.

Pe 14 decembrie, studenta, încurajată de persoane apropiate cărora li s-ar fi plâns, a mers atât la Poliţia Municipiului pentru a depune plângere, cât şi la Institutul Naţional de Medicină Legală pentru a fi consultată în vederea obţinerii certificatului medico-legal. Astfel, în momentul de faţă există o plângere penală împotriva profesorului, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de viol, dar şi un certificat medico-legal, care ar urma să fie eliberat în perioada următoare.

Ziarul de Iaşi a obţinut confirmarea că există un dosar penal „in rem” şi la Parchet. „S-a început urmărirea penală in rem, adică cu privire la faptele semnalate, nu la persoană. Urmează eventual să se treacă la urmărirea penală a acuzatului, ocazie cu care va fi audiat ca suspect. Dacă vor fi suficiente probe, va căpăta calitatea de inculpat şi va fi trimis în judecată”, ne-a spus o sursă din cadrul instituţiei.

În acest moment, potrivit sursei, încadrarea penală este pe art. 218 Cod Penal, alin. 1., adică viol. Concret: „Raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”. Din încadrarea la simplu viol reiese că studenta acuzatoare şi profesorul Neculau (în cazul în care el ar fi suspectul) sunt trataţi de Parchet ca simple cunoştinţe, iar fata nu era sub vreun fel de terapie sau tratament la profesor, ca specialist. Dacă ar fi fost aşa, încadrarea ar fi fost la alin. 3. În acesta caz, pedeapsa este şi mai mare.

În data de 19 ianuarie, la mai bine de o lună de când tânăra le-ar fi adus la cunoştinţă cele întâmplate reprezentanţilor Comisiei de Etică, la universitate a avut loc o primă întrunire a acestei comisii, în care s-a luat act de depunerea plângerii. De asemenea, confesiunea tinerei a fost trimisă şi către Preafericitul Părinte Daniel – profesorul a avut colaborări în conexiune cu instituţii care ţin de BOR – dar şi către unele publicaţii.

“A fost primită o plângere iar în acest sens se fac cercetări. În funcţie de rezultat, vor fi luate măsurile legale”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Iaşi.

Violată de două ori?

Exact în perioada în care studenta ar fi schimbat mai multe mesaje cu profesorul – pe care Ziarul de Iaşi le-a consultat, în parte – starea sa emoţională s-ar fi înrăutăţit. Din acest motiv, aceasta ar fi fost consultată de un psihiatru dintr-un alt oraş, care ar fi diagnosticat-o cu “Borderline”, primind un tratament bazat pe Carbamazepină 200 şi Olanzapină 10. Aflată sub tratament, dar având dubii asupra diagnosticului, tânăra i-ar fi solicitat profesorului Bogdan Neculau să o evalueze psihologic. Profesorul este specialist în psihopedagogie, dar nu deţine competenţe oficiale de diagnostic sau tratament în psihologie sau patologie psihiatrică. În paralel, ea a apelat la alţi doi specialişti din Iaşi, care i-au redus doza medicamentelor.

Pe data de 4 decembrie (chiar în ziua în care studenta susţine că ar fi fost abuzată pentru prima oară), aflată încă sub vechiul tratament, ar fi urcat în maşina profesorului, care ar fi dus-o la un cămin din zona Nicolina. Acolo ar fi avut loc relaţii sexuale despre care tânăra susţine că nu au fost consimţite. Ea s-ar fi aflat şi într-o stare de somnolenţă din cauza tratamentului pe care şi l-ar fi administrat. Ulterior, pe data de 9 decembrie, profesorul ar fi căutat-o din nou pe studentă, cerându-i să îl însoţească într-o nouă locaţie. I-ar fi sugerat să-şi ia medicaţia şi ar fi convins-o să urce în apartament. După ce ar fi ajuns acolo, s-ar fi reprodus acelaşi scenariu ca prima dată.

Reporterii „Ziarul de Iaşi” au discutat cu tânăra care a făcut plângerea la Poliţie. Ea susţine că a fost violată, motiv pentru care a s-a adresat Poliţiei. Din motive care ţin de protejarea situaţiei sale emoţionale nu dăm numele ei. Din aceleaşi motive, ea a declarat că nu face declaraţii publice în acest caz.

Ce a declarat profesorul

Reporterii “Ziarul de Iaşi” au cerut un punct de vedere de la profesorul Bogdan Neculau. Acesta a venit personal la redacţie, imediat ce i-a fost comunicat motivul, unde a avut loc o discuţie detaliată care a durat aproximativ o oră. El a spus că ştia de faptul că studenta s-a plâns la comisia de etică a facultăţii unde lucrează, dar că a aflat de la reporterul ziarului despre acuzaţia de viol depusă de studentă la Poliţie. În timpul întâlnirii de la redacţie, a repetat că este foarte afectat de această acuzaţie. Discuţia s-a încheiat cu înţelegerea ca el să transmită o declaraţie pentru ziar după ce va evalua pe deplin situaţia în care se află şi după ce, eventual, va consulta un avocat. Duminică, el ne-a transmis declaraţia pe care o prezentăm mai jos.

“Am aflat de la dumneavoastră de o asemenea acuzaţie, pe care o resping cu vehemenţă. Sunt siderat de aşa o veste. Ce pot să vă spun este că nu am săvârşit niciodată vreo faptă penală şi nu cred că cineva care îmi este student se poate plânge de vreo încălcare a normelor de etică din partea mea, cariera şi viaţa socio-profesională fiind argumente în acest sens”, a declarat acesta.

Avocatul tinerei: ”Există fapte şi dovezi”

Din punct de vedere legal, G.L., avocatul tinerei, ne-a declarat că există acuzaţii şi probe în acest caz. “Există fapte şi dovezi, trebuie să vedem cum decurg lucrurile. Eu pot să vă spun că da, există o plângere penală constituită la Poliţie, de pe data de 14 decembrie”, ne-a declarat avocatul studentei.

Menţionăm că universităţile din Iaşi nu au prevederi care să reglementeze relaţiile afective dintre profesori şi studenţi sau foşti studenţi aflaţi încă la studii. Unele universităţi din ţară au reglementat asemenea proceduri. În urmă cu doi ani, de exemplu, Senatul Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti a declarat incompatibile cu etica academică relaţiile sexuale între profesori şi studenţi care se află în raport de responsabilitate academică. În cazul relatat mai sus, din informaţiile de până acum, relaţiile profesionale dintre cei doi nu par a fi de responsabilitate academică.

Daniel Atasiei, preşedintele Consiliului de Etică de la UAIC, a precizat că pe viitor vor exista noi reglementări impuse de noua lege a educaţiei. “Nu vă pot spune, mai ales că eu sunt preşedintele Comisiei de etică. Codul de etică îl puteţi găsi pe site-ul facultăţii. Codul de etică va suferi anumite reglementări pe viitor, impuse de lege”, a precizat Daniel Atasiei. 

Comentarii