El primar, ea vice: sunt schimbarea. Au înlocuit tripleta el primar, finul secretar, fiul referent. “Famigliile” care au acaparat o comună

marți, 10 octombrie 2023, 01:50
4 MIN
 El primar, ea vice: sunt schimbarea. Au înlocuit tripleta el primar, finul secretar, fiul referent. “Famigliile” care au acaparat o comună

Schimbarea, la alegerile din 2020, a unei familii înstăpânite pe o primărie cu o altă familie la conducerea administraţiei locale respective a readus comuna în România normală, cea promisă de preşedinte cu un an înainte. Sireţel devenise o oaie neagră între comunele ieşene, după ce instanţa l-a legat de mâini pe primarul ales în 2016. „L-a legat” nu în sensul larg, deşi pedeapsa a fost pronunţată într-un dosar de corupţie. Gheorghe Ancuţa (FOTO) a fost condamnat în octombrie 2017 la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, instanţa lăsându-l astfel primar, dar luându-i dreptul de semnătură.

Primarul de atunci s-a războit în instanţă cu viceprimarul şi în hârtii, cu prefectul. În vreme ce vicele, ales între timp primar în locul lui la ultimele alegeri, l-a ţinut în şah încercând să deblocheze fondurile primăriei, secretarul comunei l-a ţinut în scaun, încercând să deturneze încercările de încetare a mandatului. La vremea respectivă, primarii condamnaţi pentru fapte de corupţie puteau fi scoşi din primării doar în baza unui referat – o banală hârtie în care secretarul comunei scria că a luat act de decizia instanţei.

Cititi si: Culmea întârzierii în ”Republica Ancuța”: bugetul pe anul în curs, adoptat în septembrie

Fără un asemenea referat remis Prefecturii, primarul nu a putut fi scos din scaun. Ca să nu o păţească, secretarul a demisionat, iar postul a rămas vacant o vreme. Între cele două funcţii din Primăria Sireţel exista o legătură foarte strânsă: primarul era naşul de cununie al secretarului. Giumbuşlucurile s-au ţinut lanţ tot mandatul trecut: finul, Gheorghiţă Liviu Vasilică, a dat din nou examen de ocupare a funcţiei respective, a câştigat concursul, dar naşul nu l-a pus în funcţie. A rămas în primărie ca agent cadastral până când noul primar, Gelu Şpaiuc, a câştigat la scor şefia administraţiei în septembrie 2020. Se poate spune că fostul primar liberal, care conducea comuna încă din 2004, a impus majoritatea confortabilă a PSD în Consiliul Local Sireţel.

După localele de acum trei ani, primarul a plecat, fostul secretar şi-a pierdut şi şi-a recâştigat jobul, iar în primărie a rămas şi juniorul lui Gheorghe Ancuţa, angajat ca referent.

Instalat în biroul nr. 1 în toamna lui 2020, noul primar al comunei a păşit şi el cu dreptul. Soţia sa, tot referent, fusese dată afară în 2019 de fostul primar şi s-a adresat instanţei de judecată. Aşa se face că Gelu Şpaiuc a preluat frâiele comunei cu tot cu procesul soţiei sale împotriva primăriei. Mai mult, Doina Şpaiuc a fost desemnată viceprimar, astfel că procesul a devenit unul de notorietate: viceprimăriţă contra primăriei reprezentată de soţul său. În vara anului trecut, Tribunalul Iaşi i-a dat câştig de cauză: Doina Şpaiuc a recuperat banii, circa 30 de mii de lei, dar nu şi contractul de muncă desfăcut de Gheorghe Ancuţa.

Continuă în schimb procesele cu cealaltă familie. Pe rolul instanţei de judecată se mai află acţiuni ale actualului primar contra echipei naş-fin, dar şi războiul finului contra Agenţiei Naţionale de Integritate care l-a găsit incompatibil pe motiv că în perioada 23 aprilie 2019 – 18 martie 2021 a exercitat simultan cu funcţia publică de secretar al comunei Sireţel şi funcţia de casier în cadrul aceleiaşi primării. În prezent, finul Vasilică tocmai a revenit în funcţia de secretar general al comunei, după ce, în primă instanţă, a obţinut anularea raportului de evaluare întocmit de ANI. Într-un alt proces încheiat luna trecută, fostul şi actualul secretar general al comunei a obţinut şi despăgubiri pentru perioada martie 2021 – august 2022, în care îi fusese anulat contractul de muncă.

Cititi si: Un precedent juridic periculos la Iași. Secretarul primarului penal scapă basma curată

Dar cum se reflectă în comună urmările acestui război? În mandatul trecut, nici măcar banii alocaţi prin Programele Naţionale de Dezvoltare Locală n-au fost cheltuiţi integral. Este vorba despre cinci proiecte, de construire/ extindere şcoli şi grădiniţe, a unui dispensar şi de modernizare de drumuri. Dispensarul s-a făcut până la urmă, dar de două ori mai scump. „Tocmai îl dăm în folosinţă”, ne spunea primarul astă-vară. O autospecială de intervenţie la incendii nu a mai fost cumpărată cu fonduri europene, ci cu bani din bugetul local. În schimb, banii din „străvechiul” Program Naţional de Dezvoltare Rurală au fost recuperaţi pentru achiziţia unui utilaj de deszăpezire, care va debuta pe drumurile locale în acest sezon rece. Două şcoli din comună sunt modernizate, la fel şi drumurile, iar alte proiecte aşteaptă la rând la Compania Naţională de Investiţii. Prin urmare, cel puţin după o jumătate de mandat, familia care conduce acum Primăria Sireţel pare a o face mai eficient decât cea care s-a ţinut de scaune până în 2020. 

 

 

Comentarii