El este singurul băiat din Iaşi care are media maximă de intrare la liceu

luni, 08 iulie 2013, 19:27
4 MIN
 El este singurul băiat din Iaşi care are media maximă de intrare la liceu

Baiatul a promovat cu media 10 examenul de evaluare şi cei 4 ani de gimnaziu alături de alte 12 fete. Olimpicul Tudor Pipirig, de la Racoviţă“, recunoaşte că fetele, în gimnaziu, sunt mai silitoare. El critică însă subiectele prea uşoare din acest an, care nu îi departajează pe cei buni.

Tudor Pipirig este singurul băiat dintre absolvenţii de gimnaziu de anul acesta care vor intra la liceu cu media 10. Fiind decar alături de 12 fete din judeţ, olimpicul de la Colegiul „E. Racoviţă“ simte că reprezintă o excepţie. „Nu am observat că sunt singurul băiat, dar, acum că ştiu, simt, nu ştiu, că sunt… unic. Şi nu spun asta ca să mă laud. Afirmaţia că «fetele sunt mai conştiincioase decât băieţii» cred că se aplică în mare parte, drept dovadă rezultatele de anul acesta, dar consider că există şi excepţii“, a mărturisit Tudor.

Tudor: „Ierarhizarea nu este obiectivă“

Adolescentul este de părere că subiectele date anul acesta la evaluarea naţională au fost foarte uşoare, permiţându-le să obţină note maxime sau foarte mari la ambele probe şi unor elevi care nu au fost neaparat foarte buni pe durata gimnaziului. „În comparaţie cu subiectele de anul trecut, sau de acum doi ani, care au avut câte ceva de departajare, subiectele de anul acesta au fost prea simple, mai ales cele de la matematică, referindu-mă, bineînţeles la nivelul de pregătire al şcolii noastre. În niciun caz competiţia pentru admiterea la colegiile de elită nu este echitabilă, deoarece prin asemenea subiecte nu se scoate în evidenţă valoarea reală a elevului, ci doar capacitatea de a memora nişte algoritmi şi de a-i aplica mecanic în probleme. Drept dovadă structura invariabilă a variantei primite: acelaşi tip de cerinţe la toate cele 3 subiecte“, a spus decarul. El a adăugat că, în urma examenului, nu se poate spune că s-a făcut o ierarhizare obiectivă a elevilor din judeţ în ceea ce priveşte cunoştinţele acumulate şi capacităţile deprinse în cei 4 ani de studiu. „Nu este o ierarhizare obiectivă, ci una care să vizeze abilităţile de moment, acumulate în ultimele luni, prin pregătire sau alte mijloace“, constată Tudor. Adolescentului nu i-a fost uşor să termine gimnaziul cu media maximă la Colegiul „E. Racoviţă“. Îm toţi cei 4 ani de studiu s-a aflat în competiţie strânsă cu trei fete, care se regăsesc, de asemenea, în fruntea ierarhiei judeţene din perspectiva mediei de admitere la liceu: Mara Ioana Caluschi, Raluca Ioana Avram şi Cristiana Diana Diaconu. „La Colegiul «Racoviţă», este foarte dificil să închei un întreg ciclu numai cu medii de 10, drept dovadă că am fost doar 4 copii cu această medie – toţi din clasa mea -, însă am reuşit să trec peste obstacole, unele care păreau imposibil de trecut; de exemplu, un 9 sau un 8 luat în ultima lună de şcoală, pentru care trebuia să mă străduiesc din greu să îl repar, şi tot aşa“, a explicat Tudor.

Fiu de economişti

Decarul susţine că a ajuns să-şi dorească să încheie fiecare an şcolar cu media 10, după ce a conştientizat ce potenţial are. „Iniţial, nu mi-am imaginat că voi termina clasa a V-a cu media 10, dar, văzând că sunt capabil să mă ridic la nivelul mediei 10, în următoarele trei clase această medie a devenit un obiectiv, dar nu unul impus neaparat de părinţi (amândoi economişti – n.r.). A fost dorinţa mea“, a afirmat Tudor. Deşi a obţinut rezultate la olimpiadele naţionale de chimie şi fizică, nu se va înscrie într-o clasă de Ştiinţe ale Naturii. Va continua însă să reprezinte Colegiul „E. Racoviţă“ la olimpiadele de ştiinţe. „Cu siguranţă voi rămâne la «Racoviţă», deoarece cred că are profesori care mă cunosc şi care au fost şi sunt capabili să mă pregătească în continuare pentru olimpiadele naţionale şi poate internaţionale. Dar voi opta pentru profilul mate-info intensiv engleză, pentru că, după părerea mea, are profesori mai buni şi oferă o paletă mai largă de opţiuni pentru viitor“, a motivat olimpicul.

Anul acesta, Tudor a obţinut la Olimpiada naţională de chimie o menţiune din partea ministerului şi premiul special pentru cea mai bună lucrare practică, s-a calificat la Olimpiada naţională de fizică, iar în prezent se pregăteşte pentru Olimpiada Naţională de Ştiinţe pentru Juniori, ce va avea loc la sfârşitul lunii.

Comentarii