Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Evaluarea DSP: Vârful valului 4, peste o lună, iar în ianuarie va veni valul 5

GALERIE
ATI Covid
  • ATI Covid
- +

Declaraţii care te strâng în spate, făcute ieri de cea mai mare autoritate medicală din judeţ: şeful Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi. Dr. Vasile Cepoi a făcut ieri publice previziunile instituţiei, în baza cifrelor statistice înregistrate până acum. Acestea arată, spune şeful DSP, că vârful valului 4 va fi atins abia spre finele lunii viitoare. Totodată, la modul în care populaţia este dispusă să respecte regulile şi la modul în care autorităţile pot controla restricţiile, este aproape sigur că vom mai avea un val al pandemiei, imediat după Sărbătorile de iarnă. Este deja greu de imaginat cum vom face faţă la toate acestea, când în acest moment în spitale nu se mai pot respecta normele medicale, paturile fiind puse unul lângă altul pentru a mai încerca salvarea unei vieţi în plus. Totodată, şeful DSP spune că au început să apară probleme grave, de viaţă şi de moarte, cu fluxurile de aprovizionare cu oxigen.

 

Prognosticul dat de autorităţile medicale este sumbru! Vârful valului 4 nu a fost atins încă, iar artificiile de Sărbători vor fi palide pentru că, din ianuarie, va veni valul 5 al pandemiei. Dr. Vasile Cepoi, directorul Direţiei Sanitare Publice, spune că abia spre sfâşitul toamnei vom depăşi această răspântie actuală, dar şi că, imediat după Revelion, numărul de infectări va exploda din nou. Previziunile acestuia se bazează pe evaluarea făcută de instituţie, în baza cifrelor statistice de până acum.

Doar 15% din teste s-au folosit în şcoli

“Evaluarea statistică făcută de noi arată că la jumătatea lunii noiembrie se va atinge vârful valului. Dacă nu se respectă mai departe regulile, pentru că urmează perioada Sărbătorilor, în care poporul român va simţi nevoia să fie liber să se distreze, probabil că în a doua jumătate a lunii ianuarie va fi şi al cincilea val”, a spus dr. Vasile Cepoi, şeful DSP Iaşi. Ieri, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că toate şcolile, primare, gimnaziale şi liceale, vor intra în vacanţă forţată pentru două săptămâni.

Grafic realizat de catre DSP Iasi

Asta, în pofida afirmaţiilor ministrului interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care susţinea că şcolile trebuie să fie ultimele instiuţii închise şi primele deschise, în condiţii de pandemie. Tot el spunea, în septembrie, că va exista posibilitatea testării elevilor în şcoli. Teste anti-COVID există în şcoli, dar nu există metodologie de testare, sau cel puţin cadrele medicale şcolare nu o cunosc. ”Sunt în şcoli teste gratuite, am distribuit 25.000, şi mai distribuim dacă e cazul. Au fost folosite 3.700. În prima serie am trimis 35.000 şi am recuperat peste 30.000. Această reticenţă în a lăsa copiii să fie testaţi nu o pot înţelege, în condiţiile în care riscul este atât de mare, şi toată lumea îl ştie. A spune acum că nu mai eşti informat cu privire la ce înseamnă această boală nu înseamnă decât rea-credinţă sau ipocrizie”, a mai spus Vasile Cepoi.

Se stă în spitale cu paturile bară la bară

Paturi bară la bară? Asta mai spune Vasile Cepoi că vom avea în spitale: „Am optat pentru posibilitatea de a mai trata un pacient”. Spitalele din Iaşi sunt deja suprasolicitate. Nu mai rezistă, cum nu mai rezistă nici reţelele electrice, nici reţelele medicale de gaze, inclusiv firmele aprovizionatoare de oxigen nu mai au posibilitatea să asigure continuitatea furnizării.

“La Spitalul Sfântul Spiridon, astăzi (ieri - n.r.), este o situaţie aproape critică. Dacă maşina nu ajunge în următoarele 2-3 ore, vor fi cel puţin zece pacienţi care nu vor mai beneficia de oxigen”, a spus Vasile Cepoi. La Leţcani, cu greu au fost acoperite cele 12 paturi. Nu cu pacienţi, pentru că ei curg, ci cu personal. Nu sunt infirmieri, asistenţi medicali, şi de aceea DSP a lansat ieri un apel către personalul medical angajat şi neangajat, dacă există disponibilitatea, să vină să lucreze cel puţin 30 de zile la Leţcani, prin detaşare. Ieri, la unitatea mobilă, erau 28 de paturi.

Tot ieri, s-au mai deschis alte 12. S-a dat tot ce s-a putut, fără reguli sanitare stricte, pacient lângă pacient, doar pentru a mai câştiga sau a mai da o şansă la viaţă unui om. “Am mărit numărul de paturi din salon, fără să mai respectăm regula distanţării dintre paturi. Am optat pentru posibilitatea de a mai trata un pacient. Se poate ajunge la 56 de paturi. Problema este că pentru următoarele 14 paturi nu avem personal. Avem sprijinul colegilor noştri din Basarabia, care sunt veniţi de două zile, numai că ei vor sta doar două săptămâni. În acest timp va trebui să reuşim să găsim personal care să îi înlocuiască”, a mai spus Vasile Cepoi.

„Dacă nu ai forţe de ordine suficiente, atunci ai doar o declaraţie de carantinare”

Ieri, în judeţul Iaşi, au fost raportate 716 noi cazuri de infectare cu noul coranovirus. Iaşul rămâne în top 5 al judeţelor privind creşterea zilnică a numărului de infectări. În pofida, cifrelor raportate, medicii consideră că realitatea este cu totul alta, şi va exploda în curând.

”În ciuda faptului că direcţiile de sănătate publică s-au opus, s-a liberalizat această testare individuală, la domiciliu, cumpărând teste de la farmacie care nu sunt înregistrate nicăieri. Foarte probabil, numărul persoanelor infectate este mult mai mare decât ceea ce ştim noi la ora actuală. În momentul de faţă, avem 3.600 de persoane izolate la domiciliu şi în spital, dintre care în spital sunt 880. O problemă cu care ne confruntăm este faptul că pacienţii identificaţi pozitivi nu vor să spună persoanele de contact. În aceste condiţii, efortul celor 35 de oameni care lucrează la aceste anchete epidemiologice este ineficient. Pentru că este greu de crezut că din 3.600 şi ceva de persoane care sunt izolate au avut contact doar cu mai puţin de 2.000 de persoane”, a mai spus Vasile Cepoi. Acesta a adăugat că, din punct de vedere epidemiologic, carantinarea totală este necesară, dar “trebuie să ai resursele necesare pentru a o face să fie reală. Pentru că, dacă nu ai forţe de ordine suficiente care să controleze respectarea acestor reguli, atunci ai doar o declaraţie de carantinare”. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri