De luni 2.380 de absolvenţi intră în focurile bacalaureatului

sâmbătă, 17 august 2013, 01:50
2 MIN
 De luni 2.380 de absolvenţi intră în focurile bacalaureatului

Sesiunea a doua a bacalaureatului este găzduită în şapte centre judeţene – Colegiul „E. Racoviţă”, Colegiul Tehnic de Căi Ferate din Paşcani, „I. C. Ştefănescu”, Transporturi, „D. Leonida”, „R. Cernătescu” şi Liceul „I. Neculce” din Tg. Frumos.

 Aproximativ 2.380 de absolvenţi de clasa a XII-a vor susţine la Iaşi a doua sesiune a bacalaureatului din acest an. Dintre aceştia, 513 au reuşit să treacă corigenţele în această vară, iar 1.867 sunt elevi din seriile anterioare, care au picat examenul maturităţii sau care nu s-au înscris.
Probele încep luni cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, iar pe 20 – 21 august vor susţine proba de comunicare orală într-o limbă de circulaţie internaţională. Competenţele digitale vor fi evaluate pe 22 – 23 august, după care tinerii au la dispoziţie sfârşitul de săptămână pentru a-şi pune la punct cunoştinţele teoretice. Pe 26 august se susţine proba scrisă la limba şi literatura română, pe 28 – proba obligatorie a profilului, iar pe 30 – proba la alegere a profilului şi a specializării. Afişarea rezultatelor se va face pe 2 septembrie, zi în care sunt aşteptate şi contestaţiile. Pe 5 septembrie vor fi anunţate rezultatele finale, după care cei declaraţi „reuşiţi” se pot pregăti pentru admiterea la facultate.
În Iaşi, sesiunea a doua a bacalaureatului este găzduită în şapte centre judeţene – Colegiul „E. Racoviţă”, Colegiul Tehnic de Căi Ferate din Paşcani, „I. C. Ştefănescu”, Transporturi, „D. Leonida”, „R. Cernătescu” şi Liceul „I. Neculce” din Tg. Frumos -, iar lucrările vor fi corectate în două centre de evaluare.
În sesiunea din iulie a bacalaureatului, 74,87% din tinerii care fac parte din promoţia 2013 au reuşit să promoveze. Dacă luăm în calcul şi promoţiile anterioare, rata de promovare scade la 68,18%. Comparativ cu rezultatele de anul trecut, evoluţia este considerabilă, rata de promovare fiind în creştere cu peste 11 procente. „Este o evoluţie care s-ar explica prin numărul important de simulări şi printr-o conştientizare a elevilor, având în vedere că suntem a treia oară la un bacalaureat monitorizat cu camere video. Cele trei simulări introduse anul acesta, corelate cu monitorizarea absenţelor şi cu avertismentele transmise, au creat o stare de alertă, de tensiune, în sensul pozitiv al cuvântului, şi de seriozitate în apropierea examenului de bacalaureat”, puncta Camelia Gavrilă, inspector şcolar general.

Comentarii