Ea a rupt blestemul Liceului Holboca

In ultimii ani, la această şcoală nu a mai reuşit nimeni să promoveze bacalaureatul. Anul acesta, Georgiana Adelina Tun a fost singura care a trecut examenul maturităţii.

joi, 11 iulie 2013, 01:50
4 MIN
 Ea a rupt blestemul Liceului Holboca

O tânără care a absolvit Liceul Holboca pare să fi rupt „blestemul” ce s-a abătut asupra instituţiei în ultimii 3 ani. Aici, în ultimele 6 sesiuni niciun absolvent nu a reuşit să promoveze bacalaureatul. Georgiana Adelina Tun a trecut în această sesiune de proba la matematică, singura pe care o picase în 2011, în ambele sesiuni.

Atunci, fusese notată cu 9,15 la română, iar la chimie cu 5,35. Ambiţia de a se înscrie la o facultate a determinat-o pe tânără să se pregătească cu mai multă seriozitate şi să se prezinte din nou la proba de „foc” a examenului de maturitate. „Am văzut că trece timpul şi nu vreau să rămân la stadiul la care sunt (ospătăriţă – n.r.). Mi-am spus că au trecut 2 ani şi că e timpul să fac ceva, să mă mobilizez cumva. Vreau să pot să evoluez, să pot merge la facultate, şi nu pot face asta decât dacă am diploma de bacalaureat. Vreau să mă înscriu la Drept. Am de gând să fac o facultate la distanţă, pentru că nu-mi permite bugetul şi nici timpul. Va trebui să lucrez în continuare. M-am angajat din 2011, imediat după terminarea liceului. În anii aceştia am lucrat şi la pizzerie, şi la terasă, şi la tipografie, şi la un magazin alimentar…”, a spus Adelina.

 
„Chiar vreau să reuşesc să fac mai mult”
 
Dorind să reuşească de această dată, tânăra s-a împărţit între serviciu, casă şi liceu, unde a încercat să ajungă cât mai des la orele de pregătire suplimentară susţinute de către profesori. „Am venit la şcoală şi am lucrat cu doamna profesoară de matematică, plus că am mai făcut cu nişte cunoştinţe de-ale mele care erau în an terminal şi urmau să dea bacalaureatul. Faţă de 2011, mi s-a părut un pic mai uşor la matematică, subiectele au fost cu un grad de dificultate mai redus, acceptabil. Probabil că ceilalţi candidaţi de la liceul nostru nu şi-au dat tot interesul să înveţe, pentru că profesorii sunt foarte buni. De exemplu, profesoara de matematică se ocupă de fiecare elev, te scoate la tablă, dă teme, te verifică… Depinde de interesul fiecăruia, dar şi de situaţia de acasă; sunt mai mulţi factori. Cât am fost eu la liceu, s-a văzut că profesorii şi-au dat interesul ca elevii să facă ceva, să se mişte cumva, să o ia într-o direcţie bună”, a afirmat Adelina. Certificatul de calificare profesională obţinut la încheierea studiilor nu prea i-a fost de folos tinerei, având în vedere că îi oferă cu precădere posibilitatea de a lucra într-un service auto. „Pe certificat scrie «tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii», ceea ce înseamnă că aş putea lucra probabil doar într-un service, ca mecanic auto, fiind foarte greu pentru o fată. Când m-am înscris în clasa a IX-a, nu puteam opta pentru o altă specializare, dar oricum pe mine nu m-a interesat altceva decât să fac liceul. Am zis că, dacă e să înveţi, înveţi oriunde. Acum, că am diploma de bacalaureat, dacă aş vrea să continui în domeniu, m-aş putea duce la Facultatea de Mecanică. Încă mă interesez în privinţa facultăţii la care să mă înscriu, deoarece chiar vreau să reuşesc să fac mai mult. Dacă aş fi obţinut diploma de bacalaureat în 2011, probabil că nu m-aş fi angajat, ci m-aş fi dus direct la facultate”, a explicat Adelina.
 
„Eu zic că am făcut un pariu cu Holboca”
 
Pentru actuala conducere a Liceului Agricol din Holboca, această primă reuşită la bacalaureat, înregistrată după 3 ani cu ghinion, este de bun augur. „Adelina a fost o elevă silitoare, sensibilă şi ambiţioasă şi şi-a dorit foarte mult să promoveze în această sesiune, având în plan să meargă la facultate. Tot am dus muncă de lămurire şi i-am consiliat pe elevi în privinţa importanţei examenului, cum să înveţe, cum să-şi facă programul acasă, cum să încerce să recupereze anumite lacune din materie… În a doua sesiune, sperăm să ia şi restul (4 din cei 12 care s-au înscris – n.r.) sau să-i determinăm să dea măcar probele de competenţe pe cei care s-au înscris şi nu au participat. Eu personal, începând de astăzi sau de mâine, mă apuc şi dau telefoane ca să-i convoc la şcoală, pentru a stabili cu profesorii programul de pregătire. Sunt tineri care trebuie puşi pe direcţia cea bună. E dorinţa mea cea mai mare ca lucrurile să se aşeze, pentru că lumea şi-a pierdut încrederea în această şcoală. Eu zic că am făcut un pariu cu Holboca şi că lucrurile se vor schimba. Aş vrea să se schimbe peste noapte, dar nu se poate”, a punctat Liliana Rujanu, care a preluat de un an funcţia de director la Liceul din Holboca, în locul lui Constantin Rotariu.

 

 

Comentarii